Zapiekanka makaronowa z warzywami
- Makaron penne (700 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Fasola czerwona (200 g)
- Fasolka szparagowa mrożona (300 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (400 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (230 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (60 g)
- Ser żółty (200 g)
- Olej rzepakowy (130 ml)
Przepis na zapiekanka makaronowa z warzywami krok po kroku
Makaron umieść w garnku wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj przez 8 minut.
W rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i wsyp mąkę pszenną, wymieszaj.
Wlej do garnka mleko i dodaj gałkę muszkatołową, cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Pokrój w kostkę cukinię.
Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw, dopraw solą i pieprzem oraz oregano i smaż przez 5-6 minut.
Składniki podziel na dwie porcje, aby utworzyć dwie warstwy składników.
W naczyniu żaroodpornym umieść kolejno makaron, sos beszamelowy i warzywa.
Następnie makaron warzywa i sos beszamelowy na wierzch.
Zetrzyj ser żółty i posyp wierzch zapiekanki.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 40 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z warzywami
Zapiekanka makaronowa z warzywami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka do zrobienia zapiekanka z warzywami jest najlepsza jako źródło błonnika w diecie. Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, masło, mąka pszenna, mleko, gałka muszkatołowa, fasola, cebula, papryka czerwona, fasolka szparagowa, ser żółty, cukinia, sól, pieprz, oregano, olej rzepakowy.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z warzywami? Makaron umieść w garnku wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj przez 8 minut. W rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i wsyp mąkę pszenną, wymieszaj. Wlej do garnka mleko i dodaj gałkę muszkatołową, cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Pokrój w kostkę cukinię. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw, dopraw solą i pieprzem oraz oregano i smaż przez 5-6 minut. Składniki podziel na dwie porcje, aby utworzyć dwie warstwy składników. W naczyniu żaroodpornym umieść kolejno makaron, sos beszamelowy i warzywa, następnie makaron warzywa i sos beszamelowy na wierzch. Zetrzyj ser żółty i posyp wierzch zapiekanki. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny.
Podsumowując pyszna zapiekanka to świetny pomysł na obiad. Najlepsza jarska zapiekanka jest dobrym źródłem błonnika w diecie. Jarskie posiłki powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Alergeny w zapiekance makaronowej z warzywami
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Ser żółty
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z warzywami
Zapiekana makaronowa z warzywami to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Zapiekanka jest dość kaloryczna, dlatego, jeśli dbasz o linię, zwróć uwagę na wielkość porcji. Możesz zamienić makaron pszenny na razowy.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.