Zapiekanka wegetariańska

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka wegetariańska podana w żaroodpornym naczyniu.
Zapiekanka wegetariańska
Zapiekanka wegetariańska jest świetną opcją dla wszystkich miłośników prostych dań, które można przygotować w kilka minut, z dowolnych składników z lodówki.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 30 min
452 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron kolorowy penne (240 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Papryka czerwona (120 g)
  • Papryka żółta (120 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Ser Mozzarella - tarty (150 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na zapiekankę wegetariańską krok po kroku

Makaron ugotuj, cebule, pieczarki i papryki kroimy w kostkę i podsmaż na oliwie.

Makaron wymieszaj z warzywami i połową tartego sera mozzarella oraz śmietanką. Dopraw solą i pieprzem.

Wyłóż całość do naczynia żaroodpornego i posyp resztą tartego sera. Możesz udekorować zapiekankę kilkoma listkami bazylii.

Piecz ok.25 min w 200 st. C.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę wegetariańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki wegetariańskiej

Zapiekanka wegetariańska jest świetną opcją dla wszystkich miłośników prostych dań, które można przygotować w kilka minut, z dowolnych składników z lodówki.

Przepis na zapiekankę wegetariańską to doskonały pomysł na smaczne danie bez mięsa. Sprawdzi się doskonale na obiad, ale i na kolację. Choć w przepisie podana jest inspiracja na konkretne składniki, to tak naprawdę możesz je zastąpić swoimi ulubionymi. Zamiast makaronu możesz ją przygotować np. z ziemniakami lub ryżem. Podobnie z warzywami. Jeśli nie lubisz papryki, możesz wymienić ją na cukinię lub kalafior. Dostarcza sporo różnych warzyw, więc będzie doskonałą opcją dla osób, które nie przepadają za ich smakiem i chcą w pyszny sposób przemycić ich większą porcję do swojej diety. Całość jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Całość robi się w kilka chwil, a smakuje po prostu obłędnie. Do przygotowania tego dania nie potrzeba zbyt dużo produktów, a każdy z łatwością można spotkać w większym sklepie. W zapiekance głównym składnikiem jest również makaron. Dobrze jest postawić na jego pełnoziarnistą wersję, która zwiększy uczucie sytości i zmniejszy indeks glikemiczny całej potrawy. To również wspaniałe źródło błonnika. Całość robi się w piekarniku, więc ilość tłuszczu w potrawie została maksymalnie zredukowana.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować zapiekankę wegetariańską, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Powstaje z niego smaczna, warzywna opcja na obiad dla każdego, kto stara się ograniczać warzywa w diecie. Do jej przygotowania przyda się tylko podstawowy sprzęt. Pomocne będzie naczynie żaroodporne lub ceramiczne, które może być używane w piekarniku. Przygotowanie jest bardzo proste, należy połączyć wszystkie składniki i zapiekać je w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych dłuższe. Najlepiej jest sprawdzać od czasu do czasu poziom upieczenia zapiekanki. Gdy spieką się za bardzo na wierzchu, można przez chwilę opakować ją folią aluminiową, by wciąż się podgrzewała, ale by wierzch się nie spalił.

Alergeny w zapiekance wegetariańskiej

Lista alergenów dla zapiekanki wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron kolorowy penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze zapiekanki wegetariańskiej

na 100g gotowej potrawy

To dobre źródło witamin i mikroskładników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
164.57
452.57
Białko (g)
7.20
19.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
20.21
55.57
Węglowodany przyswajalne (g)
18.80
51.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
3.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
6.27
17.25
Tłuszcze nasycone (g)
3.22
8.85
Tłuszcze nienasycone (g)
3.05
8.40
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.54
7.00
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
1.40
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.95
38.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
50.81
139.72
Witamina B6 (mg)
0.12
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.98
Witamina C (mg)
35.18
96.75
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.21
Witamina E (mg)
0.52
1.42
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.73
87.25
Tiamina (mg)
0.06
0.16
Ryboflawina (mg)
0.17
0.46
Niacyna (mg)
1.43
3.92
Foliany (µg (mcg))
19.33
53.15
Beta karoten (µg (mcg))
200.03
550.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
77.32
212.62
Potas (mg)
210.00
577.50
Wapń (mg)
90.79
249.66
Fosfor (mg)
123.60
339.90
Magnez (mg)
21.59
59.38
Żelazo (mg)
0.59
1.62
Cynk (mg)
0.93
2.56
Miedź (mg)
0.16
0.43
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki wegetariańskiej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki wegetariańskiej

Koszt składników
49.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron kolorowy penne
240 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 240 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Papryka czerwona
120 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Papryka żółta
120 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Ser Mozzarella
150 g
tarty
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
49.20