Przepis na zapiekankę z bakłażanem krok po kroku
- Bakłażan 600 g 2 sztuki
- Pomidory w puszce 400 g 1 puszka
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Ser Mozzarella 200 g 1 kula
Bakłażan pokrój w plastry o grubości 2-3 cm, natnij miąższ i skropl oliwą z oliwek.
Upiecz plastry bakłażana w piekarniku przez 10 minut.
Cebulę i czosnek drobno pokrój , a następnie krótko zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Dodaj pomidory z puszki i świeże zioła. Duś pod przykryciem do momentu zredukowania sosu.
Bakłażany wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj pomidory.
Następnie wyłóż kolejną warstwę bakłażana i plastry mozzarelli.
Danie zapiecz w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zapiekanki

(liczba kalorii)
Zapiekanka z bakłażanem - cechy przepisu
Więcej o zapiekance z bakłażanem
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób do wielu dań lub przekąsek.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zapiekankę z bakłażanem, która przeniesie Cię do słonecznej Italii. Połączenie warzyw z soczystymi pomidorami i aromatycznymi ziołami to pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek.
Bakłażan to warzywo, które jest niskokaloryczne, a w 90% składa się z wody. Dodatkowo jest on źródłem związków fenolowych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
W tym warzywie znajdziemy takie witaminy jak: C, K i witaminy z grupy B. Bakłażan dostarcza nam też potas, miedź czy magnez, a także błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami, przyśpiesza perystaltykę jelit.
Zatem, jak zrobić zapiekankę z bakłażanem?
Koniecznie poznaj mój prosty przepis, do którego będą potrzebne Ci podstawowe składniki, takie jak: pomidory z puszki, bakłażan, cebula, oliwa z oliwek i świeże, aromatyczne zioła oraz ser mozzarella.
Bakłażan pokrój w plastry o grubości 2-3 cm, natnij na krzyż i upiecz w piekarniku. Ile czasu? Dosłownie chwilę, około 10 minut wystarczy.
W tym czasie oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj bakłażan pokrojony w kostkę i dodaj pomidory z puszki oraz aromatyczne, świeże zioła.
Bakłażan wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, dodaj pomidory, kolejną warstwę plastrów bakłażana i mozzarellę. Zapiecz całość do momentu rozpuszczenia się sera.
Zapiekanka z bakłażanem to dobra propozycja na obiad, a sam bakłażan to idealny dodatek do sałatek z grillowanych warzyw czy dań na ciepło.
Z jego dodatkiem w szybki i prosty sposób przygotujesz smaczny obiad dla całej rodziny.
W Grecji na bazie bakłażana powstaje pyszna moussaka, czyli taka śródziemnomorska zapiekanka bez ziemniaków, a właśnie na bazie bakłażana, który jest jej głównym składnikiem.
W kilka chwil przygotujesz pyszny posiłek dla całej swojej rodziny.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!
Wartości odżywcze zapiekanki z bakłażanem
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w zapiekance z bakłażanem
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na zapiekankę z bakłażanem
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z bakłażanem
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekance z bakłażanem
Lista alergenów dla zapiekanki z bakłażanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella