Zapiekanka pasterska

Opublikowano: 22.07.2021 r., 13:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka pasterska podana w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanka pasterska
Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym po polsku to doskonała propozycja na smaczny obiad. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, jeśli nie masz pomysłu co przygotować swoim bliskim.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
494 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (250 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Marchewka 1 mała sztuka (100 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Ziemniaki późne 5 sztuk (500 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser gouda (75 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku, tłuczek do ziemniaków

Przepis na zapiekankę pasterską krok po kroku

Cebulę obierz i drobno posieka, następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju.

Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a czosnek obierz i przeciśnij przez paskę. Marchew i czosnek dodaj do cebuli. Składniki podsmaż chwilę.

Następnie do warzyw dodaj mięso mielone, sól pieprz i paprykę ostrą. Składniki smaż jeszcze 10 minut.

Na patelnię po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i całość tuż jeszcze 5 minut.

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości, następnie odcedź je, dodaj masło i ser żółty (starty na drobnych oczkach). Ziemniaki dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki ubij tłuczkiem na gładką masę.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, następnie na spód wyłóż mięso mielone, a na wierzch masę ziemniaczaną.

Naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.

Zapiekankę pasterską podawaj bezpośrednio po przygotowaniu (na ciepło smakuje najlepiej).

Jak oceniasz przepis na zapiekankę pasterską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki pasterskiej

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym po polsku to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis na tą zapiekankę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do zrobienia zapiekanki pasterskiej potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, cebuli, marchewki, przecieru pomidorowego, oleju rzepakowego, ziemniaków, masła, sera żółtego, śmietanki 30% oraz przypraw (soli, pieprzu, papryki ostrej, czosnku i gałki muszkatołowej). Zapiekankę możesz przygotować również z groszkiem lub kukurydzą. Produkty spożywcze wykorzystane do przygotowania zapiekanki są ogólnodostępne i przystępne cenowo.

A więc jak przygotować zapiekankę pasterską? Cebulę pokrój i podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie dodaj do niej startą na grubych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso mielone, podsmaż je chwilę i zalej przecierem pomidorowym. Całość dopraw do smaku. Następnie obrane ziemniaki ugotuj, odcedź je, dodaj masło i starty na grubych oczkach ser żółty. Całość dopraw solą i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Do naczynia żaroodpornego ułóż warstwę mięsa mielonego i przykryj ją masą ziemniaczaną. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. 10 mitu przed końcem pieczenia naczynie żaroodporne możesz odkryć, aby warstwa ziemniaczana była bardziej przypieczona.

Podsumowując zapiekanka pasterska z ziemniakami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako ciepłe danie na spotkaniach rodzinnych. Przepis jest bardzo prosty a produkty spożywcze użyte do jego wykonania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w niej przede wszystkim potas, który wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Alergeny w zapiekance pasterskiej

Lista alergenów dla zapiekanki pasterskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser gouda
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zapiekanki pasterskiej

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym po polsku to doskonała propozycja na smaczny obiad. Znajdziemy w niej przede wszystkim potas, który wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
183.26
494.80
Białko (g)
5.78
15.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
9.18
24.78
Węglowodany przyswajalne (g)
7.85
21.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
3.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
13.91
37.55
Tłuszcze nasycone (g)
6.87
18.56
Tłuszcze nienasycone (g)
7.03
18.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.50
14.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.54
4.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.63
74.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
100.57
271.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.71
26.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.07
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.33
92.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.50
4.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.50
31.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
667.15
1801.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
67.91
183.35
Potas (mg)
312.31
843.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.78
142.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
94.33
254.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
2.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.82
2.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki pasterskiej 73
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki pasterskiej

Koszt składników
39.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
250 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Ziemniaki późne
500 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Ser gouda
75 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 75 g
Śmietanka kremowa 30%
75 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 75 g
Koszt składników
39.70