Zapiekanka keto

Opublikowano: 16.10.2024 r., 19:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Keto zapiekanka w ceramicznym naczyniu.
Zapiekanka keto
Zapiekanka keto to propozycja na pyszne danie, które możesz podać w formie obiadu na diecie ketogenicznej. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
731 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Brokuły - 1 mała główka (250 g)
  • Majonez (80 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, duża miska

Przepis na keto zapiekankę krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę.

Brokuły podziel na różyczki i umyj je.

Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Brokuły ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez około 3 minuty (brokuły powinny być al dente). Ugotowanego brokuła przecedź na sicie i przełóż do miski.

Mięso z piersi kurczaka dopraw do smaku solą oraz pierzem i usmaż na rozgrzanej oliwie.

Do ugotowanego brokuła dodaj majonez oraz 70 gramów tartego parmezanu. Składniki delikatnie wymieszaj.

Na dno naczynia żaroodpornego ułóż usmażone mięso, na wierzch ułóż brokuła wymieszanego z majonezem i serem.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut.

Następnie wierzch zapiekanki posyp pozostałym parmezanem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.

Gotową zapiekankę wyciągnij z piekarnika, podziel na kawałki i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na keto zapiekankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat keto zapiekanki

Zapiekanka keto to doskonała propozycja na danie obiadowe, który możesz podać na diecie ketogenicznej. Serowa zapiekanka z mięsem z kurczaka oraz brokułem najlepiej smakuje na ciepło, jednak możesz ją również odgrzać w mikrofali. Przepis na keto zapiekankę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zapiekanki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, brokuły, majonez, parmezan, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.

A jak zrobić keto zapiekankę? Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Brokuły podziel na różyczki i umyj je. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Brokuły ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez około 3 minuty (brokuły powinny być al dente). Ugotowanego brokuła przecedź na sicie i przełóż do miski. Mięso z piersi kurczaka dopraw do smaku solą oraz pierzem i usmaż na rozgrzanej oliwie. Do ugotowanego brokuła dodaj majonez oraz 70 gramów tartego parmezanu. Składniki delikatnie wymieszaj. Na dno naczynia żaroodpornego ułóż usmażone mięso, na wierzch ułóż brokuła wymieszanego z majonezem i serem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Następnie wierzch zapiekanki posyp pozostałym parmezanem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.

Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim również sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem - związki te zmniejszają produkcję wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Brokuł zawiera witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. W brokule znajdziemy także składniki mineralne, do których zaliczymy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując wiesz już jak upiec keto zapiekankę. Szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w keto zapiekance

Lista alergenów dla keto zapiekanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze keto zapiekanki

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka keto to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Pamiętaj, że danie jest dość kaloryczne, dlatego nie spożywaj go w nadmiernych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
203.17
731.40
Białko (g)
14.92
53.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
2.72
9.80
Węglowodany przyswajalne (g)
1.85
6.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
3.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
14.59
52.51
Tłuszcze nasycone (g)
4.71
16.97
Tłuszcze nienasycone (g)
9.87
35.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.58
16.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.30
19.07
Cholesterol (mg)
43.03
154.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
43.53
156.71
Witamina B6 (mg)
0.40
1.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.93
Witamina C (mg)
29.93
107.76
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.32
Witamina E (mg)
1.16
4.17
Retinol (µg (mcg))
32.21
115.97
Tiamina (mg)
0.07
0.24
Ryboflawina (mg)
0.16
0.57
Niacyna (mg)
4.12
14.82
Foliany (µg (mcg))
26.24
94.47
Beta karoten (µg (mcg))
130.64
470.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
255.81
920.92
Potas (mg)
255.05
918.19
Wapń (mg)
177.05
637.39
Fosfor (mg)
203.33
731.98
Magnez (mg)
24.34
87.61
Żelazo (mg)
0.54
1.94
Cynk (mg)
0.80
2.87
Miedź (mg)
0.04
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny keto zapiekanki 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania keto zapiekanki

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Brokuły
250 g
1 mała główka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Majonez
80 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 80 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
58.00