Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i śmietaną
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Cebula (100 g)
- Mięso mielone z kurczaka (400 g)
- Czosnek (15 g)
- Bazylia suszona (45 g)
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (300 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Bulion warzywny (200 ml)
- Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
- Ser cheddar (100 g)
Przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i śmietaną krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedź i ostudź.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso i przypraw solą i pieprzem. Smaż przez 10 minut.
Do mięsa dodaj pomidory w puszce i bulion, dokładnie wymieszaj, duś przez 7 minut.
Mięso wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Śmietankę wymieszaj ze startym serem i przyprawami.
Sosem polej zapiekankę i piecz ją w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym i śmietaną
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i śmietaną to najlepszy wybór dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Jest sycąca, smaczna i po prostu wspaniała. Całość jest tak sycąca, że już jedna porcja pozwala na zaspokojenie głodu na naprawdę długo. Zapiekanki robi się w kilka chwil, a jest niezwykle efektowna.
Przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i śmietaną to fantastyczna opcja na posiłek ciekawy i pełen smaku. Do przygotowania tej zapiekanki nie potrzeba wiele, wystarczy piekarnik i odpowiednie naczynie żaroodporne, które można używać w piekarniku. Całość wystarczy tylko wymieszać i zapiec, by cieszyć się smakiem najlepszej i najbardziej aromatycznej zapiekanki na świecie. Wszystko z pomocą kilku składników, które pojawiają się w każdej kuchni na co dzień. Głównym składnikiem tego pysznego dania jest makaron. W przypadku tego dania nie ma zbyt dużego znaczenia, jaki rodzaj makaronu zostanie użyty. Ważne, by nie był zbyt długi, gdyż w taki wypadku jedzenie może być po prostu nieco cięższe. Do tej zapiekanki wspaniale sprawdzą się kolanka, świderki czy penne. Można również dowolnie mieszać rodzaj mąki. Choć w przepisie zapiekana jest robiona na bazie makaronu pszennego, spokojnie sprawdzi się również żytni. Dobrze jest sięgnąć po makaron pełnoziarnisty, który zawiera więcej błonnika. Włókno pokarmowe w nim zawarte nie tylko pozytywnie wpływa na układ trawienny, ale także poprawia profil lipidowy, przez co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu sercowego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić, zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i śmietaną, by była pyszna, a przy okazji szybka, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na wspaniałe danie, które sprawdzi się na obiad. To cos dla osób, które kochają makaron! Choć zwykle robi się zapiekanki z mięsem mielonym wieprzowym, to lepiej postawić na drób, który jest dużo chudszy i zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mogą pogarszać funkcjonowanie układu krwionośnego, który jest niezwykle ważny. Dodatkowo drób zawiera też więcej białka, przez co syci na dłużej.
Alergeny w zapiekance makaronowej z mięsem mielonym i śmietaną
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym i śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- Ser cheddar
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym i śmietaną
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(283g)
Węglowodany
(283g)
Tłuszcze
(283g)
Witaminy
(283g)
Składniki mineralne
(283g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.