Zapiekanka makaronowa z serem
- Makaron penne (600 g)
- Ser żółty (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
- Ser parmezan (50 g)
Przepis na zapiekanka makaronowa z serem krok po kroku
W garnku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj.
Wlej mleko, dopraw solą i gałką muszkatołową, cały czas mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje.
Zetrzyj parmezan i dodaj do sosu.
Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i makaron, gotuj przez 8 minut.
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.
Posiekaj koper i razem z cebulą dodaj do makaronu.
Makaron wymieszaj z sosem, dopraw solą i pieprzem.
Umieść w naczyniu żaroodpornym.
Zetrzyj na tarce ser i posyp zapiekankę z wierzchu.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z serem
Zapiekanka makaronowa z serem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna i szybka do zrobienia zapiekanka sprawdzi się także jako posiłek podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na zapiekankę makaronową z serem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, ser żółty, mąka pszenna, mleko, masło, gałka muszkatołowa, parmezan, cebula, czosnek, koper, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z serem? W garnku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj. Wlej mleko, dopraw solą i gałką muszkatołową, cały czas mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Zetrzyj parmezan i dodaj do sosu. Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i makaron, gotuj przez 8 minut. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. Posiekaj koper i razem z cebulą dodaj do makaronu. Makaron wymieszaj z sosem, dopraw solą i pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Zetrzyj na tarce ser i posyp zapiekankę z wierzchu. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
Ser żółty to produkowany z mleka krowiego wyrób mleczarski. Ser żółty jest serem dojrzewającym i powinien uzyskać żółty kolor naturalnie. Dlatego unikaj kupna serów z dodatkiem sztucznych barwników. Ser żółty zawiera dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, a przez to zawiera dużą ilość kalorii. Ser żółty jest produktem bogatym w wapń, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.
Podsumowując łatwa do zrobienia zapiekanka sprawdzi się podana na wiele okazji. Zapiekanka jest kaloryczna, więc jeśli jesteś na diecie redukcyjnej zjedź mniejszy kawałek i połącz go z sałatką ze świeżych warzyw. Zapiekankę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekanka z serem może być przygotowana z dowolnego rodzaju sera. Pamiętaj, aby kupować sery dobrej jakości bez dodatku substancji konserwujących i sztucznych dodatków.
Alergeny w zapiekance makaronowej z serem
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Mleko 3,2%
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z serem
Zapiekanka makaronowa z serem to danie zawierające bardzo dużą ilość kalorii. Powinieneś ograniczać spożycie tego typu potraw, jeśli walczysz z nadmierną masą ciała. Możesz zamienić makaron pszenny na pełnoziarnisty.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.