Zapiekanka makaronowa
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
- Makaron penne (200 g)
- Ser gouda - W kostce (300 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka, pomidory krojone bez skórki (400 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (240 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na zapiekankę makaronową krok po kroku
Makaron ugotuj według zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.
Piersi z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Następnie pokrojone mięso umieść w misce i posyp przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj olej i całość wymieszaj.
Patelnie dobrze rozgrzej i usmaż na niej kurczaka (ok. 5-7 min).
Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Do małego garnka wlej oliwę z oliwek i od razu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie się smażyć, po 1 minucie dodaj 1 łyżkę oregano i 1 łyżeczkę bazylii. Szybko zamieszaj i dodaj przecier pomidorowym oraz krojone pomidory z puszki. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez ok. 10-15 min, co jakiś czas mieszając.
W ceramicznym naczyniu do zapiekania ułóż warstwy. Kolejno: makaron, kurczak, sos, makaron, sos i na samej górze ser.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Zapiekankę piecz przez ok. 20 min.
Podawaj na ciepło.
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej
Zapiekanka makaronowa jest prosta do przygotowania. Uwielbiają ją nie tylko dorośli, ale także dzieci. W skład tej zapiekanki wchodzi tak naprawdę niewiele składników. Nie jest to ekspresowe danie, ale warto zapisać sobie przepis na zapiekankę makaronową z serem, ponieważ jest to bardzo smaczna potrawa, którą na pewno zachwycisz swoich bliskich i gości.
Ten przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem możesz dowolnie modyfikować, aby to danie wpasowywało się w twoje gusta smakowe. Ta zapiekanka jest z kawałkami mięsa, ale zapiekankę makaronową możesz też przygotować z mięsem mielonym. Może to być zarówno wołowina, jak i wieprzowina czy drób. Mięso należy dodać do przysmażonej cebulki z czosnkiem. Do mięsa z cebulką należy dodać odpowiednie przyprawy i zioła (m.in. sól, pieprz, oregano).
Zapiekankę można zrobić z gotowaną szynką i kiełbasą. Szynkę można pokroić w kosteczkę, a wybraną kiełbasę w plasterki. Możesz pokusić się na dodanie innych składników. Zapiekanka makaronowa będzie też bardzo dobra z warzywami. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej.
Odpowiedni sos do zapiekanki to m.in. sos pomidorowy. Można go przygotować na różne sposoby. Może to być sos zarówno z przecieru i koncentratu pomidorowego, jak i passaty z koncentratem. Jednak bardzo dobry sos pomidorowy wychodzi z pomidorów z puszki (krojonych, bez skórki). Możesz dodać dwie puszki pomidorów lub zdecydować się na jedną, ale wtedy warto wlać do garnuszka jeszcze nieco przecieru pomidorowego, aby sosu było więcej.
Ta pyszna zapiekanka musi być odpowiednio zapieczona. Warto posypać ją zimnym serem, aby ten nie roztopił się zbyt szybko. Najlepiej starty ser wyciągnij z lodówki tuż przed włożeniem zapiekanki do piekarnika. Jeżeli nie masz ceramicznego naczynia do zapiekania, to zapiekankę możesz zrobić w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanka makaronowa to dobry pomysł na obiad. Ten prosty przepis zawiera kawałki kurczaka, ale możesz też zdecydować się na inny rodzaj mięsa. Do tej potrawy jak najbardziej pasuje mięso mielone, ale możesz ją zrobić z samymi warzywami.
Alergeny w zapiekance makaronowej
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.