Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Opublikowano: 29.09.2021 r., 13:39 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami w czarnym naczyniu żaroodpornym, które stoi na brązowej, drewnianej desce.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami jest świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. To danie pokocha cała Twoja rodzina, sprawdź koniecznie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
559 kcal
Kcal w porcji
436 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron bezjajeczny (180 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Cebula 1 sztuka (105 g)
  • Szpinak (400 g)
  • Brokuł gotowany (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Ser gouda (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, durszlak

Przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami krok po kroku

Zagotuj wodę na makaron.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.

Pokrój w kostkę cebulę i dodaj do mięsa.

Makaron gotuj w osolonej wodzie około 1,5 minuty i odcedź.

Na patelnie dodaj śmietankę, mleko, brokuły, szpinak i przyprawy (0,5 łyżeczki imbiru i pieprzu, 0,25 łyżeczki czosnku i soli). Zagotuj całość.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Do naczynia żaroodpornego wyłóż połowę makaronu, połowę sosu, znowu makaron i resztę sosu.

Na wierzch zetrzyj żółty ser.

Piecz w 180 C przez 20-30 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z kurczakiem i warzywami

Makaron to dobry pomysł na posiłek, gdy masz mało czas, ponieważ ugotujesz go w kilka minut. Dlatego też ta zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami jest taka szybka. Dodatkowo jest to też dobra opcja na obiad lub na kolacje z resztek, które masz w kuchni. Do zapiekanki możesz użyć mięsa, które zostało Ci z innego posiłku, na przykład z rosołu. Warzywa także mogą być dowolne, które akurat masz w lodówce lub zamrażarce. Możesz wykorzystać jakąś resztkę groszku lub kukurydzy, którą używałaś wcześniej do sałatki, lub jakieś resztki mrożonych warzyw. W ten sposób wysprzątasz kuchnię z resztek żywności, zapobiegając jej zepsuciu. To nie tylko wpłynie pozytywnie na planetę, pod względem ekologii, ale także pomoże w Twoim budżecie, bo nie zmarnujesz jedzenia, za które zapłaciłaś. Ten przepis na zapiekankę to tylko sugestia, jakich składników możesz w niej użyć, dlatego swobodnie zamieniaj je na takie składniki, jakie lubisz lub masz akurat w kuchni. Pamiętaj jednak, żeby w zapiekance znalazły się tłuszcze, białko i węglowodany, w tym węglowodany złożone. W ten sposób będzie ona zbilansowanym posiłkiem. Najlepiej, żeby połowę składników stanowiły warzywa, jedną czwartą makaron oraz jedną czwartą kurczak lub inne źródło białka.

Przygotowania zapiekanki zaczynamy od podsmażenia mięsa, jeżeli używasz surowego, oraz warzyw. W międzyczasie lekko podgotowujemy makaron, ale nie za mocno, ponieważ potem jeszcze się on dogotuje, podczas pieczenia. Warzywa i mięso zalewamy śmietanką, mlekiem i doprawiamy sos przyprawami. Następnie do naczynia żaroodpornego nakładamy połowę makaronu, połowę sosu, na to resztę makaronu i sos. Po wierzchu całość posypujemy serem i zapiekamy. W tym czasie makaron ugotuje się w sosie i dzięki temu sos stanie się gęstszy. Gotowa, pyszna zapiekanka najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych warzyw, np. surówki z pora. To doda posiłkowi witamin i składników mineralnych, a także sprawi, że posiłek nabierze trochę świeżości. Dokładną instrukcję jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami znajdziesz powyżej.

Alergeny w zapiekance makaronowej z kurczakiem i warzywami

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z kurczakiem i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 2%
    • Ser gouda

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z kurczakiem i warzywami

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami to ciekawy sposób na obiad, który jest zbilansowanym posiłkiem. Warto podawać ją z dodatkową porcją warzyw, w postaci surówki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(436g)
Energia (kcal)
128.38
559.73
Białko (g)
8.03
34.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(436g)
Węglowodany (g)
10.70
46.66
Węglowodany przyswajalne (g)
9.15
39.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
6.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(436g)
Tłuszcz (g)
6.14
26.76
Tłuszcze nasycone (g)
4.17
18.17
Tłuszcze nienasycone (g)
1.97
8.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.46
6.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
2.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.54
85.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(436g)
Witamina A (µg (mcg))
163.64
713.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.19
44.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.63
2.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.16
118.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.73
7.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
64.98
283.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1638.40
7143.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(436g)
Sód (mg)
135.69
591.59
Potas (mg)
271.99
1185.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
126.42
551.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
132.59
578.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.30
158.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.33
5.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.74
3.22
Brak danych dla: brokuł gotowany, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.31
Brak danych dla: brokuł gotowany, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z kurczakiem i warzywami 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki makaronowej z kurczakiem i warzywami

Koszt składników
71.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
180 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 180 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Brokuł gotowany
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koszt składników
71.70