Zapiekanka makaronowa bez mięsa

Opublikowano: 15.05.2023 r., 9:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka makaronowa bez mięsa podana w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanka makaronowa bez mięsa
Zapiekanka makaronowa bez mięsa to doskonała opcja na smaczny obiad, który możesz przygotować w kilka chwil z prostych składników. Sprawdzi się na co dzień.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 30 min
574 kcal
Kcal w porcji
311 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) (300 g)
  • Ser Mozzarella (75 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula (100 g)
  • Natka pietruszki (35 g)
  • Papryka czerwona (250 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Groszek zielony mrożony (70 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (70 g)
  • Musztarda sarepska (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę makaronową bez mięsa krok po kroku

Makaron ugotuj we wrzątku do miękkości i odcedź.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do makaronu.

Paprykę pokrój w kosteczkę i dodaj do naczynia żaroodpornego.

Kukurydzę i cieciorkę odcedź i wyłóż do naczynia żaroodpornego.

Całość posyp zielonym groszkiem.

W miseczce zmieszaj jajko, musztardę i śmietanę. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Sosem polej zapiekankę.

Na zapiekankę wyłóż pokrojoną w plastry mozzarellę.

Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową bez mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej bez mięsa

Zapiekanka makaronowa bez mięsa to doskonała opcja na smaczny obiad, który możesz przygotować w kilka chwil z prostych składników. Sprawdzi się na co dzień.

Przepis na zapiekankę makaronową bez mięsa to świetna opcja na wege obiad, który przygotujesz w kilka chwil. Dowiesz się z niego, jak się robi najprostszą wege zapiekankę. Całość najlepiej podpiec w piekarniku w niezbyt wysokiej temperaturze. Dostarcza sporo różnych warzyw, więc będzie doskonałą opcją dla osób, które nie przepadają za ich smakiem i chcą w pyszny sposób przemycić ich większą porcję do swojej diety. Całość jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Całość robi się w piekarniku, więc ilość tłuszczu w potrawie została maksymalnie zredukowana. Ma na to również wpływ brak dodatku mięsa. To naprawdę pyszna opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań. Ten przepis na zapiekankę z dynią świetnie sprawdzi się na obiad. Ta potrawa jest równie dobra, gdy zastąpi się makaron, ziemniakami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszną zapiekankę na bazie makaronu oraz jakie składniki będą najbardziej odpowiednie, to ten przepis to najlepsza opcja dla Ciebie. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie, a w większości również we własnej spiżarni. Choć wybrane dodatki są opcją, która naprawdę doskonale się komponuje, to jednak możesz dowolnie je podmieniać. W zapiekance sprawdzą się wszystkie warzywa. W sezonie możesz podmieniać je na te, które są łatwo dostępne w sklepie, np. jesienią na dynię. Do jej przygotowania przyda się tylko podstawowy sprzęt. Pomocne będzie naczynie żaroodporne lub ceramiczne, które może być używane w piekarniku. Przygotowanie jest bardzo proste, należy połączyć wszystkie składniki i zapiekać je w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych dłuższe. Najlepiej jest sprawdzać od czasu do czasu poziom upieczenia zapiekanki. Gdy spieką się za bardzo na wierzchu, można przez chwilę opakować ją folią aluminiową, by wciąż się podgrzewała, ale by wierzch się nie spalił. To wspaniała propozycja zwłaszcza na obiad.

Alergeny w zapiekance makaronowej bez mięsa

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska

W przepisie na zapiekankę makaronową bez mięsa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej bez mięsa

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa i dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(311g)
Energia (kcal)
184.70
574.42
Białko (g)
6.71
20.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(311g)
Węglowodany (g)
23.55
73.23
Węglowodany przyswajalne (g)
19.91
61.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.63
11.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(311g)
Tłuszcz (g)
7.55
23.48
Tłuszcze nasycone (g)
6.41
19.95
Tłuszcze nienasycone (g)
1.14
3.53
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.67
2.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
1.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, musztarda sarepska.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(311g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.33
7.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.94
124.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(311g)
Sód (mg)
97.18
302.23
Potas (mg)
193.15
600.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.58
160.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
121.73
378.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.00
111.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.37
4.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.00
3.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej bez mięsa 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki makaronowej bez mięsa

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
300 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 300 g
Ser Mozzarella
75 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 75 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
35 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.33
Za 35 g
Papryka czerwona
250 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Groszek zielony mrożony
70 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 70 g
Ciecierzyca konserwowa
70 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Musztarda sarepska
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
46.50