Zapiekanka farmerska
Opublikowano: 06.07.2021 r.
Ziemniaki, cebula, pieczarki, ser gouda i boczek wędzony – to tylko kilka składników, które znajdziesz w zapiekance farmerskiej. Ta sycąca i aromatyczna potrawa łączy w sobie smakowite warstwy, które zachwycą każdego domownika. To pyszne danie jest idealne na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujesz czegoś ciepłego i pożywnego.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Pieczarki - 200 g (10 szt)
- Ser gouda - 100 g (5 plastrów)
- Boczek wędzony bez kości - 250 g
- Jajko - 5 szt.
- Pomidory w puszce - 400 g (1 opakowanie)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Groszek zielony konserwowy - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Włóż je do garnka, zalej wodą i dodaj odrobinę soli. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Ziemniaki odcedź.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż boczek, by wytopił się z niego tłuszcz. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę, a także majeranek i podsmaż przez chwilę.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach do osobnej miseczki.
- Naczynie żaroodporne skrop oliwą. Na spód wyłóż podgotowane ziemniak, dopraw je pieprzem i ziołami. Następnie wyłóż na nie pokrojone pieczarki i groszek. Na to połóż warstwę boczku z cebulą i pokryj wszystko pomidorami z puszki, a potem przypraw je ziołami i gałką. Wierzch posyp startym serem.
- Zapiekankę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Następnie na wierzch wbij jajka i piecz przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
Ta zapiekanka jest bardzo kaloryczna i ciężkostrawna, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny