Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (200 g)
- Kiełbasa domowa (250 g)
- Papryka czerwona - 1 papryka (120 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Pieczarki (150 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą krok po kroku
Makron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski, a cebulę pokrój w piórka. Pieczarki potnij w plasterki.
Kiełbasę przetnij na pół wzdłuż, a następnie połówki pokrój w plasterki typu półksiężyc.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej kiełbasę, paprykę i cebulę. Do zarumienionej kiełbasy dodaj pieczarki i przyprawy. Smaż dalej, aż grzyby będą miękkie.
Do naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany makaron oraz dodaj farsz z kiełbasą. Dokładnie wymieszaj składniki.
Całość posyp tartym serem mozzarella.
Piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z kiełbasą
Pyszna zapiekanka makaronowa z kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub spotkanie rodzinne. Makaron w połączeniu z kiełbasą, warzywami i serem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z kiełbasą? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. Kiełbasę przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki typu półksiężyc. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej kiełbasę, paprykę i cebulę. Następnie do zarumienionej kiełbasy dodajemy pieczarki i przyprawy. Trzymamy na patelni tak długo, aż grzyby będą miękkie. Na koniec makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego oraz dodajemy farsz z kiełbasą. Składniki dokładnie mieszamy, a całość posypujemy tartym serem mozzarella. Zapiekankę pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pieczarek, które posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są one składnikiem o niskiej wartości kalorycznej. Pieczarki to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz normalizacje poziomu cukru we krwi. Ponadto pieczarki są bogactwem witamin z grupy B oraz C i D. Grzyby posiadają także składniki, które mają działanie antynowotworowe oraz chroniące DNA przed uszkodzeniami.
Dobra zapiekanka posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz smaczna. Składniki nadają jej aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w zapiekance makaronowe z kiełbasą
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z kiełbasą
Zapiekanka zawiera składniki o wysokiej wartości odżywczej oraz posiada niski IG dzięki czemu doskonale sprawdzi się w menu dla cukrzyka.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.