Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
- Makaron penne (300 g)
- Cebula (100 g)
- Pieczarki (250 g)
- Szynka z indyka (80 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Papryka zielona (230 g)
- Ser parmezan (80 g)
Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami krok po kroku
Makaron ugotuj we wrzątku do miękkości i odcedź.
Do naczynia żaroodpornego wlej olej i ułóż w nim makaron i wrzuć groszek.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do reszty składników.
Pieczarki pokrój na plasterki i dodaj do makaronu.
Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia.
Szynkę pokrój w cienkie paseczki i wrzuć do reszty składników.
Śmietankę zmieszaj z przyprawami i zalej nią zapiekankę.
Na wierzchu ułóż starty żółty ser.
Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowa z szynką i pieczarkami
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami jest wspaniałym wyborem dla każdego, kto kocha połączenie makaronu z grzybami i mięsem. To danie bardzo aromatyczne. Dostarcza sporo różnych warzyw, więc będzie doskonałą opcją dla osób, które nie przepadają za ich smakiem i chcą w pyszny sposób przemycić ich większą porcję do swojej diety. Całość jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami to dobra opcja na sycący posiłek, który robi się w kilka chwil. To danie zachwyca niezwykłą prostotą, która wcale nie jest nudna, wręcz przeciwnie, mnogość tekstur i smaków sprawia, że danie jest niezwykle interesujące i pyszne. Na pewno zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych. Do przygotowania tej zapiekanki przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Wystarczy naczynie żaroodporne lub ceramiczne, które nadaje się używania w piekarniku. Całość wystarczy tylko wymieszać i zapiec, by cieszyć się smakiem najlepszej i najbardziej aromatycznej zapiekanki na świecie. Wszystko z pomocą kilku składników, które pojawiają się w każdej kuchni na co dzień. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron. W przypadku tego dania nie ma zbyt dużego znaczenia, jaki rodzaj makaronu zostanie użyty. Ważne, by nie był zbyt długi, gdyż w taki wypadku jedzenie może być po prostu nieco cięższe. Do tej zapiekanki wspaniale sprawdzą się kolanka, świderki czy penne. Można również dowolnie mieszać rodzaj mąki. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych dłuższe. Najlepiej jest sprawdzać od czasu do czasu poziom upieczenia zapiekanki. Gdy spieką się za bardzo na wierzchu, można przez chwilę opakować ją folią aluminiową, by wciąż się podgrzewała, ale by wierzch się nie spalił.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami, by była pyszna, a przy okazji naprawdę łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepsza opcja na obiad na szybko, w dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w domu. To dobry pomysł na obiad, który można zrobić w piekarniku. Ten sprawdzony przepis pozwala stworzyć najlepszą zapiekankę, w której króluje makaron oraz pieczarki.
Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką i pieczarkami
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowa z szynką i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowa z szynką i pieczarkami
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(323g)
Węglowodany
(323g)
Tłuszcze
(323g)
Witaminy
(323g)
Składniki mineralne
(323g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.