Przepis na zapiekankę pasterską krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku, tłuczek do ziemniaków

Cebulę obierz i drobno posieka, następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju.

Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a czosnek obierz i przeciśnij przez paskę. Marchew i czosnek dodaj do cebuli. Składniki podsmaż chwilę.

Następnie do warzyw dodaj mięso mielone, sól pieprz i paprykę ostrą. Składniki smaż jeszcze 10 minut.

Na patelnię po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i całość tuż jeszcze 5 minut.

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości, następnie odcedź je, dodaj masło i ser żółty (starty na drobnych oczkach). Ziemniaki dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki ubij tłuczkiem na gładką masę.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, następnie na spód wyłóż mięso mielone, a na wierzch masę ziemniaczaną.

Naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.

Zapiekankę pasterską podawaj bezpośrednio po przygotowaniu (na ciepło smakuje najlepiej).

Zapiekanka pasterska podana w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanka pasterska
Koszt przygotowania dania
14.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
494 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
73

Zapiekanka pasterska - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance pasterskiej

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym po polsku to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis na tą zapiekankę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do zrobienia zapiekanki pasterskiej potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, cebuli, marchewki, przecieru pomidorowego, oleju rzepakowego, ziemniaków, masła, sera żółtego, śmietanki 30% oraz przypraw (soli, pieprzu, papryki ostrej, czosnku i gałki muszkatołowej). Zapiekankę możesz przygotować również z groszkiem lub kukurydzą. Produkty spożywcze wykorzystane do przygotowania zapiekanki są ogólnodostępne i przystępne cenowo.

A więc jak przygotować zapiekankę pasterską? Cebulę pokrój i podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie dodaj do niej startą na grubych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso mielone, podsmaż je chwilę i zalej przecierem pomidorowym. Całość dopraw do smaku. Następnie obrane ziemniaki ugotuj, odcedź je, dodaj masło i starty na grubych oczkach ser żółty. Całość dopraw solą i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Do naczynia żaroodpornego ułóż warstwę mięsa mielonego i przykryj ją masą ziemniaczaną. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. 10 mitu przed końcem pieczenia naczynie żaroodporne możesz odkryć, aby warstwa ziemniaczana była bardziej przypieczona.

Podsumowując zapiekanka pasterska z ziemniakami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako ciepłe danie na spotkaniach rodzinnych. Przepis jest bardzo prosty a produkty spożywcze użyte do jego wykonania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w niej przede wszystkim potas, który wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Wartości odżywcze zapiekanki pasterskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
183.26 kcal
494.80 kcal
Białko
5.78 g
15.61 g

Węglowodany w zapiekance pasterskiej

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
9.18 g
24.78 g
Węglowodany przyswajalne
7.85 g
21.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.33 g
3.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
13.91 g
37.55 g
Tłuszcze nasycone
6.87 g
18.56 g
Tłuszcze nienasycone
7.03 g
18.99 g
Tłuszcze jednonasycone
5.50 g
14.84 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.54 g
4.15 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
27.63 mg
74.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę pasterską

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
100.57 µg (mcg)
271.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
9.71 mg
26.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
34.33 µg (mcg)
92.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.50 mg
4.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
11.50 µg (mcg)
31.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
667.15 µg (mcg)
1801.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę pasterską

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
67.91 mg
183.35 mg
Potas
312.31 mg
843.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
52.78 mg
142.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
94.33 mg
254.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.77 mg
2.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.82 mg
2.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki pasterskiej 73
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance pasterskiej

Lista alergenów dla zapiekanki pasterskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser gouda
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania zapiekanki pasterskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
250 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Ziemniaki późne
500 g
5 sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Masło
50 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Ser gouda
75 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 75 g
Śmietanka kremowa 30%
75 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 75 g
Koszt składników
39.70
Jak oceniasz przepis na zapiekankę pasterską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.9% osób