Zapiekanka farmerska
- Ziemniaki późne (500 g)
- Cebula 2 szt (200 g)
- Pieczarki 10 szt (200 g)
- Ser gouda 5 plastrów (100 g)
- Boczek wędzony bez kości (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Pomidory w puszce 1 opakowanie (400 g)
- Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
- Groszek zielony konserwowy (60 g)
Przepis na zapiekankę farmerską krok po kroku
Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Włóż je do garnka, zalej wodą i dodaj odrobinę soli. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Ziemniaki odcedź.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż boczek, by wytopił się z niego tłuszcz. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę, a także majeranek i podsmaż przez chwilę.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach do osobnej miseczki.
Naczynie żaroodporne skrop oliwą. Na spód wyłóż podgotowane ziemniak, dopraw je pieprzem i ziołami. Następnie wyłóż na nie pokrojone pieczarki i groszek. Na to połóż warstwę boczku z cebulą i pokryj wszystko pomidorami z puszki, a potem przypraw je ziołami i gałką. Wierzch posyp startym serem.
Zapiekankę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Następnie na wierzch wbij jajka i piecz przez 15 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki farmerskiej
Zapiekanka farmerska to świetny pomysł na pyszny obiad, który zaskakuje mnogością składników i smaków. Jest tak dobra, że skradnie serca każdego miłośnika domowych posiłków. Ze względu na duży udział warzyw jest świetną opcja dla każdego, nawet osób na diecie. Duża ilość białka i błonnika sprawia, że zapiekanka syci na długo.
Istnieje wiele różnych wariantów tego smacznego dania. W tej opcji robi się ją z ziemniakami, dzięki czemu jest bardziej pożywna i smaczna. Ziemniaki świetnie smakują, gdy są wcześniej podgotowane, a następnie podpieczone. To sprawia, że stają się niezwykle chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Warto je przyprawić ziołami, dzięki czemu smakują nawet lepiej.
Ta prosta zapiekanka pasterska prezentuje się naprawdę wspaniale. Odznacza się mnogością kolorów, dzięki czemu zawsze przyciąga wzrok. To danie, choć naprawdę łatwe, prezentuje się pięknie, a przy tym dobrze smakuje. Idealnie sprawdzi się dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem i szukają pomysłu na zapiekankę łatwą i szybką, a przy tym naprawdę pyszną.
Ta zapiekanka po polsku odznacza się wspaniałym smakiem. Choć nie dodaje się do niej zbyt dużej ilości przypraw i tak zachwyca wspaniałym aromatem. To zasługa wielu produktów, które pod wpływem obróbki termicznej stają się naprawdę pyszne.
Przepis na zapiekankę farmerską jest bardzo łatwy pozwala przygotować ją w swoim domu w kilku krokach. To danie, które choć może wydawać się dość skomplikowane, robi się w ekspresowym tempie.
Całość można również przygotować z mięsem mielonym. Wystarczy je lekko podsmażyć na patelni z cebulą i dodać do reszty składników. Jednak warto postawić na boczek, który po podsmażeniu staje się bardzo chrupiący i smaczny. Idealnie komponuje się on z warzywami i sprawia, że stają się niezwykle smaczne.
Choć zapiekanka jest uniwersalna i pasują do niej wszystkie warzywa, dobrze jest zrobić ją z groszkiem, cebulą i pomidorami, gdyż to połączenie naprawdę wspaniale smakuje i wygląda. Ta zapiekanka jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
Alergeny w zapiekance farmerskiej
Lista alergenów dla zapiekanki farmerskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zapiekanki farmerskiej
Ta zapiekanka jest bardzo kaloryczna i ciężkostrawna, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.
Energia i białka
(331g)
Węglowodany
(331g)
Tłuszcze
(331g)
Witaminy
(331g)
Składniki mineralne
(331g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.