Przepis na zapiekankę makaronowa z szynką i serem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Makaron ugotuj we wrzątku do miękkości i odcedź.

Do naczynia żaroodpornego wlej olej i ułóż w nim makaron i wrzuć kukurydzę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do reszty składników.

Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia.

Szynkę pokrój w cienkie paseczki i wrzuć do reszty składników.

Śmietankę zmieszaj z przyprawami i zalej nią zapiekankę.

Na wierzchu ułóż starty żółty ser.

Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Zapiekanka makaronowa z szynką i serem podana w naczyniu.
zapiekanka makaronowa z szynką i serem
Koszt przygotowania dania
23.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
647 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Zapiekanka makaronowa z szynką i serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance makaronowej z szynką i serem

Zapiekanka makaronowa z szynką i serem jest wspaniałą opcją na szybki, ale bardzo treściwy posiłek. To danie smaczne, bardzo proste i niezwykle ciekawe. Ta zapiekanka, choć bardzo prosta, nie jest nudna. Wnosi powiew świeżości do codziennego menu. Jest również bardzo sycąca, już jeden kawałek wystarczy by czuć sytość przez cały dzień.

Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i serem to dobra opcja na ciekawe danie na obiad, który przygotujesz w piekarniku. To wersja dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi potrawami. Całość robi się w kilka chwil, a jest niezwykle efektowna. Do przygotowania tej zapiekanki przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Wystarczy naczynie żaroodporne lub ceramiczne, które nadaje się używania w piekarniku. Całość wystarczy tylko wymieszać i zapiec, by cieszyć się smakiem najlepszej i najbardziej aromatycznej zapiekanki na świecie. Wszystko z pomocą kilku składników, które pojawiają się w każdej kuchni na co dzień. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron. W przypadku tego dania nie ma zbyt dużego znaczenia, jaki rodzaj makaronu zostanie użyty. Ważne, by nie był zbyt długi, gdyż w taki wypadku jedzenie może być po prostu nieco cięższe. Do tej zapiekanki wspaniale sprawdzą się kolanka, świderki czy penne. Można również dowolnie mieszać rodzaj mąki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką i serem, która będzie pyszna i niezwykle łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Całość możesz zrobić z dowolnym serem żółtym, sprawdzi się zarówno gouda, ementaler, jak i parmezan. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych dłuższe. Najlepiej jest sprawdzać od czasu do czasu poziom upieczenia zapiekanki. Gdy spieką się za bardzo na wierzchu, można przez chwilę opakować ją folią aluminiową, by wciąż się podgrzewała, ale by wierzch się nie spalił.

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z szynką i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(288g)
Energia (kalorie)
224.92 kcal
647.77 kcal
Białko
8.56 g
24.66 g

Węglowodany w zapiekance makaronowej z szynką i serem

Na 100g
Na porcję
(288g)
Węglowodany
23.68 g
68.20 g
Węglowodany przyswajalne
22.20 g
63.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.48 g
4.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(288g)
Tłuszcz
10.63 g
30.63 g
Tłuszcze nasycone
9.28 g
26.73 g
Tłuszcze nienasycone
1.35 g
3.90 g
Tłuszcze jednonasycone
0.96 g
2.77 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.39 g
1.13 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
13.91 mg
40.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę makaronowa z szynką i serem

Na 100g
Na porcję
(288g)
Witamina A
56.90 µg (mcg)
163.86 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
26.46 mg
76.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.44 mg
1.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
25.29 µg (mcg)
72.83 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.97 mg
2.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
20.83 µg (mcg)
59.98 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
333.16 µg (mcg)
959.49 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę makaronowa z szynką i serem

Na 100g
Na porcję
(288g)
Sód
176.80 mg
509.18 mg
Potas
149.60 mg
430.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
99.97 mg
287.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
136.75 mg
393.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
22.81 mg
65.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.60 mg
1.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.99 mg
2.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z szynką i serem 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką i serem

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z szynką i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Ser cheddar
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania zapiekanki makaronowej z szynką i serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Szynka z indyka
80 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Ser cheddar
80 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.47
Za 80 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronowa z szynką i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób