Zapiekanka makaronowa z szynką, serem i kukurydzą
- Makaron muszelki (300 g)
- Pieczarki marynowane (200 g)
- Masło klarowane (20 g)
- Cebula (200 g)
- Papryka czerwona (200 g)
- Szynka delikatesowa (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Ser gouda (250 g)
- Kukurydza konserwowa (150 g)
Przepis na zapiekankę makaronową z szynką, serem i kukurydzą krok po kroku
Zacznij od ugotowania makaronu al dente (według instrukcji podanej na opakowaniu). Posól.
Gdy makaron się gotuje umyte pieczarki, cebulę i paprykę pokrój w większe kawałki. Szynkę pokrój w kostkę. Usmaż na maśle klarowanym przez 5 minut.
Ugotowanym makaron wymieszaj z usmażonymi dodatkami.
Wyłóż makaron z warzywami i szynką do naczynia żaroodpornego.
Śmietankę wymieszaj z przyprawami. Wlej do potrawy śmietankę i posyp startym serem.
Piekarnik nastaw na 250 stopni Celsjusza. Piecz zapiekankę przez 20 minut aż ser będzie zarumieniony.
Po podaniu na talerz posyp potrawę świeżą natką pietruszki.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z szynką, serem i kukurydzą
Często nie jesteśmy w stanie wykorzystać całej puszki kukurydzy. Co w takim razie można zrobić z jej nadmiarem tak, by się nie popsuła? Zapiekanka makaronowa z szynką, serem i właśnie kukurydzą jest to pyszne danie, które smakuje wspaniale.
Szynka pasować będzie każda. Zrób te danie z wędliną, która została w lodówce. Warto wtedy ją wykorzystać by nie trzeba było marnować jedzenia. Dodatek pieczarek i papryki to świetny sposób na dodanie do menu warzyw. Pieczarki, papryka, wędlina, kukurydza z makaronem i serem to jest bardzo smaczne połączenie.
Szybka inspiracja na obiad? Z pomocą wyrusza zapiekanka serowa z warzywami i kukurydzą. Zrób koniecznie.
Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką, serem i kukurydzą
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z szynką, serem i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser gouda
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z szynką, serem i kukurydzą
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.