Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i papryką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia mała, naczynie żaroodporne

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż się zeszkli.

Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę.

Szynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce.

W naczyniu żaroodpornym umieść makaron, szynkę, paprykę i cebulę. Wymieszaj.

Wierzch posyp startym serem.

Zapiecz przez 20 minut w 160 st. C.

Zapiekanka makaronowa z szynką i papryką w czarnym naczyniu żaroodpornym
Zapiekanka makaronowa z szynką i papryką
Koszt przygotowania dania
20.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
805 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Zapiekanka makaronowa z szynką i papryką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance makaronowej z szynką i papryką

Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i papryką to dobre rozwiązanie na szybki i smaczny obiad. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić to proste danie, to koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami.

Aby wykonać ten przepis na obiad potrzebna będzie papryka czerwona, szynka, cebula, makaron (np. świderki), a także ser żółty. Na początku makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż się zeszkli. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce. W naczyniu żaroodpornym umieść makaron, szynkę, paprykę i cebulę. Wymieszaj. Wierzch posyp startym serem. Zapiecz przez 20 minut w 160 st. C.

Zapiekanki makaronowe to zawsze świetny pomysł na obiad. Głównie dlatego, że ich podstawowym składnikiem jest oczywiście makaron, który jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów w diecie. To także jeden z najczęściej wybieranych dodatków do dań obiadowych, zup czy deserów. Według legend makaron przywędrował do nas z Azji Środkowej, skąd w XII wieku dotarł do Włoch, które słyną obecnie z makaronowych dań. Druga legend natomiast sugeruje, że już w starożytności we Włoszech wykonywano makaron ze zmielonych zbóż i wody.

Na przestrzeni lat na pewno nie zmienił się skład makaronu, obecnie również wykonuje się go z mąki i wody. Do tego wykorzystuje się mąkę pszenną, gryczaną, kukurydzianą, orkiszową, sojową lub ryżową. Ostatnio dużym powodzeniem cieszy się makaron z mąki pełnoziarnistej, który uważany jest za najlepszy dla naszego zdrowia. Jako produkt zbożowy (z ewentualnym dodatkiem jaj) makaron jest dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, miedzi, cynku, magnezu i żelaza. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Oczywiście makarony z mąki pełnoziarnistej mają dużo więcej tych składników, dlatego sugeruje sięgać właśnie po takie produkty. Ze względu na to, że makarony często podawane są z tłustymi sosami to istnieje mit o ich wysokiej kaloryczności. Tak naprawdę 100 g ugotowanego makaronu dostarcza około 150 kcal, co nie jest wysokim wynikiem.

Ta dobra zapiekanka makaronowa z szynką i papryką będzie najlepsza od razu po przygotowaniu, ale równie smaczna będzie na następny dzień, dzięki czemu zaoszczędzisz czas spędzony w kuchni.

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z szynką i papryką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
201.37 kcal
805.48 kcal
Białko
10.91 g
43.63 g

Węglowodany w zapiekance makaronowej z szynką i papryką

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
27.99 g
111.95 g
Węglowodany przyswajalne
26.15 g
104.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.84 g
7.34 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
4.88 g
19.50 g
Tłuszcze nasycone
2.01 g
8.06 g
Tłuszcze nienasycone
2.86 g
11.44 g
Tłuszcze jednonasycone
2.07 g
8.27 g
Tłuszcze wielonasycone
0.79 g
3.18 g
Cholesterol
17.03 mg
68.13 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę makaronową z szynką i papryką

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
53.26 µg (mcg)
213.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
35.27 mg
141.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.81 µg (mcg)
Witamina E
0.54 mg
2.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
10.88 µg (mcg)
43.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.14 mg
8.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.00 µg (mcg)
88.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
438.54 µg (mcg)
1754.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę makaronową z szynką i papryką

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
265.03 mg
1060.13 mg
Potas
243.66 mg
974.65 mg
Wapń
46.20 mg
184.81 mg
Fosfor
157.62 mg
630.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
28.29 mg
113.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
3.62 mg
Cynk
1.30 mg
5.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z szynką i papryką 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką i papryką

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z szynką i papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser edamski

Cena przygotowania zapiekanki makaronowej z szynką i papryką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron fusilli
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Szynka wieprzowa
200 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Ser edamski
40 g
3.60
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
34.10
Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową z szynką i papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób