Zapiekanka makaronowa bez mięsa
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (300 g)
- Ser Mozzarella (75 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula (100 g)
- Natka pietruszki (35 g)
- Papryka czerwona (250 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Groszek zielony mrożony (70 g)
- Ciecierzyca konserwowa (70 g)
- Musztarda sarepska (25 g)
Przepis na zapiekankę makaronową bez mięsa krok po kroku
Makaron ugotuj we wrzątku do miękkości i odcedź.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do makaronu.
Paprykę pokrój w kosteczkę i dodaj do naczynia żaroodpornego.
Kukurydzę i cieciorkę odcedź i wyłóż do naczynia żaroodpornego.
Całość posyp zielonym groszkiem.
W miseczce zmieszaj jajko, musztardę i śmietanę. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Sosem polej zapiekankę.
Na zapiekankę wyłóż pokrojoną w plastry mozzarellę.
Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej bez mięsa
Zapiekanka makaronowa bez mięsa to doskonała opcja na smaczny obiad, który możesz przygotować w kilka chwil z prostych składników. Sprawdzi się na co dzień.
Przepis na zapiekankę makaronową bez mięsa to świetna opcja na wege obiad, który przygotujesz w kilka chwil. Dowiesz się z niego, jak się robi najprostszą wege zapiekankę. Całość najlepiej podpiec w piekarniku w niezbyt wysokiej temperaturze. Dostarcza sporo różnych warzyw, więc będzie doskonałą opcją dla osób, które nie przepadają za ich smakiem i chcą w pyszny sposób przemycić ich większą porcję do swojej diety. Całość jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Całość robi się w piekarniku, więc ilość tłuszczu w potrawie została maksymalnie zredukowana. Ma na to również wpływ brak dodatku mięsa. To naprawdę pyszna opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań. Ten przepis na zapiekankę z dynią świetnie sprawdzi się na obiad. Ta potrawa jest równie dobra, gdy zastąpi się makaron, ziemniakami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszną zapiekankę na bazie makaronu oraz jakie składniki będą najbardziej odpowiednie, to ten przepis to najlepsza opcja dla Ciebie. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie, a w większości również we własnej spiżarni. Choć wybrane dodatki są opcją, która naprawdę doskonale się komponuje, to jednak możesz dowolnie je podmieniać. W zapiekance sprawdzą się wszystkie warzywa. W sezonie możesz podmieniać je na te, które są łatwo dostępne w sklepie, np. jesienią na dynię. Do jej przygotowania przyda się tylko podstawowy sprzęt. Pomocne będzie naczynie żaroodporne lub ceramiczne, które może być używane w piekarniku. Przygotowanie jest bardzo proste, należy połączyć wszystkie składniki i zapiekać je w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych dłuższe. Najlepiej jest sprawdzać od czasu do czasu poziom upieczenia zapiekanki. Gdy spieką się za bardzo na wierzchu, można przez chwilę opakować ją folią aluminiową, by wciąż się podgrzewała, ale by wierzch się nie spalił. To wspaniała propozycja zwłaszcza na obiad.
Alergeny w zapiekance makaronowej bez mięsa
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda sarepska
W przepisie na zapiekankę makaronową bez mięsa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej bez mięsa
To opcja, która jest zdrowa i dostarcza sporo witamin.
Energia i białka
(311g)
Węglowodany
(311g)
Tłuszcze
(311g)
Witaminy
(311g)
Składniki mineralne
(311g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.