Zapiekanka z bakłażanami
- Makaron do lasagne (500 g)
- Bakłażan (480 g)
- Ser Mozzarella (150 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 2 szklanki (500 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
Przepis na zapiekankę z bakłażanami krok po kroku
Bakłażany dokładnie umyj, jeden pokrój w kostkę, a drugi w plastry.
Cebulę pokrój w kostkę.
Cebulę podsmaż na oliwie na złoty kolor, następnie dodaj bakłażana pokrojonego w kostkę i smaż dalej.
Dopraw do smaku.
Dodaj do niego połowę przecieru pomidorowego.
Podduś sos na patelni około 5 minut.
Drugą część przecieru zagotuj w garnku i dopraw.
Bakłażana pokrojonego w plastry posmaruj oliwą i dopraw solą i pieprzem.
Podsmaż go na suchej patelni lub na grillu elektrycznym.
Makaron do lasagne zamocz we wrzątku na chwilę tak, aby makaron był bardziej elastyczny.
Płatami makaronu wyłóż do naczynia żaroodpornego.
Na makaron przełóż bakłażany w sosie pomidorowym i połóż kolejna warstwę makaronu.
Ułóż bakłażana pokrojonego w plastry.
Całość zalej pozostałym sosem pomidorowym i posyp tartym serem mozzarella.
Piecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z bakłażanami
Pyszna zapiekanka z bakłażanami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Zapiekanka jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zapiekankę z bakłażanami? Przygotowanie jej jest proste. Na początku dokładnie myjemy bakłażany, a następnie jednego kroimy w kostkę, a drugiego w plastry. Cebulę również należy pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę na złoty kolor, po czym dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę i smażymy około 5 minut. Następnie wlewamy połowę przecier pomidorowego, doprawiamy i dusimy kolejne 5 minut. Pozostały przecier razem z przyprawami należy zagotować w garnku. Bakłażana pokrojonego w plastry smarujemy oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy go na suchej patelni lub za pomocą grilla elektrycznego. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, który prędzej został zamoczony we wrzątku. Wykładamy nim dno naczynia, następnie dodajemy bakłażana w sosie. Na bakłażana układamy kolejną warstwę makaronu, po czym kładziemy bakłażana pokrojonego w plastry. Całość zalewamy pozostałym sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem mozzarella. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na zapiekankę z bakłażanami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z przecieru pomidorowego przygotowanego na bazie pomidorów, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo. Warto wybierać w sklepie dobrej jakości przecier pomidorowy. Domowa zapiekanka zawiera również oliwę z oliwek, która zawiera witaminy A, D, E i K, które odpowiadają między innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem przygotowana w piekarniku posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz smaczna. Idealnie sprawdzi się również jako danie na imprezę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w zapiekance z bakłażanami
Lista alergenów dla zapiekanki z bakłażanami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron do lasagne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zapiekanki z bakłażanami
Zapiekanka składa się z wartościowych składników, więc jak najbardziej polecana jest dla większości.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.