Przepis na zapiekankę farmerską krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Włóż je do garnka, zalej wodą i dodaj odrobinę soli. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Ziemniaki odcedź.

Na rozgrzanej oliwie podsmaż boczek, by wytopił się z niego tłuszcz. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę, a także majeranek i podsmaż przez chwilę.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach do osobnej miseczki.

Naczynie żaroodporne skrop oliwą. Na spód wyłóż podgotowane ziemniak, dopraw je pieprzem i ziołami. Następnie wyłóż na nie pokrojone pieczarki i groszek. Na to połóż warstwę boczku z cebulą i pokryj wszystko pomidorami z puszki, a potem przypraw je ziołami i gałką. Wierzch posyp startym serem.

Zapiekankę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Następnie na wierzch wbij jajka i piecz przez 15 minut.

Zapiekanka farmerska w ozdobnym naczyniu.
zapiekanka farmerska
Koszt przygotowania dania
27.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
468 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
64

Zapiekanka farmerska - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance farmerskiej

Zapiekanka farmerska to świetny pomysł na pyszny obiad, który zaskakuje mnogością składników i smaków. Jest tak dobra, że skradnie serca każdego miłośnika domowych posiłków. Ze względu na duży udział warzyw jest świetną opcja dla każdego, nawet osób na diecie. Duża ilość białka i błonnika sprawia, że zapiekanka syci na długo.

Istnieje wiele różnych wariantów tego smacznego dania. W tej opcji robi się ją z ziemniakami, dzięki czemu jest bardziej pożywna i smaczna. Ziemniaki świetnie smakują, gdy są wcześniej podgotowane, a następnie podpieczone. To sprawia, że stają się niezwykle chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Warto je przyprawić ziołami, dzięki czemu smakują nawet lepiej.

Ta prosta zapiekanka pasterska prezentuje się naprawdę wspaniale. Odznacza się mnogością kolorów, dzięki czemu zawsze przyciąga wzrok. To danie, choć naprawdę łatwe, prezentuje się pięknie, a przy tym dobrze smakuje. Idealnie sprawdzi się dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem i szukają pomysłu na zapiekankę łatwą i szybką, a przy tym naprawdę pyszną.

Ta zapiekanka po polsku odznacza się wspaniałym smakiem. Choć nie dodaje się do niej zbyt dużej ilości przypraw i tak zachwyca wspaniałym aromatem. To zasługa wielu produktów, które pod wpływem obróbki termicznej stają się naprawdę pyszne.

Przepis na zapiekankę farmerską jest bardzo łatwy pozwala przygotować ją w swoim domu w kilku krokach. To danie, które choć może wydawać się dość skomplikowane, robi się w ekspresowym tempie.

Całość można również przygotować z mięsem mielonym. Wystarczy je lekko podsmażyć na patelni z cebulą i dodać do reszty składników. Jednak warto postawić na boczek, który po podsmażeniu staje się bardzo chrupiący i smaczny. Idealnie komponuje się on z warzywami i sprawia, że stają się niezwykle smaczne.

Choć zapiekanka jest uniwersalna i pasują do niej wszystkie warzywa, dobrze jest zrobić ją z groszkiem, cebulą i pomidorami, gdyż to połączenie naprawdę wspaniale smakuje i wygląda. Ta zapiekanka jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

Wartości odżywcze zapiekanki farmerskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(331g)
Energia (kalorie)
141.51 kcal
468.40 kcal
Białko
8.50 g
28.14 g

Węglowodany w zapiekance farmerskiej

Na 100g
Na porcję
(331g)
Węglowodany
7.73 g
25.60 g
Węglowodany przyswajalne
6.51 g
21.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.23 g
4.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(331g)
Tłuszcz
8.63 g
28.56 g
Tłuszcze nasycone
3.46 g
11.46 g
Tłuszcze nienasycone
5.17 g
17.10 g
Tłuszcze jednonasycone
3.91 g
12.93 g
Tłuszcze wielonasycone
1.26 g
4.17 g
Cholesterol
68.71 mg
227.43 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę farmerską

Na 100g
Na porcję
(331g)
Witamina A
34.23 µg (mcg)
113.30 µg (mcg)
Witamina B6
0.22 mg
0.74 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
1.12 µg (mcg)
Witamina C
8.00 mg
26.48 mg
Witamina D
0.35 µg (mcg)
1.16 µg (mcg)
Witamina E
0.68 mg
2.24 mg
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
31.34 µg (mcg)
103.74 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.42 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.56 mg
Niacyna
2.21 mg
7.31 mg
Foliany
18.20 µg (mcg)
60.23 µg (mcg)
Beta karoten
39.34 µg (mcg)
130.23 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę farmerską

Na 100g
Na porcję
(331g)
Sód
315.86 mg
1045.48 mg
Potas
300.07 mg
993.25 mg
Wapń
56.41 mg
186.73 mg
Fosfor
135.78 mg
449.42 mg
Magnez
18.93 mg
62.67 mg
Żelazo
0.94 mg
3.12 mg
Cynk
0.97 mg
3.19 mg
Miedź
0.13 mg
0.42 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki farmerskiej 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance farmerskiej

Lista alergenów dla zapiekanki farmerskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zapiekanki farmerskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser gouda
100 g
5 plastrów
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
250 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Pomidory w puszce
400 g
1 opakowanie
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Groszek zielony konserwowy
60 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 60 g
Koszt składników
58.50
Jak oceniasz przepis na zapiekankę farmerską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób