Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
- Masło (50 g)
- Pieczarki (500 g)
- Czosnek (10 g)
- Śmietana 18% (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
- Sok cytrynowy (30 ml)
- Szczypiorek (45 g)
- Makaron fusilli (500 g)
- Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
- Ser Mozzarella (125 g)
Przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami krok po kroku
Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodaj do nich pieczarki i smaż przez 1 minutę.
W miseczce wymieszaj śmietanę, śmietankę i skrobię. Dodaj do nich przyprawy i jeszcze raz przemieszaj.
Do pieczarek dodaj sos śmietanowy i gotuj, aż zgęstnieją.
Dodaj sok z cytryny, szczypiorek i dopraw do smaku.
W dużym garnku ugotuj w osolonym wrzątku makaron.
Makaron połącz z pieczarkami i przełóż go do naczynia żaroodpornego.
Wierzch posyp startą mozzarellą i włóż do piekarnika.
Piecz na złoty kolor przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z pieczarkami
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają smaczne, ale również bardzo proste rozwiązania. To danie pełne aromatu! Sprawdzi się zarówno na lunch, jak i bardzo sycącą kolację. Na pewno skradnie serca wszystkich miłośników makaronowych dań.
Przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami jest niezwykle prosty i zabiera tylko kilka chwil. To danie, które sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy, gdyż jego stworzenie zabiera tylko kilka chwil. Całość jest smaczna, ale również zdrowa. Do przygotowania tej zapiekanki przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Wystarczy naczynie żaroodporne lub ceramiczne, które nadaje się używania w piekarniku. Całość wystarczy tylko wymieszać i zapiec, by cieszyć się smakiem najlepszej i najbardziej aromatycznej zapiekanki na świecie. Wszystko z pomocą kilku składników, które pojawiają się w każdej kuchni na co dzień. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron. W przypadku tego dania nie ma zbyt dużego znaczenia, jaki rodzaj makaronu zostanie użyty. Ważne, by nie był zbyt długi, gdyż w taki wypadku jedzenie może być po prostu nieco cięższe. Do tej zapiekanki wspaniale sprawdzą się kolanka, świderki czy penne. Można również dowolnie mieszać rodzaj mąki. Choć w przepisie zapiekana jest robiona na bazie makaronu pszennego, spokojnie sprawdzi się również żytni. Dobrze jest sięgnąć po makaron pełnoziarnisty, który zawiera więcej błonnika. Włókno pokarmowe w nim zawarte nie tylko pozytywnie wpływa na układ trawienny, ale także poprawia profil lipidowy, przez co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu sercowego.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować zapiekankę z pieczarkami, by była smaczna, a przy okazji naprawdę zdrowa i pyszna, to ten przepis sprawdzi się wyśmienicie. Jest prosty, a przy tym szybki. To doskonały pomysł na pyszny obiad. Wykorzystuje się do niej tylko świeże pieczarki i makaron, jednak można ją modyfikować według własnych upodobań i dodawać również inne składniki. To dobry sposób na stworzenie pysznego dania.
Alergeny w zapiekance makaronowej z pieczarkami
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Śmietanka kremowa 36%
- Ser Mozzarella
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron fusilli
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z pieczarkami
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika.
Energia i białka
(297g)
Węglowodany
(297g)
Tłuszcze
(297g)
Witaminy
(297g)
Składniki mineralne
(297g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.