Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- Makaron świderki (600 g)
- Mięso mielone wieprzowe (800 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Pomidory w puszce - 2 małe puszki (800 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Seler naciowy (130 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Ser żółty (200 g)
Przepis na zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
Pokrój seler w talarki.
Pokrój boczek wędzony w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek i podsmaż.
Dodaj marchew i seler i smaż chwilę.
Zgarnij warzywa na bok patelni i dodaj mięso mielone, obsmaż i wymieszaj całość.
Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz oregano.
Duś całość przez 20 minut.
W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp makaron.
Gotuj przez 8 minut.
Makaron wymieszaj z sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym.
Zetrzyj ser na tarce i posyp zapiekankę.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 25 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad dla rodziny. Prosty przepis na zapiekankę z mięsem mielonym wykonasz bez większego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, mięso mielone, cebula, pomidory w puszce, marchew, seler naciowy, boczek wędzony, ser żółty, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Pokrój seler w talarki. Pokrój boczek wędzony w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek i podsmaż. Dodaj marchew i seler i smaż chwilę. Zgarnij warzywa na bok patelni i dodaj mięso mielone, obsmaż i wymieszaj całość. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz oregano. Duś całość przez 20 minut. W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp makaron. Gotuj przez 8 minut. Makaron wymieszaj z sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Zetrzyj ser na tarce i posyp zapiekankę. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.
Pomidory to owoce bardzo często używane w kuchni jako baza wytrawnych dań. Przygotowuje się z nich bardzo często sosy do różnych mięs i warzyw. Pomidory są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez diabetyków. Pomidory są źródłem kwasów, które ułatwiają trawienie kwasów tłuszczowych zawartych w naszym pożywieniu. Pomidory są także świetnym źródłem likopenu, który jest naturalną substancją nadającą im kolor oraz mająca silne działanie przeciwutleniające. Ser żółty jest produktem wytwarzanym z mleka krowiego, zawiera dużą ilość tłuszczu i jest bardzo kaloryczny. Jest jednak świetnym źródłem wapnia odpowiadającego za prawidłową mineralizację i budowę naszych kości. Ser żółty zawiera także duża ilość białka.
Podsumowując smaczny makaron z sosem pomidorowym to bardzo dobry pomysł na obiad. Makaron można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie wysechł.
Alergeny w zapiekance makaronowej z mięsem mielonym
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Makaron jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, które podnoszą poziom cukru we krwi.
Energia i białka
(425g)
Węglowodany
(425g)
Tłuszcze
(425g)
Witaminy
(425g)
Składniki mineralne
(425g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.