Przepis na zapiekankę z bakłażanem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Bakłażan pokrój w plastry o grubości 2-3 cm, natnij miąższ i skropl oliwą z oliwek.

Upiecz plastry bakłażana w piekarniku przez 10 minut.

Cebulę i czosnek drobno pokrój , a następnie krótko zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Dodaj pomidory z puszki i świeże zioła. Duś pod przykryciem do momentu zredukowania sosu.

Bakłażany wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj pomidory.

Następnie wyłóż kolejną warstwę bakłażana i plastry mozzarelli.

Danie zapiecz w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.

zapiekanka z bakłażanem
Zapiekanka z bakłażanem
Koszt przygotowania dania
15.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
166 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Zapiekanka z bakłażanem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance z bakłażanem

Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób do wielu dań lub przekąsek.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zapiekankę z bakłażanem, która przeniesie Cię do słonecznej Italii. Połączenie warzyw z soczystymi pomidorami i aromatycznymi ziołami to pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek.

Bakłażan to warzywo, które jest niskokaloryczne, a w 90% składa się z wody. Dodatkowo jest on źródłem związków fenolowych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

W tym warzywie znajdziemy takie witaminy jak: C, K i witaminy z grupy B. Bakłażan dostarcza nam też potas, miedź czy magnez, a także błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami, przyśpiesza perystaltykę jelit.

Zatem, jak zrobić zapiekankę z bakłażanem?

Koniecznie poznaj mój prosty przepis, do którego będą potrzebne Ci podstawowe składniki, takie jak: pomidory z puszki, bakłażan, cebula, oliwa z oliwek i świeże, aromatyczne zioła oraz ser mozzarella.

Bakłażan pokrój w plastry o grubości 2-3 cm, natnij na krzyż i upiecz w piekarniku. Ile czasu? Dosłownie chwilę, około 10 minut wystarczy.

W tym czasie oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj bakłażan pokrojony w kostkę i dodaj pomidory z puszki oraz aromatyczne, świeże zioła.

Bakłażan wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, dodaj pomidory, kolejną warstwę plastrów bakłażana i mozzarellę. Zapiecz całość do momentu rozpuszczenia się sera.

Zapiekanka z bakłażanem to dobra propozycja na obiad, a sam bakłażan to idealny dodatek do sałatek z grillowanych warzyw czy dań na ciepło.

Z jego dodatkiem w szybki i prosty sposób przygotujesz smaczny obiad dla całej rodziny.

W Grecji na bazie bakłażana powstaje pyszna moussaka, czyli taka śródziemnomorska zapiekanka bez ziemniaków, a właśnie na bazie bakłażana, który jest jej głównym składnikiem.

W kilka chwil przygotujesz pyszny posiłek dla całej swojej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Wartości odżywcze zapiekanki z bakłażanem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
83.29 kcal
166.57 kcal
Białko
4.40 g
8.80 g

Węglowodany w zapiekance z bakłażanem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
6.16 g
12.31 g
Węglowodany przyswajalne
4.09 g
8.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.07 g
4.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.01 g
10.02 g
Tłuszcze nasycone
2.56 g
5.12 g
Tłuszcze nienasycone
2.45 g
4.90 g
Tłuszcze jednonasycone
2.10 g
4.21 g
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
0.69 g
Cholesterol
11.88 mg
23.76 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z bakłażanem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
30.68 µg (mcg)
61.35 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.21 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Witamina C
4.55 mg
9.10 mg
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Witamina E
0.76 mg
1.52 mg
Retinol
26.17 µg (mcg)
52.33 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.16 mg
Niacyna
0.69 mg
1.38 mg
Foliany
16.34 µg (mcg)
32.68 µg (mcg)
Beta karoten
53.80 µg (mcg)
107.59 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z bakłażanem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
130.38 mg
260.77 mg
Potas
216.86 mg
433.73 mg
Wapń
93.33 mg
186.66 mg
Fosfor
77.02 mg
154.03 mg
Magnez
16.28 mg
32.56 mg
Żelazo
0.60 mg
1.20 mg
Cynk
0.61 mg
1.23 mg
Miedź
0.10 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z bakłażanem 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z bakłażanem

Lista alergenów dla zapiekanki z bakłażanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanki z bakłażanem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
600 g
2 sztuki
2.80
Za 360.0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 600 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Koszt składników
42.90
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z bakłażanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób