Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
- Makaron penne - 3/4 opakowania makaronu (350 g)
- Szpinak - 2 opakowania (200 g)
- Pieczarki - 5 szt (100 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3/4 opakowania (150 ml)
- Groszek zielony mrożony - 0,5 szklanki (70 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Ser Mozzarella - 1 opakowanie (125 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę.
Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
Smaż przez 5 minut. Dodaj szpinak i odczekaj aż zwiędnie.
Naczynie żaroodporne pokryj 1 łyżką oliwy z oliwek. Na spodzie ułóż ugotowany makaron.
Na warstwę makaronu zetrzyj pieczarki i wyłóż groszek. Kolejno do naczynia dodaj zawartość patelni.
Wszystko razem wymieszaj łyżką.
W misce wymieszaj jogurt naturalny z pieprzem, solą, ziołami i gałką. Gotowy sos wylej na zapiekankę.
Na wierzch zetrzyj mozzarellę.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z kurczakiem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to dobry sposób na pyszny obiad. Robi się ją naprawdę szybko i można w niej przemycić bardzo dużo warzyw, co ma korzystny wpływ na zdrowie. Zapiekanka pięknie się prezentuje ze względu na kontrastujące ze sobą barwy groszku i śmietanowego sosu. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni i makaronów.
Ta zapiekanka z serem będzie idealnym i bardzo sycącym posiłkiem. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.
Przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem jest niezwykle łatwy i na pewno poradzi sobie z nim nawet początkujący amator gotowania. Przez to, że można ją zrobić w ekspresowym tempie przypadnie do gustu tym, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, czy nie mają zbyt dużo czasu. To świetna opcja dla zabieganych.
Sprawdzi się także dla dzieci, ze względu na bardzo łagodny smak, a także obecność warzyw za którymi dzieci zwykle przepadają. Ser na wierzchu jest miło chrupiący, dlatego na pewno spodoba się najmłodszym.
Zapiekanka najlepiej smakuje z filetem, gdyż to mięso jest bardzo kruche, delikatne i zawiera mało tłuszczu. Jest też niezwykle smaczne. Można jednak użyć innej części kurczaka, lub w wersji roślinnej zastąpić go tofu.
Sos do zapiekanki najlepiej zrobić na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego. Najważniejszy, by był bardzo gęsty, dzięki temu będzie miał odpowiednią konsystencję i nie będzie się rozlewał. Jogurt jest lepszym wyborem niż śmietana, gdyż ma mniej kalorii i tłuszczu, a dużo więcej białka. Dzięki czemu całość jest bardziej lekka i sycąca.
Zapiekanka z pieczarkami i warzywami pysznie smakuje i jeszcze lepiej wygląda. To idealny pomysł na pożywny posiłek dla całej rodziny. Można ją zrobić w naprawdę ekspresowym tempie, a efekt końcowy pozytywnie zaskakuje. Całości dopełnia przepysznie roztopiona mozzarella, która tworzy chrupiącą skorupkę. To danie choć lekkie jest naprawdę sycące i już jedna porcja wystarczy, by zaspokoić nawet największy głód. Do tej zapiekanki można dodawać dowolnych warzyw, by stworzyć coraz lepsze połączenia i sprawić, że to danie nigdy się nie znudzi.
Alergeny w zapiekance makaronowej z kurczakiem
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z kurczakiem
Ta zapiekanka to dobry sposób na sycący obiad. Warto użyć do jej wykonania makaronu pełnoziarnistego.
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.