Przepis na zapiekankę kalafiorową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania włóż do garnka podzielonego na różyczki kalafiora.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę

Naczynie żaroodporne polej łyżką oliwy, na spód wyłóż makaron.

Następnie nałóż do naczynia kalafior, groszek, cebulę i cieciorkę.

W miseczce wymieszaj jogurt z parmezanem, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotowym sosem polej zapiekankę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Zapiekanka kalafiorowa podana w naczyniu żaroodpornym.
zapiekanka kalafiorowa
Koszt przygotowania dania
25.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
558 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Zapiekanka kalafiorowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance kalafiorowej

Zapiekanka kalafiorowa to doskonały wybór na pyszny posiłek dla całej rodziny. Jest nie tylko smaczna, ale również odżywcza i zdrowa. Sprawdzi się na co dzień.

Przepis na zapiekankę kalafiorową to doskonały pomysł na pyszne danie jednogarnkowe, które przygotujesz w piekarniku. Poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz, a szybki czas przygotowania sprawia, że będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za spędzaniem zbyt dużo czasu w kuchni. Będzie idealną opcją na niezwykle ekspresowy obiad, co docenią osoby zapracowane. To danie zachwyca niezwykłą prostotą, która wcale nie jest nudna, wręcz przeciwnie, mnogość tekstur i smaków sprawia, że danie jest niezwykle interesujące i pyszne. Na pewno zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę kalafiorową, by była pyszna, szybka i łatwa, to ten prosty przepis to dobra opcja dla ciebie. To najlepsza zapiekanka z kalafiorem. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Jest niezwykle smaczna i sycąca, a w dodatku pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom makaronowych przysmaków i kuchni śródziemnomorskiej. Jej smak jest bardzo wyszukany i delikatny, dlatego sprawdzi się także jako obiad dla najmłodszych. W prosty sposób pozwala przemycić do swojej diety więcej pysznych warzyw. To świetny sposób na włączenie do menu większej liczby warzyw, które według najnowszych zaleceń powinny stanowić znaczną większość menu. Na co dzień powinno ich być co najmniej 500 g, ale każda dodatkowa porcja jest na wagę złota dla organizmu. Ten przepis pozwala zwiększyć ilość warzyw w jadłospisie w bardzo łatwy sposób, gdyż kalafior tak przygotowany jest niezwykle smaczny. To ze względu na spory udział wielu różnych przypraw, które sprawiają, że warzywo smakuje po prostu obłędnie. Co sprawia, że cała rodzina sięga po niego chętniej. Choć kalafior nie pojawia się w diecie zbyt często, warto to zmienić, gdyż to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych związków. Zawiera sulforafan, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów. Ten związek chroni przed nowotworami. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na układ krwionośny, a także na nerki. Kalafior jest również źródłem wielu przeciwzapalnych substancji, które wspierają układ immunologiczny w prawidłowym działaniu. Zawiera też witaminy z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego.

Wartości odżywcze zapiekanki kalafiorowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kalorie)
118.78 kcal
558.27 kcal
Białko
7.34 g
34.52 g
Fenyloalanina
0.36 mg
1.70 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w zapiekance kalafiorowej

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany
18.86 g
88.63 g
Węglowodany przyswajalne
16.94 g
79.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.92 g
9.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz
1.65 g
7.74 g
Tłuszcze nasycone
1.06 g
4.98 g
Tłuszcze nienasycone
0.59 g
2.76 g
Tłuszcze jednonasycone
0.40 g
1.86 g
Tłuszcze wielonasycone
0.19 g
0.89 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol
4.17 mg
19.60 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę kalafiorową

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina A
10.36 µg (mcg)
48.71 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.58 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
22.50 mg
105.77 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.08 mg
0.38 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
8.55 µg (mcg)
40.20 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.26 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.27 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
0.64 mg
3.01 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
33.42 µg (mcg)
157.09 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
21.33 µg (mcg)
100.26 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę kalafiorową

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód
82.19 mg
386.31 mg
Potas
195.19 mg
917.40 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
91.33 mg
429.25 mg
Fosfor
92.68 mg
435.61 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
21.01 mg
98.74 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.57 mg
2.70 mg
Cynk
0.56 mg
2.61 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.43 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Mangan
0.29 mg
1.37 mg
Brak danych dla: cebula, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki kalafiorowej 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance kalafiorowej

Lista alergenów dla zapiekanki kalafiorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Ser parmezan

Cena przygotowania zapiekanki kalafiorowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
350 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 350 g
Kalafior
800 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Groszek zielony
75 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 75 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ciecierzyca konserwowa
75 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 75 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
400 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 3
4.89
Za 400 ml
Ser parmezan
80 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Koszt składników
45.60
Jak oceniasz przepis na zapiekankę kalafiorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób