Zapiekanka na bagietce
- Bagietka francuska - 1 sztuka (140 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Pieczarki (500 g)
- Masło (30 g)
- Ser gouda (150 g)
- Ketchup (50 g)
Przepis na zapiekankę na bagietce krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Bagietkę przekrój wzdłuż na pół i każdą połowę przekrój na 3 części.
Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim cebulę przez 5 minut.
Następnie dodaj pieczarki i smaż przez 15 minut (pieczarki powinny zarumienić się, a woda w nich zawarta odparować).
Pieczarki z cebulą dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser.
Gotowy farsz z pieczarek ułóż na wcześniej przygotowanych bagietkach i posyp go serem żółtym.
Bagietki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekanki piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 10 minut (aż ser się rozpuści).
Gotowe zapiekanki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu polane ketchupem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki na bagietce
Zapiekanka na bagietce z pieczarkami i z żółtym serem stanowi doskonałą propozycję na kolację na ciepło. Szybkie w przygotowaniu zapiekanki możesz przygotować również na śniadanie. Przepis na zapiekanki na bagietce jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zapiekanek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bagietka francuska, cebula, pieczarki, masło, ser żółty, ketchup, sól oraz pieprz.
A jak zrobić zapiekanki na bagietce? Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Bagietkę przekrój wzdłuż na pół i każdą połowę przekrój na 3 części. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim cebulę przez 5 minut. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez 15 minut (pieczarki powinny zarumienić się, a woda w nich zawarta odparować). Pieczarki z cebulą dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser. Gotowy farsz z pieczarek ułóż na wcześniej przygotowanych bagietkach i posyp go serem żółtym. Bagietki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekanki piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 10 minut (aż ser się rozpuści). Gotowe zapiekanki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu polane ketchupem.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny. Grzyby te bogate są w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując: domowe zapiekanki na bagietce stanowią doskonałą propozycją na pyszną kolację. Najlepsze zapiekanki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Zapiekanki warto podać z dodatkiem ketchupu lub innego ulubionego sosu.
Alergeny w zapiekance na bagietce
Lista alergenów dla zapiekanki na bagietce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser gouda
Wartości odżywcze zapiekanki na bagietce
Zapiekanka na bagietce to doskonała propozycja na smaczną kolację na ciepło. Zapiekanka z pieczarkami i serem jest bardzo smaczna, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.