Zapiekanka gyros z ryżem
- Piersi kurczaka bez skóry (250 g)
- Ryż biały (150 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (250 g)
- Cebula czerwona - 1 mała sztuka (50 g)
- Ogórki kiszone - 2 średnie sztuki (150 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Ser Mozzarella (150 g)
- Majonez (100 g)
- Ketchup (100 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na zapiekankę grupa z ryżem krok po kroku
Filety z kurczaka pokrój w małą kostkę, którą obtocz w przyprawie gyros. Następnie odstaw mięso na kilka godzin.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź go i wysyp na talerz.
paprykę pokrój w kostkę, cebulę w piórka a ogórki kiszone w kostkę.
Kukurydzę odcedź na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą.
Majonez wymieszaj z ketchupem - powstanie tobie sos do zapiekanki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. A blaszkę do pieczenia wysmaruj oliwą.
Na dno blaszki ułóż ryż, następnie posmaruj go 1/3 sosu i połóż 1/3 sera.
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka, pod koniec smażenia dodaj cebulę. Składniki z patelni włóż do blaszki.
Następnie mięso posmaruj 1/2 pozostałego sosu i posyp 1/2 pozostałego sera.
Całość posyp pokrojoną papryką, ogórkami i kukurydzą. Wierzch posmaruj resztą sosu i posyp pozostałym serem.
Zapiekankę gyros piecz około 30 minut w nagranym piekarniku.
-
Sałatka gyros
-
Gyros
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Gyros warstwowy
-
Sałatka gyros warstwowa
-
Zupa gyros
-
Sałatka kebab gyros
-
Sałatka gyros z kurczakiem
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Sałatka gyros z makaronem
-
Zupa gyros Thermomix
-
Zapiekanka gyros z ziemniakami
-
Karkówka kebabowa
-
Sos do sałatki gyros
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem gyros
-
Pyszna sałatka z kurczakiem - sałatka gyros
-
Gyros
Więcej informacji na temat zapiekanki gyros z ryżem
Warstwowa zapiekanka gyros z ryżem, papryką i ogórkiem kiszonym to doskonała propozycja na przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Danie to świetnie sprawdzi się rownież jako dodatek na świątecznym stole. Jest to modyfikacja tradycyjnego przepisu na sałatkę gyros. Zapiekanka ta najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na zapiekankę gyros z ryżem jest stosunkowo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby wykonać tą smaczną przekąskę. Produkty spożywcze niezbędne do jej zrobienia to mięso z piersi kurczaka, ryż biały, papryka czerwona (jednak możesz użyć innej), ogórki kiszone, kukurydza konserwowa, mozzarella, majonez, ketchup, oliwa z oliwek oraz przyprawy (świeża natka pietruszki i gotowa przyprawa do gyrosa).
Warzywa użyte do przygotowania sałatki są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Dziki temu w zapiekance tej znajdziemy np witaminę C, która wypływa na wzmocnienie odporności naszego organizmu. Spożywanie odpowiedniej ilości tej witaminy jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności. Aby zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wystarczy, że spożywamy codziennie odpowiednią ilość warzyw i owoców. Dodatkowo zapiekanka jest doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego, dzięki obecności fileta drobiowego. Mięso to jest niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierają je osoby odchudzające się.
Podsumowując fit zapiekanka kebabowa z kurczakiem i warzywami to doskonała propozycja na smaczną przystawkę podczas spotkań rodzinnych. Będzie rownież doskonałym wyborem na danie serwowane podczas świąt lub imprez urodzinowych. Jest to danie podawane na ciepło, dlatego należy podawać je bezpośrednio po przygotowaniu. Zapiekany gyros z ryżem świetnie sprawdzi się również jako pożywna kolacja dla całej rodziny. Produkty spożywcze użyte do jej przygotowania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów, dlatego warto wypróbować ją w swojej kuchni. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego.
Alergeny w zapiekance gyros z ryżem
Lista alergenów dla zapiekanki gyros z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze zapiekanki gyros z ryżem
Zapiekanka gyros z ryżem to doskonała propozycja na smaczną przystawkę lub kolację dla calej rodziny. Warzywa użyte do przygotowania sałatki są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Dziki temu w zapiekance tej znajdziemy np witaminę C, która wypływa na wzmocnienie odporności naszego organizmu. Dodatkowo zapiekanka jest doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego, ponieważ do jej wykonania wykorzystamy mięso z piersi kurczaka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.