Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Opublikowano: 29.09.2022 r., 0:17 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i bazylią
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Z pewnością posmakuje małym i dużym. Przepis można dowolnie modyfikować, według preferencji poprzez dodatek innych warzyw. Do przygotowania zapiekanki można także wykorzystać pierś z kurczaka.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas duszenia 40 min
530 kcal
Kcal w porcji
465 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron do lasagne 1 opakowanie (250 g)
  • Szpinak mrożony 2 opakowania (900 g)
  • Serek ricotta 2 opakowania (500 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Suszone pomidory w oleju (50 g)
  • Ser Mozzarella 1 opakowanie (125 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Masło 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę makaronową ze szpinakiem krok po kroku

Makaron do lasagne gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie odcedź go, przelej zimną wodą i porozkładaj na desce, aby zachował swój kształt.

Rozgrzej olej na dużej patelni, podsmaż wszystkie warzywa wraz z pokrojonymi pieczarkami.

Na końcu dodaj ricottę, wymieszaj.

Dopraw majerankiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Ułóż na dnie warstwę makaronu, warstwę masy szpinakowej, znów makaron i tak aż do zużycia wszystkich składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron.

Całość posyp startą mozzarellą.

Naczynie przykryj folią aluminiową.

Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej ze szpinakiem

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny.

Można ją przygotować również na wykwintną kolację. Zapiekankę można podawać solo lub z ulubioną surówką.

Zaletą tego dania jest to, że jest łatwe w wykonaniu, nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Zapiekanka jest łatwa oraz szybka do zrobienia. Kilka minut i wegetariański obiad ląduje w piekarniku.

Przepis można dowolnie modyfikować, np. poprzez dodatek do farszu innych warzyw (papryka, brokuł, cukinia) lub dodatek mięsa (najlepiej pierś z kurczaka).

Do przygotowania zapiekanki makaronowej ze szpinakiem wykorzystałam makaron do lasagne, natomiast można wziąć każdy inny rodzaj makaronu. Świetnie sprawdzi się dodatek do zapiekanki w postaci sosu beszamelowego, jednak ja z niego zrezygnowałam ze względu, że miała to być zdrowsza wersja tego dania.

Jak zrobić zapiekankę makaronową ze szpinakiem? Poniżej przedstawiam przepis na zapiekankę makaronową ze szpinakiem. Ze wszystkich, które robiłam, ta jest najlepsza.

Wykonanie jest niezwykle proste. Nie wymaga również dużego nakładu czasu. W pierwszej kolejności podgotowujemy w osolonej wodzie makaron do lasagne przez 3 min. Dzięki temu nie będzie twardy. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak, suszone pomidory oraz pieczarki. Wszystko smażymy do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy 2 opakowania ricotty, mieszamy. Zamiast ricotty można wykorzystać mascarpone (jednak jest to wersja znacznie bardziej kaloryczna) lub fetę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz gałką muszkatołową.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Układamy na dnie pierwszą warstwę makaronu, na to warstwę szpinakową, znów makaron i tak do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron. Takich warstw powinno wyjść 3 albo 4.

Całość posypujemy startą mozzarellą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Warto sprawdzać co jakiś czas czy makaron jest odpowiednio miękki.

Po upieczeniu warto odczekać 20 minut, wtedy zapiekankę będzie łatwiej pokroić. Przed podaniem udekoruj bazylią.

Smacznego!

Alergeny w zapiekance makaronowej ze szpinakiem

Lista alergenów dla Zapiekanki makaronowej ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron do lasagne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser Mozzarella
    • Masło

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Zdrowa i szybka zapiekanka makaronowa ze szpinakiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(465g)
Energia (kcal)
114.00
530.08
Białko (g)
6.39
29.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(465g)
Węglowodany (g)
12.41
57.72
Węglowodany przyswajalne (g)
9.89
45.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
11.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(465g)
Tłuszcz (g)
4.98
23.14
Tłuszcze nasycone (g)
3.00
13.95
Tłuszcze nienasycone (g)
1.98
9.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.50
6.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
2.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(465g)
Witamina A (µg (mcg))
262.63
1221.25
Brak danych dla: makaron do lasagne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.90
22.77
Brak danych dla: makaron do lasagne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.32
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.30
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.85
171.34
Brak danych dla: makaron do lasagne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.92
8.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
66.89
311.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2696.81
12540.18
Brak danych dla: makaron do lasagne, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(465g)
Sód (mg)
85.28
396.56
Potas (mg)
324.32
1508.11
Wapń (mg)
125.11
581.78
Fosfor (mg)
122.71
570.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
48.71
226.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.30
6.04
Cynk (mg)
0.87
4.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.53
2.46
Brak danych dla: pieczarki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej ze szpinakiem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki makaronowej ze szpinakiem

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron do lasagne
250 g
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Szpinak mrożony
900 g
2 opakowania
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 900 g
Serek ricotta
500 g
2 opakowania
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 500 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Suszone pomidory w oleju
50 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 50 g
Ser Mozzarella
125 g
1 opakowanie
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
58.50