Zapiekanka makaronowa z serem

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaronowa zapiekanka z serem
Zapiekanka makaronowa z serem
Zapiekanka makaronowa z serem to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron z serem to amerykański przysmak, który koniecznie musisz wypróbować.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
831 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Makaron penne (600 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
  • Ser parmezan (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekanka makaronowa z serem krok po kroku

W garnku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj.

Wlej mleko, dopraw solą i gałką muszkatołową, cały czas mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje.

Zetrzyj parmezan i dodaj do sosu.

Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i makaron, gotuj przez 8 minut.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.

Posiekaj koper i razem z cebulą dodaj do makaronu.

Makaron wymieszaj z sosem, dopraw solą i pieprzem.

Umieść w naczyniu żaroodpornym.

Zetrzyj na tarce ser i posyp zapiekankę z wierzchu.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekanka makaronowa z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z serem

Zapiekanka makaronowa z serem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna i szybka do zrobienia zapiekanka sprawdzi się także jako posiłek podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na zapiekankę makaronową z serem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, ser żółty, mąka pszenna, mleko, masło, gałka muszkatołowa, parmezan, cebula, czosnek, koper, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić zapiekankę makaronową z serem? W garnku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj. Wlej mleko, dopraw solą i gałką muszkatołową, cały czas mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Zetrzyj parmezan i dodaj do sosu. Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i makaron, gotuj przez 8 minut. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. Posiekaj koper i razem z cebulą dodaj do makaronu. Makaron wymieszaj z sosem, dopraw solą i pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Zetrzyj na tarce ser i posyp zapiekankę z wierzchu. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Ser żółty to produkowany z mleka krowiego wyrób mleczarski. Ser żółty jest serem dojrzewającym i powinien uzyskać żółty kolor naturalnie. Dlatego unikaj kupna serów z dodatkiem sztucznych barwników. Ser żółty zawiera dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, a przez to zawiera dużą ilość kalorii. Ser żółty jest produktem bogatym w wapń, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.

Podsumowując łatwa do zrobienia zapiekanka sprawdzi się podana na wiele okazji. Zapiekanka jest kaloryczna, więc jeśli jesteś na diecie redukcyjnej zjedź mniejszy kawałek i połącz go z sałatką ze świeżych warzyw. Zapiekankę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekanka z serem może być przygotowana z dowolnego rodzaju sera. Pamiętaj, aby kupować sery dobrej jakości bez dodatku substancji konserwujących i sztucznych dodatków.

Alergeny w zapiekance makaronowej z serem

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z serem

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka makaronowa z serem to danie zawierające bardzo dużą ilość kalorii. Powinieneś ograniczać spożycie tego typu potraw, jeśli walczysz z nadmierną masą ciała. Możesz zamienić makaron pszenny na pełnoziarnisty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
277.08
831.25
Białko (g)
8.13
24.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
24.75
74.24
Węglowodany przyswajalne (g)
23.62
70.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
3.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
16.18
48.55
Tłuszcze nasycone (g)
8.28
24.83
Tłuszcze nienasycone (g)
7.91
23.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.17
18.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.74
5.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.64
103.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
97.32
291.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.51
7.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
1.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.73
266.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.70
2.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.58
46.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
115.62
346.86
Potas (mg)
157.17
471.52
Wapń (mg)
142.26
426.79
Fosfor (mg)
156.40
469.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.82
74.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
1.98
Cynk (mg)
0.99
2.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z serem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki makaronowej z serem

Koszt składników
48.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
600 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 600 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
48.40