Zapiekanka serowa
- Makaron świderki (400 g)
- Mleko 3,2% (700 ml)
- Masło (140 g)
- Mąka pszenna typ 500 (60 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Czosnek - 1 duża główka (50 g)
- Ser żółty (350 g)
Przepis na zapiekanka serowa krok po kroku
W rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj.
Dodaj mleko i wymieszaj rózgą, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól.
Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
Zetrzyj na tarce ser żółty.
Posiekaj natkę pietruszki.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
W garnku wymieszaj czosnek oraz natkę z makaronem.
3/4 sera dodaj do beszamelu i połącz go z makaronem.
Przełóż całość do ceramicznego naczynia do zapiekania i wierzch posyp resztą sera.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25-30 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki serowej
Zapiekanka serowa to wspaniały pomysł na obiad. Szybka i pyszna zapiekanka będzie smakowała wszystkim domownikom. Możesz ją podać z dodatkiem zielonej sałatki lub warzyw konserwowych. Przepis na zapiekankę serową jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, ser żółty, mleko, masło, mąka pszenna, gałka muszkatołowa, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz.
Jak zrobić zapiekankę serową? W rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj. Dodaj mleko i wymieszaj rózgą, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Zetrzyj na tarce ser żółty. Posiekaj natkę pietruszki. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku wymieszaj czosnek oraz natkę z makaronem. 3/4 sera dodaj do beszamelu i połącz go z makaronem. Przełóż do ceramicznego naczynia do zapiekania i wierzch posyp resztą sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25-30 minut.
Ser żółty jest produktem odzwierzęcym, wytwarzanym z mleka najczęściej krowiego. Ser żółty jest serem dojrzewającym. Wyróżniamy różne rodzaje sera, które różnią się aromatem, kolorem, a także strukturą. Ser jest doskonałym źródłem białka oraz wapnia. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, wspomaga regenerację organizmu oraz jest substratem do produkcji hormonów i enzymów. Wapń z kolei jest bardzo potrzebny do prawidłowego procesu mineralizacji naszych kości. Stu gramowa porcja sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń. Wapń jest niezbędny do zapobiegania osteoporozie oraz krzywicy u dzieci.
Podsumowując prosty przepis na zapiekankę serową przygotujesz bardzo szybko. Świetnie sprawdzi się ona jako obiad w dzień, kiedy nie masz czasu na długie godziny spędzone w kuchni. Zapiekanka serowa jest dość kaloryczna i zawiera dużo węglowodanów prostych. Możesz zamienić makaron pszenny na makaron z mąki razowej żytniej lub gryczanej. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu.
Alergeny w zapiekance serowej
Lista alergenów dla zapiekanki serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Ser żółty
Wartości odżywcze zapiekanki serowej
Zapiekanka serowa to dość kaloryczny wyrób. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej zwróć uwagę na wielkość porcji zapiekanki. Osoby chorujące na cukrzycę powinny zamienić makaron pszenny na razowy makaron żytni lub gryczany.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.