Zapiekanka makaronowa z szynką
- Makaron świderki (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Szynka kanapkowa (150 g)
- Ser tylżycki (150 g)
Przepis na zapiekankę makaronową z szynką krok po kroku
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przypraw solą i pieprzem po ugotowaniu.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
Dodaj do naczynia żaroodpornego makaron.
Szynkę pokrój w kostkę. Wyłóż na makaron i wymieszaj.
Do makaronu i szynki wlej śmietankę.
Ser zetrzyj na tarce i posyp po całości.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz około 20 minut do momentu, gdy ser będzie zarumieniony.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z szynką
Klasyczna zapiekanka makaronowa z szynką. Do wykonania tej zapiekanki potrzeba 4 składników: makaron z szynką, ser oraz śmietana. Jest to najprostszy sposób na serową zapiekankę makaronową z szynką. Całość scala dodana do potrawy śmietanka. Dodatek śmietany to najlepszy pomysł na przygotowanie wyśmienitego sosu do zapiekanki. Danie dzięki temu jest niezwykle kremowe i przepyszne.
Całe przygotowanie potrawy zajmuje bardzo mało czasu. Zapiekanka jest tak prosta w wykonaniu, że każdy bez problemu ją wykona. Najlepszy przepis na ekspresowe danie, które każdy zje ze smakiem.
Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser tylżycki
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z szynką
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.