Zapiekanka z batatami
- Bataty (400 g)
- Cukinia (400 g)
- Cebula (100 g)
- Passata pomidorowa (250 g)
- Ser Mozzarella (120 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na zapiekankę z batatami krok po kroku
Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
Cukinię i cebule także kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy do nich przyprawy, passatę pomidorową oraz olej. Składniki dokładnie mieszamy.
Całość równomiernie posypujemy tartym serem mozzarella.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z batatami
Pyszna zapiekanka z batatami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Zapiekanka z warzywami i serem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zapiekankę z batatami w piekarniku? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię i cebule także kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy do nich przyprawy, passatę pomidorową oraz olej. Składniki dokładnie mieszamy. Całość równomiernie posypujemy tartym serem mozzarella. Zapiekankę pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na zapiekankę z batatami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Smaczna zapiekanka ze słodkimi ziemniakami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w zapiekance z batatami
Lista alergenów dla zapiekanki z batatami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zapiekanki z batatami
Danie posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.