Zapiekanka makaronowa z szynką i serem
- Makaron penne (300 g)
- Cebula (100 g)
- Szynka z indyka (80 g)
- Ser parmezan (40 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Ser cheddar (80 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
Przepis na zapiekankę makaronowa z szynką i serem krok po kroku
Makaron ugotuj we wrzątku do miękkości i odcedź.
Do naczynia żaroodpornego wlej olej i ułóż w nim makaron i wrzuć kukurydzę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do reszty składników.
Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia.
Szynkę pokrój w cienkie paseczki i wrzuć do reszty składników.
Śmietankę zmieszaj z przyprawami i zalej nią zapiekankę.
Na wierzchu ułóż starty żółty ser.
Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z szynką i serem
Zapiekanka makaronowa z szynką i serem jest wspaniałą opcją na szybki, ale bardzo treściwy posiłek. To danie smaczne, bardzo proste i niezwykle ciekawe. Ta zapiekanka, choć bardzo prosta, nie jest nudna. Wnosi powiew świeżości do codziennego menu. Jest również bardzo sycąca, już jeden kawałek wystarczy by czuć sytość przez cały dzień.
Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i serem to dobra opcja na ciekawe danie na obiad, który przygotujesz w piekarniku. To wersja dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi potrawami. Całość robi się w kilka chwil, a jest niezwykle efektowna. Do przygotowania tej zapiekanki przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Wystarczy naczynie żaroodporne lub ceramiczne, które nadaje się używania w piekarniku. Całość wystarczy tylko wymieszać i zapiec, by cieszyć się smakiem najlepszej i najbardziej aromatycznej zapiekanki na świecie. Wszystko z pomocą kilku składników, które pojawiają się w każdej kuchni na co dzień. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron. W przypadku tego dania nie ma zbyt dużego znaczenia, jaki rodzaj makaronu zostanie użyty. Ważne, by nie był zbyt długi, gdyż w taki wypadku jedzenie może być po prostu nieco cięższe. Do tej zapiekanki wspaniale sprawdzą się kolanka, świderki czy penne. Można również dowolnie mieszać rodzaj mąki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką i serem, która będzie pyszna i niezwykle łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Całość możesz zrobić z dowolnym serem żółtym, sprawdzi się zarówno gouda, ementaler, jak i parmezan. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych dłuższe. Najlepiej jest sprawdzać od czasu do czasu poziom upieczenia zapiekanki. Gdy spieką się za bardzo na wierzchu, można przez chwilę opakować ją folią aluminiową, by wciąż się podgrzewała, ale by wierzch się nie spalił.
Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką i serem
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z szynką i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Ser cheddar
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z szynką i serem
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(288g)
Węglowodany
(288g)
Tłuszcze
(288g)
Witaminy
(288g)
Składniki mineralne
(288g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.