Zapiekanka na słodko
- Makaron bezjajeczny (250 g)
- Jabłka prażone (200 g)
- Jogurt naturalny 2% (100 g)
- Serek homogenizowany waniliowy (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (50 g)
- Cukier wanilinowy (4 g)
- Cynamon (5 g)
Przepis na zapiekankę na słodko krok po kroku
Makaron ugotuj al dente we wrzątku i odcedź.
Serek zmieszaj z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.
Połowę makaronu wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Na makaron wyłóż prażone jabłka i przykryj kolejną warstwą makaronu.
Sos na bazie jogurtu przelej do naczynia.
Jajko rozmieszaj w miseczce z cynamonem. Jajko wylej na wierzch zapiekanki.
Całość zapiekaj 25 minut w 180 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki na słodko
Zapiekanka na słodko to jeden z tych przepisów, który jest trochę obiadem, a trochę deserem. Ma wspaniały smak i robi się ją bardzo szybko, wystarczy 30 minut.
Przepis na zapiekankę na słodko to doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Potrzebujesz do niej tylko kilku składników. Głównym jest oczywiście makaron. Najlepiej w tym daniu sprawdza się makaron pszenny, to ze względu na jego delikatność. Nie sprawdzi się za to żytni, czy gryczany. Mają w sobie zbyt dużo goryczy, przez co całe danie byłoby zbyt trudne. Można użyć za to makaronu bezglutenowego, który zwykle przygotowywany jest z mąki kukurydzianej. Całość będzie równie smaczna. W tradycyjnej zapiekance króluje ser, tutaj jednak dodatek goudy, czy parmezanu nie do końca pasuje. Dlatego, zamiast sera znaleźć w niej można wspaniały sos, który doskonale otula makaron i pyszne jabłka. Jabłka, to jedne z owoców, które nieodłącznie kojarzą się z polską kuchnią. Zwykle jednak goszczą w ciastach, powidłach i kompotach, w tym daniu jednak połączone zostały z prawdziwym włoskim makaronem. Całość, choć może wydawać się zbyt ekstremalna, smakuje wspaniale.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę na słodko, by była smaczna i szybka, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To pyszna opcja zwłaszcza dla dzieci, które kochają słodkie smaki. To dobra na posiłek inny niż wszystkie. Ta makaronowa zapiekanka na pewno zachwyci wszystkich, którzy kochają słodkie jabłka w nieco ciekawszej odsłonie. Makaron zapiekany w pysznym waniliowym sosie z aromatycznymi jabłkami na pewno przypadnie do gustu miłośnikom szarlotki. Ta zapiekanka smakuje właśnie w taki sposób. Sos do niej robi się na bazie jogurtu, dzięki czemu jest aksamitny, gęsty i bardzo delikatny. Sprawdzi się nawet na diecie, gdyż dostarcza sporo białka, a naprawdę mało kalorii. To jeden z tych przepisów, które doskonale smakują o każdej porze dnia. Można ją zjadać na obiad, deser, a nawet na śniadanie. Ze względu na użycie jabłek jej przygotowanie jest możliwe o każdej porze roku.
Alergeny w zapiekance na słodko
Lista alergenów dla zapiekanki na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Serek homogenizowany waniliowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zapiekanki na słodko
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.