Przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami krok po kroku
- Makaron bezjajeczny 180 g
- Piersi kurczaka bez skóry 200 g
- Cebula 105 g 1 sztuka
- Szpinak 400 g
- Brokuł gotowany 400 g
- Śmietanka kremowa 30% 100 g
- Mleko 2% 200 ml
- Oliwa z oliwek 10 ml
- Ser gouda 150 g
Zagotuj wodę na makaron.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
Pokrój w kostkę cebulę i dodaj do mięsa.
Makaron gotuj w osolonej wodzie około 1,5 minuty i odcedź.
Na patelnie dodaj śmietankę, mleko, brokuły, szpinak i przyprawy (0,5 łyżeczki imbiru i pieprzu, 0,25 łyżeczki czosnku i soli). Zagotuj całość.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Do naczynia żaroodpornego wyłóż połowę makaronu, połowę sosu, znowu makaron i resztę sosu.
Na wierzch zetrzyj żółty ser.
Piecz w 180 C przez 20-30 minut.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Sos do zapiekanki makaronowej
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa

(liczba kalorii)
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami - cechy przepisu
Więcej o zapiekance makaronowej z kurczakiem i warzywami
Makaron to dobry pomysł na posiłek, gdy masz mało czas, ponieważ ugotujesz go w kilka minut. Dlatego też ta zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami jest taka szybka. Dodatkowo jest to też dobra opcja na obiad lub na kolacje z resztek, które masz w kuchni. Do zapiekanki możesz użyć mięsa, które zostało Ci z innego posiłku, na przykład z rosołu. Warzywa także mogą być dowolne, które akurat masz w lodówce lub zamrażarce. Możesz wykorzystać jakąś resztkę groszku lub kukurydzy, którą używałaś wcześniej do sałatki, lub jakieś resztki mrożonych warzyw. W ten sposób wysprzątasz kuchnię z resztek żywności, zapobiegając jej zepsuciu. To nie tylko wpłynie pozytywnie na planetę, pod względem ekologii, ale także pomoże w Twoim budżecie, bo nie zmarnujesz jedzenia, za które zapłaciłaś. Ten przepis na zapiekankę to tylko sugestia, jakich składników możesz w niej użyć, dlatego swobodnie zamieniaj je na takie składniki, jakie lubisz lub masz akurat w kuchni. Pamiętaj jednak, żeby w zapiekance znalazły się tłuszcze, białko i węglowodany, w tym węglowodany złożone. W ten sposób będzie ona zbilansowanym posiłkiem. Najlepiej, żeby połowę składników stanowiły warzywa, jedną czwartą makaron oraz jedną czwartą kurczak lub inne źródło białka.
Przygotowania zapiekanki zaczynamy od podsmażenia mięsa, jeżeli używasz surowego, oraz warzyw. W międzyczasie lekko podgotowujemy makaron, ale nie za mocno, ponieważ potem jeszcze się on dogotuje, podczas pieczenia. Warzywa i mięso zalewamy śmietanką, mlekiem i doprawiamy sos przyprawami. Następnie do naczynia żaroodpornego nakładamy połowę makaronu, połowę sosu, na to resztę makaronu i sos. Po wierzchu całość posypujemy serem i zapiekamy. W tym czasie makaron ugotuje się w sosie i dzięki temu sos stanie się gęstszy. Gotowa, pyszna zapiekanka najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych warzyw, np. surówki z pora. To doda posiłkowi witamin i składników mineralnych, a także sprawi, że posiłek nabierze trochę świeżości. Dokładną instrukcję jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami znajdziesz powyżej.
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z kurczakiem i warzywami
Energia i białka
(436g)
Węglowodany w zapiekance makaronowej z kurczakiem i warzywami
(436g)
Tłuszcze
(436g)
Witaminy w przepisie na zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami
(436g)
Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami
(436g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekance makaronowej z kurczakiem i warzywami
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z kurczakiem i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Mleko 2%
- Ser gouda