Zapiekanka wegetariańska
- Makaron kolorowy penne (240 g)
- Pieczarki (250 g)
- Papryka czerwona (120 g)
- Papryka żółta (120 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Ser Mozzarella - tarty (150 g)
- Śmietana 12% (100 g)
Przepis na zapiekankę wegetariańską krok po kroku
Makaron ugotuj, cebule, pieczarki i papryki kroimy w kostkę i podsmaż na oliwie.
Makaron wymieszaj z warzywami i połową tartego sera mozzarella oraz śmietanką. Dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż całość do naczynia żaroodpornego i posyp resztą tartego sera. Możesz udekorować zapiekankę kilkoma listkami bazylii.
Piecz ok.25 min w 200 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki wegetariańskiej
Zapiekanka wegetariańska jest świetną opcją dla wszystkich miłośników prostych dań, które można przygotować w kilka minut, z dowolnych składników z lodówki.
Przepis na zapiekankę wegetariańską to doskonały pomysł na smaczne danie bez mięsa. Sprawdzi się doskonale na obiad, ale i na kolację. Choć w przepisie podana jest inspiracja na konkretne składniki, to tak naprawdę możesz je zastąpić swoimi ulubionymi. Zamiast makaronu możesz ją przygotować np. z ziemniakami lub ryżem. Podobnie z warzywami. Jeśli nie lubisz papryki, możesz wymienić ją na cukinię lub kalafior. Dostarcza sporo różnych warzyw, więc będzie doskonałą opcją dla osób, które nie przepadają za ich smakiem i chcą w pyszny sposób przemycić ich większą porcję do swojej diety. Całość jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Całość robi się w kilka chwil, a smakuje po prostu obłędnie. Do przygotowania tego dania nie potrzeba zbyt dużo produktów, a każdy z łatwością można spotkać w większym sklepie. W zapiekance głównym składnikiem jest również makaron. Dobrze jest postawić na jego pełnoziarnistą wersję, która zwiększy uczucie sytości i zmniejszy indeks glikemiczny całej potrawy. To również wspaniałe źródło błonnika. Całość robi się w piekarniku, więc ilość tłuszczu w potrawie została maksymalnie zredukowana.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować zapiekankę wegetariańską, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Powstaje z niego smaczna, warzywna opcja na obiad dla każdego, kto stara się ograniczać warzywa w diecie. Do jej przygotowania przyda się tylko podstawowy sprzęt. Pomocne będzie naczynie żaroodporne lub ceramiczne, które może być używane w piekarniku. Przygotowanie jest bardzo proste, należy połączyć wszystkie składniki i zapiekać je w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych dłuższe. Najlepiej jest sprawdzać od czasu do czasu poziom upieczenia zapiekanki. Gdy spieką się za bardzo na wierzchu, można przez chwilę opakować ją folią aluminiową, by wciąż się podgrzewała, ale by wierzch się nie spalił.
Alergeny w zapiekance wegetariańskiej
Lista alergenów dla zapiekanki wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron kolorowy penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze zapiekanki wegetariańskiej
To dobre źródło witamin i mikroskładników.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.