Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
- Makaron do lasagne - 1 opakowanie (250 g)
- Szpinak mrożony - 2 opakowania (900 g)
- Serek ricotta - 2 opakowania (500 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Pieczarki (500 g)
- Suszone pomidory w oleju (50 g)
- Ser Mozzarella - 1 opakowanie (125 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
Przepis na zapiekankę makaronową ze szpinakiem krok po kroku
Makaron do lasagne gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie odcedź go, przelej zimną wodą i porozkładaj na desce, aby zachował swój kształt.
Rozgrzej olej na dużej patelni, podsmaż wszystkie warzywa wraz z pokrojonymi pieczarkami.
Na końcu dodaj ricottę, wymieszaj.
Dopraw majerankiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Ułóż na dnie warstwę makaronu, warstwę masy szpinakowej, znów makaron i tak aż do zużycia wszystkich składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron.
Całość posyp startą mozzarellą.
Naczynie przykryj folią aluminiową.
Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej ze szpinakiem
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny.
Można ją przygotować również na wykwintną kolację. Zapiekankę można podawać solo lub z ulubioną surówką.
Zaletą tego dania jest to, że jest łatwe w wykonaniu, nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Zapiekanka jest łatwa oraz szybka do zrobienia. Kilka minut i wegetariański obiad ląduje w piekarniku.
Przepis można dowolnie modyfikować, np. poprzez dodatek do farszu innych warzyw (papryka, brokuł, cukinia) lub dodatek mięsa (najlepiej pierś z kurczaka).
Do przygotowania zapiekanki makaronowej ze szpinakiem wykorzystałam makaron do lasagne, natomiast można wziąć każdy inny rodzaj makaronu. Świetnie sprawdzi się dodatek do zapiekanki w postaci sosu beszamelowego, jednak ja z niego zrezygnowałam ze względu, że miała to być zdrowsza wersja tego dania.
Jak zrobić zapiekankę makaronową ze szpinakiem? Poniżej przedstawiam przepis na zapiekankę makaronową ze szpinakiem. Ze wszystkich, które robiłam, ta jest najlepsza.
Wykonanie jest niezwykle proste. Nie wymaga również dużego nakładu czasu. W pierwszej kolejności podgotowujemy w osolonej wodzie makaron do lasagne przez 3 min. Dzięki temu nie będzie twardy. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak, suszone pomidory oraz pieczarki. Wszystko smażymy do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy 2 opakowania ricotty, mieszamy. Zamiast ricotty można wykorzystać mascarpone (jednak jest to wersja znacznie bardziej kaloryczna) lub fetę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz gałką muszkatołową.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Układamy na dnie pierwszą warstwę makaronu, na to warstwę szpinakową, znów makaron i tak do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron. Takich warstw powinno wyjść 3 albo 4.
Całość posypujemy startą mozzarellą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Warto sprawdzać co jakiś czas czy makaron jest odpowiednio miękki.
Po upieczeniu warto odczekać 20 minut, wtedy zapiekankę będzie łatwiej pokroić. Przed podaniem udekoruj bazylią.
Smacznego!
Alergeny w zapiekance makaronowej ze szpinakiem
Lista alergenów dla Zapiekanki makaronowej ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron do lasagne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Ser Mozzarella
- Masło
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej ze szpinakiem
Zdrowa i szybka zapiekanka makaronowa ze szpinakiem.
Energia i białka
(465g)
Węglowodany
(465g)
Tłuszcze
(465g)
Witaminy
(465g)
Składniki mineralne
(465g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.