Zapiekanka makaronowa z szynką i papryką

Opublikowano: 26.09.2022 r., 23:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z makaronem, szynką, papryką
Zapiekanka makaronowa z szynką i papryką
Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i papryką to dobre rozwiązanie na szybki i smaczny obiad. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić to proste danie, to koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
805 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron fusilli (300 g)
  • Szynka wieprzowa (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Ser edamski (40 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia mała, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i papryką krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż się zeszkli.

Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę.

Szynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce.

W naczyniu żaroodpornym umieść makaron, szynkę, paprykę i cebulę. Wymieszaj.

Wierzch posyp startym serem.

Zapiecz przez 20 minut w 160 st. C.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową z szynką i papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z szynką i papryką

Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i papryką to dobre rozwiązanie na szybki i smaczny obiad. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić to proste danie, to koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami.

Aby wykonać ten przepis na obiad potrzebna będzie papryka czerwona, szynka, cebula, makaron (np. świderki), a także ser żółty. Na początku makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż się zeszkli. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce. W naczyniu żaroodpornym umieść makaron, szynkę, paprykę i cebulę. Wymieszaj. Wierzch posyp startym serem. Zapiecz przez 20 minut w 160 st. C.

Zapiekanki makaronowe to zawsze świetny pomysł na obiad. Głównie dlatego, że ich podstawowym składnikiem jest oczywiście makaron, który jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów w diecie. To także jeden z najczęściej wybieranych dodatków do dań obiadowych, zup czy deserów. Według legend makaron przywędrował do nas z Azji Środkowej, skąd w XII wieku dotarł do Włoch, które słyną obecnie z makaronowych dań. Druga legend natomiast sugeruje, że już w starożytności we Włoszech wykonywano makaron ze zmielonych zbóż i wody.

Na przestrzeni lat na pewno nie zmienił się skład makaronu, obecnie również wykonuje się go z mąki i wody. Do tego wykorzystuje się mąkę pszenną, gryczaną, kukurydzianą, orkiszową, sojową lub ryżową. Ostatnio dużym powodzeniem cieszy się makaron z mąki pełnoziarnistej, który uważany jest za najlepszy dla naszego zdrowia. Jako produkt zbożowy (z ewentualnym dodatkiem jaj) makaron jest dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, miedzi, cynku, magnezu i żelaza. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Oczywiście makarony z mąki pełnoziarnistej mają dużo więcej tych składników, dlatego sugeruje sięgać właśnie po takie produkty. Ze względu na to, że makarony często podawane są z tłustymi sosami to istnieje mit o ich wysokiej kaloryczności. Tak naprawdę 100 g ugotowanego makaronu dostarcza około 150 kcal, co nie jest wysokim wynikiem.

Ta dobra zapiekanka makaronowa z szynką i papryką będzie najlepsza od razu po przygotowaniu, ale równie smaczna będzie na następny dzień, dzięki czemu zaoszczędzisz czas spędzony w kuchni.

Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką i papryką

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z szynką i papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser edamski

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z szynką i papryką

na 100g gotowej potrawy

Jako produkt zbożowy (z ewentualnym dodatkiem jaj) makaron jest dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, miedzi, cynku, magnezu i żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
201.37
805.48
Białko (g)
10.91
43.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
27.99
111.95
Węglowodany przyswajalne (g)
26.15
104.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
7.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
4.88
19.50
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
8.06
Tłuszcze nienasycone (g)
2.86
11.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.07
8.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
3.18
Cholesterol (mg)
17.03
68.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
53.26
213.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
35.27
141.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.81
Witamina E (mg)
0.54
2.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.88
43.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.14
8.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.00
88.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
438.54
1754.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
265.03
1060.13
Potas (mg)
243.66
974.65
Wapń (mg)
46.20
184.81
Fosfor (mg)
157.62
630.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.29
113.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
3.62
Cynk (mg)
1.30
5.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z szynką i papryką 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki makaronowej z szynką i papryką

Koszt składników
34.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron fusilli
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Szynka wieprzowa
200 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Ser edamski
40 g
3.60
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
34.10