Przepis na zapiekankę makaronową z szynką, serem i kukurydzą krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, curry, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne

Zacznij od ugotowania makaronu al dente (według instrukcji podanej na opakowaniu). Posól.

Gdy makaron się gotuje umyte pieczarki, cebulę i paprykę pokrój w większe kawałki. Szynkę pokrój w kostkę. Usmaż na maśle klarowanym przez 5 minut.

Ugotowanym makaron wymieszaj z usmażonymi dodatkami.

Wyłóż makaron z warzywami i szynką do naczynia żaroodpornego.

Śmietankę wymieszaj z przyprawami. Wlej do potrawy śmietankę i posyp startym serem.

Piekarnik nastaw na 250 stopni Celsjusza. Piecz zapiekankę przez 20 minut aż ser będzie zarumieniony.

Po podaniu na talerz posyp potrawę świeżą natką pietruszki.

Zapiekanka makaronowa z szynką, warzywami i kukurydzą
Zapiekanka makaronowa z szynką, warzywami i kukurydzą
Koszt przygotowania dania
29.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
587 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
49

Zapiekanka makaronowa z szynką, serem i kukurydzą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance makaronowej z szynką, serem i kukurydzą

Często nie jesteśmy w stanie wykorzystać całej puszki kukurydzy. Co w takim razie można zrobić z jej nadmiarem tak, by się nie popsuła? Zapiekanka makaronowa z szynką, serem i właśnie kukurydzą jest to pyszne danie, które smakuje wspaniale.

Szynka pasować będzie każda. Zrób te danie z wędliną, która została w lodówce. Warto wtedy ją wykorzystać by nie trzeba było marnować jedzenia. Dodatek pieczarek i papryki to świetny sposób na dodanie do menu warzyw. Pieczarki, papryka, wędlina, kukurydza z makaronem i serem to jest bardzo smaczne połączenie.

Szybka inspiracja na obiad? Z pomocą wyrusza zapiekanka serowa z warzywami i kukurydzą. Zrób koniecznie.

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z szynką, serem i kukurydzą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
195.93 kcal
587.80 kcal
Białko
8.98 g
26.94 g

Węglowodany w zapiekance makaronowej z szynką, serem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
17.23 g
51.68 g
Węglowodany przyswajalne
16.04 g
48.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.19 g
3.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
10.27 g
30.80 g
Tłuszcze nasycone
8.29 g
24.87 g
Tłuszcze nienasycone
1.98 g
5.94 g
Tłuszcze jednonasycone
1.56 g
4.68 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.42 g
1.26 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
27.06 mg
81.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę makaronową z szynką, serem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
50.54 µg (mcg)
151.61 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
15.89 mg
47.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.31 mg
0.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
32.47 µg (mcg)
97.42 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.31 mg
3.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
19.77 µg (mcg)
59.32 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
187.29 µg (mcg)
561.88 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę makaronową z szynką, serem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
257.82 mg
773.47 mg
Potas
175.08 mg
525.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
106.99 mg
320.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
162.86 mg
488.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
20.11 mg
60.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.56 mg
1.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.21 mg
3.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z szynką, serem i kukurydzą 49
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką, serem i kukurydzą

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z szynką, serem i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser gouda

Cena przygotowania zapiekanki makaronowej z szynką, serem i kukurydzą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron muszelki
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Pieczarki marynowane
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Szynka delikatesowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Ser gouda
250 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
150 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 150 g
Koszt składników
53.40
Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową z szynką, serem i kukurydzą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób