Zapiekanka na słodko

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodka zapiekanka w naczyniu.
Zapiekanka na słodko
Zapiekanka na słodko to jeden z tych przepisów, który jest trochę obiadem, a trochę deserem. Ma wspaniały smak i robi się ją bardzo szybko, wystarczy 30 minut.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
428 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron bezjajeczny (250 g)
  • Jabłka prażone (200 g)
  • Jogurt naturalny 2% (100 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (50 g)
  • Cukier wanilinowy (4 g)
  • Cynamon (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę na słodko krok po kroku

Makaron ugotuj al dente we wrzątku i odcedź.

Serek zmieszaj z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.

Połowę makaronu wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Na makaron wyłóż prażone jabłka i przykryj kolejną warstwą makaronu.

Sos na bazie jogurtu przelej do naczynia.

Jajko rozmieszaj w miseczce z cynamonem. Jajko wylej na wierzch zapiekanki.

Całość zapiekaj 25 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki na słodko

Zapiekanka na słodko to jeden z tych przepisów, który jest trochę obiadem, a trochę deserem. Ma wspaniały smak i robi się ją bardzo szybko, wystarczy 30 minut.

Przepis na zapiekankę na słodko to doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Potrzebujesz do niej tylko kilku składników. Głównym jest oczywiście makaron. Najlepiej w tym daniu sprawdza się makaron pszenny, to ze względu na jego delikatność. Nie sprawdzi się za to żytni, czy gryczany. Mają w sobie zbyt dużo goryczy, przez co całe danie byłoby zbyt trudne. Można użyć za to makaronu bezglutenowego, który zwykle przygotowywany jest z mąki kukurydzianej. Całość będzie równie smaczna. W tradycyjnej zapiekance króluje ser, tutaj jednak dodatek goudy, czy parmezanu nie do końca pasuje. Dlatego, zamiast sera znaleźć w niej można wspaniały sos, który doskonale otula makaron i pyszne jabłka. Jabłka, to jedne z owoców, które nieodłącznie kojarzą się z polską kuchnią. Zwykle jednak goszczą w ciastach, powidłach i kompotach, w tym daniu jednak połączone zostały z prawdziwym włoskim makaronem. Całość, choć może wydawać się zbyt ekstremalna, smakuje wspaniale.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę na słodko, by była smaczna i szybka, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To pyszna opcja zwłaszcza dla dzieci, które kochają słodkie smaki. To dobra na posiłek inny niż wszystkie. Ta makaronowa zapiekanka na pewno zachwyci wszystkich, którzy kochają słodkie jabłka w nieco ciekawszej odsłonie. Makaron zapiekany w pysznym waniliowym sosie z aromatycznymi jabłkami na pewno przypadnie do gustu miłośnikom szarlotki. Ta zapiekanka smakuje właśnie w taki sposób. Sos do niej robi się na bazie jogurtu, dzięki czemu jest aksamitny, gęsty i bardzo delikatny. Sprawdzi się nawet na diecie, gdyż dostarcza sporo białka, a naprawdę mało kalorii. To jeden z tych przepisów, które doskonale smakują o każdej porze dnia. Można ją zjadać na obiad, deser, a nawet na śniadanie. Ze względu na użycie jabłek jej przygotowanie jest możliwe o każdej porze roku.

Alergeny w zapiekance na słodko

Lista alergenów dla zapiekanki na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zapiekanki na słodko

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
199.14
428.16
Białko (g)
8.24
17.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
36.71
78.92
Węglowodany przyswajalne (g)
35.25
75.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
3.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
2.18
4.69
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
2.72
Tłuszcze nienasycone (g)
0.92
1.97
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.25
108.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina C (mg)
0.41
0.89
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
48.47
104.21
Wapń (mg)
49.78
107.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.66
74.52
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
1.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki na słodko 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki na słodko

Koszt składników
27.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
250 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 g
Jabłka prażone
200 g
9.00
Za 790,0 g
Liczba opakowań 1
2.28
Za 200 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Serek homogenizowany waniliowy
150 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 2
1.93
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cukier wanilinowy
4 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 4 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Koszt składników
27.30