Zapiekanka gyros z makaronem

Opublikowano: 25.11.2021 r., 10:35 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gyrosowa zapiekanka z makaronem
Zapiekanka gyros z makaronem
Zapiekanka gyros z makaronem to danie, które zaskakuje kreatywnym połączeniem klasycznej kuchni greckiej i komfortowej kuchni domowej. Choć gyros jest tradycyjnym greckim street foodem, który w oryginalnej wersji serwuje się z pitą, w tym przepisie zmienia swoje oblicze, stając się sercem sycącej i aromatycznej zapiekanki. Wprowadzenie tego dania do menu wielu domów i restauracji może być przypisane rosnącej popularności fuzji kulinarnych, które łączą smaki i techniki z różnych tradycji kulinarnych. Zapiekanka gyros z makaronem łączy smakowite kawałki przyprawionego mięsa, aksamitny sos i idealnie ugotowany makaron, tworząc potrawę, która jest nie tylko łatwa do przygotowania, ale także niezwykle satysfakcjonująca. Jest to doskonała propozycja na rodzinny obiad czy kolację, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
673 kcal
Kcal w porcji
430 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny

Przepis na zapiekankę gyros z makaronem

Zapiekanka gyros z makaronem: pyszny i prosty pomysł na obiad

Chcę podzielić się przepisem na zapiekankę z makaronem, który jest idealnym pomysłem na sycący i pyszny obiad. To danie łączy w sobie smaki kuchni greckiej i tradycyjnej zapiekanki z kurczakiem, warzywami i serem. Jest świetne dla osób dbających o zdrową dietę, ponieważ mimo wysokiej kaloryczności, ma niski indeks glikemiczny. Przygotowanie składników zajmie nam tylko 30 minut, a reszta pracy odbywa się w piekarniku. Zapraszam do wspólnego gotowania!

Kroki przygotowania zapiekanki gyros z makaronem

Zaczynamy od przygotowania makaronu. Do naszego przepisu na zapiekankę z makaronem wybieram fusilli. Gotujemy 200 g fusilli al dente w osolonej wodzie, co potrwa około 10 minut. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 220 stopni Celsjusza, aby był gotowy do pieczenia naszej zapiekanki.

Następnie przystępujemy do przygotowania kurczaka. Potrzebujemy 400 g piersi kurczaka bez skóry, które kroimy w małą kostkę. Na dużą patelnię wylewam 10 ml oleju rzepakowego i rozgrzewam go na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone mięso i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy kurczaka, aż będzie dobrze przypieczony i pełen smaku.

Teraz czas na warzywa. Papryki czerwoną i zieloną, każda po 100 g, kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również kroimy w kostkę (200 g) i odcedzamy 100 g kukurydzy konserwowej. Cebulę czerwoną (100 g) kroimy w pół plastry. Warzywa te dodadzą zapiekance mnóstwo koloru i smaku.

Przygotowujemy sos do zapiekanki, mieszając 150 g śmietany 12%, 100 g majonezu light i 70 g keczupu. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dobrze wymieszany sos jest kluczowym elementem tego dania, nadającym mu kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku.

Odcedzamy ugotowany makaron i zaczynamy układać składniki w naczyniu żaroodpornym warstwami. Na dno naczynia wykładamy warstwę makaronu, następnie dodajemy część sosu, a potem ułożone kawałki kurczaka. Następnie dodajemy warzywa i kolejną warstwę sosu. Na koniec ścieramy 200 g sera gouda i posypujemy równomiernie całą zapiekankę. Powtarzamy warstwy do wyczerpania składników.

Końcowe pieczenie i serwowanie

Gotową zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika zalecam odczekać kilka minut, aby zapiekanka trochę ostygła i lepiej się kroiła. Tak przygotowaną zapiekankę można podać na obiad lub kolację. Zawdzięczając niskiemu indeksowi glikemicznemu, jest to dobra opcja także dla osób na diecie.

Uwielbiam ten przepis, ponieważ jest źródłem każdego makroskładnika – białka, węglowodanów i tłuszczów. To danie jest smakowite, sycące i w pełni zaspokajające. Może być komponowane na różne sposoby, zmieniając warzywa lub rodzaj sera według własnych upodobań. Chociaż używamy tłustej śmietany i majonezu, jest to doskonały pomysł na wartościowy i pełen smaku obiad. Zapiekanka gyros z makaronem z pewnością zadowoli Twoich domowników i gości.

Składniki dla 4 porcji
  • Makaron fusilli (200 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Papryka zielona (100 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Ogórek kiszony (200 g)
  • Śmietana 12% (150 g)
  • Majonez light (100 g)
  • Ser gouda (200 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Keczup (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa gyros
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na zapiekankę gyros z makaronem krok po kroku

Makaron ugotuj al dente (wodę posól).

Piekarnik nagrzej na 220 stopni Celsjusza.

Mięso pokrój w niewielką kostkę. Wyłóż na patelnię z rozgrzanym olejem i przypraw przyprawą do gyrosa.

