Przepis na zapiekanka serowa krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania

W rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj.

Dodaj mleko i wymieszaj rózgą, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól.

Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

Zetrzyj na tarce ser żółty.

Posiekaj natkę pietruszki.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W garnku wymieszaj czosnek oraz natkę z makaronem.

3/4 sera dodaj do beszamelu i połącz go z makaronem.

Przełóż całość do ceramicznego naczynia do zapiekania i wierzch posyp resztą sera.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25-30 minut.

Zapiekanka serowa podana w czerwonym naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka serowa
Koszt przygotowania dania
22.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
880 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Zapiekanka serowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance serowej

Zapiekanka serowa to wspaniały pomysł na obiad. Szybka i pyszna zapiekanka będzie smakowała wszystkim domownikom. Możesz ją podać z dodatkiem zielonej sałatki lub warzyw konserwowych. Przepis na zapiekankę serową jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, ser żółty, mleko, masło, mąka pszenna, gałka muszkatołowa, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz.

Jak zrobić zapiekankę serową? W rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj. Dodaj mleko i wymieszaj rózgą, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Zetrzyj na tarce ser żółty. Posiekaj natkę pietruszki. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku wymieszaj czosnek oraz natkę z makaronem. 3/4 sera dodaj do beszamelu i połącz go z makaronem. Przełóż do ceramicznego naczynia do zapiekania i wierzch posyp resztą sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25-30 minut.

Ser żółty jest produktem odzwierzęcym, wytwarzanym z mleka najczęściej krowiego. Ser żółty jest serem dojrzewającym. Wyróżniamy różne rodzaje sera, które różnią się aromatem, kolorem, a także strukturą. Ser jest doskonałym źródłem białka oraz wapnia. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, wspomaga regenerację organizmu oraz jest substratem do produkcji hormonów i enzymów. Wapń z kolei jest bardzo potrzebny do prawidłowego procesu mineralizacji naszych kości. Stu gramowa porcja sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń. Wapń jest niezbędny do zapobiegania osteoporozie oraz krzywicy u dzieci.

Podsumowując prosty przepis na zapiekankę serową przygotujesz bardzo szybko. Świetnie sprawdzi się ona jako obiad w dzień, kiedy nie masz czasu na długie godziny spędzone w kuchni. Zapiekanka serowa jest dość kaloryczna i zawiera dużo węglowodanów prostych. Możesz zamienić makaron pszenny na makaron z mąki razowej żytniej lub gryczanej. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze zapiekanki serowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
258.91 kcal
880.30 kcal
Białko
10.21 g
34.72 g

Węglowodany w zapiekance serowej

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
23.30 g
79.24 g
Węglowodany przyswajalne
22.46 g
76.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
2.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
13.91 g
47.30 g
Tłuszcze nasycone
9.54 g
32.45 g
Tłuszcze nienasycone
4.37 g
14.85 g
Tłuszcze jednonasycone
3.81 g
12.94 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
1.91 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
45.58 mg
154.98 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekanka serowa

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
107.17 µg (mcg)
364.37 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.38 mg
Witamina B12
0.55 µg (mcg)
1.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
2.45 mg
8.34 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.55 µg (mcg)
1.87 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.29 mg
0.97 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
100.60 µg (mcg)
342.06 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.54 mg
Niacyna
0.72 mg
2.45 mg
Foliany
15.62 µg (mcg)
53.10 µg (mcg)
Beta karoten
76.61 µg (mcg)
260.48 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka serowa

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
185.66 mg
631.25 mg
Potas
162.01 mg
550.84 mg
Wapń
206.87 mg
703.35 mg
Fosfor
207.56 mg
705.72 mg
Magnez
25.83 mg
87.83 mg
Żelazo
0.67 mg
2.27 mg
Cynk
1.38 mg
4.69 mg
Miedź
0.09 mg
0.32 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki serowej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance serowej

Lista alergenów dla zapiekanki serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser żółty

Cena przygotowania zapiekanki serowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Mleko 3,2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
140 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 140 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Czosnek
50 g
1 duża główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Ser żółty
350 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
9.80
Za 350 g
Liczba porcji:
Koszt składników
32.10
Jak oceniasz przepis na zapiekanka serowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób