Zapiekanka bolognese
- Makaron kolorowy penne (300 g)
- Mięso mielone wołowe (300 g)
- Passata pomidorowa (400 g)
- Ser parmezan (50 g)
- Koncentrat pomidorowy (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (90 g)
Przepis na zapiekanką bolognese krok po kroku
Makaron ugotuj o 2 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Zachowaj około pół szklanki wody po gotowaniu makaronu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzej oliwę. Obsmaż na niej cebulę z marchewką, aż zmiękną. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj na patelnie mięso, wymieszaj i smaż razem, aż straci różowy kolor.
Teraz dodaj passatę, koncentrat pomidorowy i po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii, soli, dwie łyżeczki słodkiej papryki i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu.
Sos gotuj razem około 30 minut, aż zgęstnieje.
Parmezan zetrzyj na tarce.
Ugotowany makaron wsyp do sosu, dodaj wodę po gotowaniu makaronu, połowę parmezanu i wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Wierzch posyp pozostałym parmezanem.
Piecz przez 20-30 minut w 180 st. C.
Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki bolognese
Zapiekanka bolognese to idealny pomysł na danie na obiad, kiedy marzy Ci się włoska kuchnia. Ta pyszna zapiekanka zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Jak zrobić zapiekankę bolognese? Już przedstawiam nasz sprawdzony przepis. Wystarczy tylko godzina i ta smaczna zapiekanka pojawi się na Twoim stole. Najpierw makaron ugotuj o 2 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Zachowaj około pół szklanki wody po gotowaniu makaronu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę. Obsmaż na niej cebulę z marchewką, aż zmiękną. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj na patelnie mięso, wymieszaj i smaż razem, aż straci różowy kolor. Teraz dodaj passatę, koncentrat pomidorowy i po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii, soli, dwie łyżeczki słodkiej papryki i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Sos gotuj razem około 30 minut, aż zgęstnieje. Parmezan zetrzyj na tarce. Ugotowany makaron wsyp do sosu, dodaj wodę po gotowaniu makaronu, połowę parmezanu i wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp pozostałym parmezanem. Piecz przez 20-30 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii. Proszę bardzo, znasz już dokładny przepis na zapiekankę bolognese.
Wołowinę otrzymuje się z bydła, które w czasie uboju miało powyżej 6 miesięcy. Jest to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Wołowina jest mięsem o znacznych wymaganiach, jeśli chcesz, by przygotowany z niej posiłek był smaczny.
Chociaż określa się, że mięsa czerwone (w tym wołowina) powinny być unikane ze względów zdrowotnych, to warto maksymalnie raz w tygodniu przygotować dania z wołowiny. Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Mięsa warto wzbogacić surówką ze świeżych warzyw bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą wchłanianie żelaza. Aby wyciągnąć maksymalną wartość odżywczą to warto by ta łatwa w przygotowaniu i dobra w smaku zapiekanka została podana z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw, np. sałaty, pomidorów i papryki. Poza tym składnikiem w wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D.
Alergeny w zapiekance bolognese
Lista alergenów dla zapiekanki bolognese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron kolorowy penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze zapiekanki bolognese
Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.