Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie śmietanowym
- Makaron penne (400 g)
- Szynka wieprzowa (300 g)
- Ser edamski (200 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Kukurydza konserwowa (150 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na zapiekankę makaronową z szynką w sosie śmietanowym krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Szynkę i paprykę pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.
Ser zetrzyj na tarce.
W miseczce wymieszaj śmietanę z jajkami i łyżeczką ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem.
Zalej sosem składniki w naczyniu żaroodpornym.
Wierzch posyp żółtym serem.
Całość zapiecz przez 30 minut w 180 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z szynką w sosie śmietanowym
Ta najlepsza zapiekanka makaronowa z szynką w sosie śmietanowym to świetny pomysł na obiad, który będzie sycący i niezwykle smaczny. Ta szybka w wykonaniu zapiekanka na pewno Ci zasmakuje.
Przepis na zapiekankę makaronową z szynką w sosie śmietanowym zrobisz w naprawdę kilka minut. Na początku makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Szynkę i paprykę pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu. Ser zetrzyj na tarce. W miseczce wymieszaj śmietanę z jajkami i łyżeczką ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem. Zalej sosem składniki w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp żółtym serem. Całość zapiecz przez 30 minut w 180 st. C. Ta pyszna zapiekanka sprawi również, że Twój dom będzie pysznie pachniał smacznym obiadem.
Zapiekanki makaronowe to zawsze świetny pomysł na obiad. Głównie dlatego, że ich podstawowym składnikiem jest oczywiście makaron, który jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów w diecie. To także jeden z najczęściej wybieranych dodatków do dań obiadowych, zup czy deserów. Według legend makaron przywędrował do nas z Azji Środkowej, skąd w XII wieku dotarł do Włoch, które słyną obecnie z makaronowych dań. Druga legend natomiast sugeruje, że już w starożytności we Włoszech wykonywano makaron ze zmielonych zbóż i wody.
Na przestrzeni lat na pewno nie zmienił się skład makaronu, obecnie również wykonuje się go z mąki i wody. Do tego wykorzystuje się mąkę pszenną, gryczaną, kukurydzianą, orkiszową, sojową lub ryżową. Ostatnio dużym powodzeniem cieszy się makaron z mąki pełnoziarnistej, który uważany jest za najlepszy dla naszego zdrowia. Jako produkt zbożowy (z ewentualnym dodatkiem jaj) makaron jest dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, miedzi, cynku, magnezu i żelaza. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Oczywiście makarony z mąki pełnoziarnistej mają dużo więcej tych składników, dlatego sugeruje sięgać właśnie po takie produkty. Ze względu na to, że makarony często podawane są z tłustymi sosami to istnieje mit o ich wysokiej kaloryczności. Tak naprawdę 100 g ugotowanego makaronu dostarcza około 150 kcal, co nie jest wysokim wynikiem.
Ta dobra zapiekanka makaronowa będzie najlepsza od razu po przygotowaniu, ale równie smaczna będzie na następny dzień, dzięki czemu zaoszczędzisz czas spędzony w kuchni.
Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z szynką w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser edamski
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z szynką w sosie śmietanowym
Jako produkt zbożowy (z ewentualnym dodatkiem jaj) makaron jest dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, miedzi, cynku, magnezu i żelaza.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.