Pokrój paprykę i ogórki w kostkę, odlej z kukurydzy zalewę, cebulę pokrój w pół plastry.

Wymieszaj śmietanę z majonezem i keczupem. Dopraw solą i pieprzem.

Ugotowany makaron odcedź.

Układaj w naczyniu żaroodpornym składniki warstwami: makaron, sos, kurczak, warzywa, sos, ser. Powtórz do kończenia składników.

Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę gyros z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki gyros z makaronem

„Wow! Ale to jest pyszne!” Tyle zdołasz powiedzieć, gdy spróbujesz tej zapiekanki z makaronem w stylu gyros. Z kurczakiem, warzywami, serem i dobrym sosem. Zapiekanka z makaronem to fantastyczny pomysł na coś smacznego pieczonego w piekarniku. Jest ona szybka i prosta. Przepis na zapiekankę z makaronem zrobisz w niecałą godzinę. Zawiera same najsmaczniejsze składniki, które przypominają potrawę gyros. Jak zrobisz zapiekankę z makaronem podawaj na ciepło, ponieważ wtedy ser jest super kremowy i całość stanowi bardzo dobre danie na obiad.

Pyszna zapiekanka z makaronem, kurczakiem, warzywami i serem to dobry pomysł na coś bardzo sycącego. Jest dobra dla całej rodziny. Jak zrobić zapiekankę z makaronem? Najlepszym sposobem na szybki przepis na zapiekankę z makaronem jest podsmażenie kurczaka oraz ugotowanie makaronu przed pieczeniem. Makaron ugotuj w posolonej wodzie, powinien być al. dente. Nie rozgotuj go. Nastaw piekarnik, by się nagrzał i przygotuj naczynie żaroodporne. Kurczaka pokrój w niewielką kostkę i usmaż w przyprawie gyros. W czasie smażenia kurczaka pokrój warzywa według uznania oraz zrób sos majonezowo-śmietanowy z keczupem. Gdy makaron będzie ugotowany można wykładać składniki do naczynia żaroodpornego. Układaj je warstwami. Zrób kolejno warstwy z: makaronu, sosu, kurczaka, warzyw wymieszanych ze sobą lub każde warzywo oddzielnie, posmaruj sosem i posyp serem. Warstwy możesz ułożyć w takiej kolejności jak chcesz. Zapiekanka będzie pyszna także gdy wszystkie składniki ze sobą pomieszasz. Gotową zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz – wystarczy około 25 minut. Ser powinien się rozpuścić i zarumienić. Nie trzeba przykrywać przykrywką naczynia żaroodpornego.

Zapiekanka z makaronem a’la gyros sama w sobie ma indeks glikemiczny zaliczający się do niskiego. Można jeszcze bardziej go obniżyć. Jak zrobić zapiekankę z makaronem, by była zdrowszym daniem dobrym na obiady? Najlepszym sposobem na obniżenie indeksu glikemicznego przepisu na zapiekankę z makaronem jest zmiana makaronu na inny. Najlepszym byłby makaron z pełnego ziarna. Poza tym, że ma on niższy indeks glikemiczny niż makaron pszenny z mąki oczyszczonej, zawiera też o wiele większą ilość błonnika, składników mineralnych oraz witamin.

Taka zapiekanka to super sprawa jeśli szukasz różnych pomysłów na potrawy. Zapiekanka z makaronem pieczona w piekarniku jest idealna na obiad, dobra będzie także na kolację. Należy uważać z krojeniem, ponieważ gdy jest gorąca składniki mogą nie być zwarte – może się ją ciężko nakładać na talerz.

Alergeny w zapiekance gyros z makaronem

Lista alergenów dla zapiekanki gyros z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

W przepisie na zapiekankę gyros z makaronem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa gyros
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zapiekanki gyros z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest źródłem każdego makroskładnika. Zawiera białko, węglowodany i tłuszcz. Jest wysokokaloryczny, ponieważ zawiera ser, śmietankę i majonez. Przy tym dostarcza dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ma za to niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kcal)
156.57
673.26
Białko (g)
10.24
44.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany (g)
13.49
58.03
Węglowodany przyswajalne (g)
12.60
54.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
3.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz (g)
6.81
29.27
Tłuszcze nasycone (g)
3.57
15.35
Tłuszcze nienasycone (g)
3.24
13.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.02
8.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.21
5.22
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.16
Brak danych dla: śmietana 12%, ser gouda, keczup.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.02
146.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A (µg (mcg))
41.75
179.51
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
1.07
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
1.13
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.89
55.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
1.28
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.96
124.53
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.20
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.49
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.63
11.30
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.09
60.60
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
132.82
571.10
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód (mg)
352.86
1517.28
Potas (mg)
180.39
775.67
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
99.71
428.76
Fosfor (mg)
148.88
640.20
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.84
89.63
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
1.72
Cynk (mg)
0.88
3.79
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki gyros z makaronem 42
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki gyros z makaronem

Koszt składników
64.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron fusilli
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Papryka czerwona
100 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Papryka zielona
100 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Ogórek kiszony
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Keczup
70 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Koszt składników
64.60