Zapiekanka bolognese

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:50 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron zapiekany z mięsem mielonym
Zapiekanka bolognese
Zapiekanka bolognese to idealny pomysł na danie na obiad, kiedy marzy Ci się włoska kuchnia. Ta pyszna zapiekanka zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
579 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron kolorowy penne (300 g)
  • Mięso mielone wołowe (300 g)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Koncentrat pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, sitko, praska do czosnku

Przepis na zapiekanką bolognese krok po kroku

Makaron ugotuj o 2 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Zachowaj około pół szklanki wody po gotowaniu makaronu.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Na patelni rozgrzej oliwę. Obsmaż na niej cebulę z marchewką, aż zmiękną. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj na patelnie mięso, wymieszaj i smaż razem, aż straci różowy kolor.

Teraz dodaj passatę, koncentrat pomidorowy i po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii, soli, dwie łyżeczki słodkiej papryki i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu.

Sos gotuj razem około 30 minut, aż zgęstnieje.

Parmezan zetrzyj na tarce.

Ugotowany makaron wsyp do sosu, dodaj wodę po gotowaniu makaronu, połowę parmezanu i wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Wierzch posyp pozostałym parmezanem.

Piecz przez 20-30 minut w 180 st. C.

Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii.

Jak oceniasz przepis na zapiekanką bolognese
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki bolognese

Zapiekanka bolognese to idealny pomysł na danie na obiad, kiedy marzy Ci się włoska kuchnia. Ta pyszna zapiekanka zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Jak zrobić zapiekankę bolognese? Już przedstawiam nasz sprawdzony przepis. Wystarczy tylko godzina i ta smaczna zapiekanka pojawi się na Twoim stole. Najpierw makaron ugotuj o 2 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Zachowaj około pół szklanki wody po gotowaniu makaronu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę. Obsmaż na niej cebulę z marchewką, aż zmiękną. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj na patelnie mięso, wymieszaj i smaż razem, aż straci różowy kolor. Teraz dodaj passatę, koncentrat pomidorowy i po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii, soli, dwie łyżeczki słodkiej papryki i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Sos gotuj razem około 30 minut, aż zgęstnieje. Parmezan zetrzyj na tarce. Ugotowany makaron wsyp do sosu, dodaj wodę po gotowaniu makaronu, połowę parmezanu i wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp pozostałym parmezanem. Piecz przez 20-30 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii. Proszę bardzo, znasz już dokładny przepis na zapiekankę bolognese.

Wołowinę otrzymuje się z bydła, które w czasie uboju miało powyżej 6 miesięcy. Jest to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Wołowina jest mięsem o znacznych wymaganiach, jeśli chcesz, by przygotowany z niej posiłek był smaczny.

Chociaż określa się, że mięsa czerwone (w tym wołowina) powinny być unikane ze względów zdrowotnych, to warto maksymalnie raz w tygodniu przygotować dania z wołowiny. Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Mięsa warto wzbogacić surówką ze świeżych warzyw bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą wchłanianie żelaza. Aby wyciągnąć maksymalną wartość odżywczą to warto by ta łatwa w przygotowaniu i dobra w smaku zapiekanka została podana z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw, np. sałaty, pomidorów i papryki. Poza tym składnikiem w wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D.

Alergeny w zapiekance bolognese

Lista alergenów dla zapiekanki bolognese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron kolorowy penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze zapiekanki bolognese

na 100g gotowej potrawy

Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
193.22
579.67
Białko (g)
9.26
27.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
22.24
66.71
Węglowodany przyswajalne (g)
20.51
61.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.73
5.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.43
22.30
Tłuszcze nasycone (g)
3.50
10.49
Tłuszcze nienasycone (g)
3.94
11.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.46
10.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
1.43
Cholesterol (mg)
19.22
57.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
76.45
229.35
Witamina B6 (mg)
0.19
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
1.65
Witamina C (mg)
4.79
14.36
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.13
Witamina E (mg)
0.96
2.88
Retinol (µg (mcg))
8.75
26.26
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Ryboflawina (mg)
0.10
0.29
Niacyna (mg)
1.99
5.97
Foliany (µg (mcg))
12.51
37.52
Beta karoten (µg (mcg))
688.73
2066.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
131.60
394.80
Potas (mg)
304.96
914.89
Wapń (mg)
66.33
199.00
Fosfor (mg)
127.80
383.40
Magnez (mg)
27.52
82.55
Żelazo (mg)
1.44
4.33
Cynk (mg)
1.58
4.75
Miedź (mg)
0.19
0.56
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki bolognese 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki bolognese

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron kolorowy penne
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Mięso mielone wołowe
300 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.25
Za 300 g
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koncentrat pomidorowy
15 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 15 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koszt składników
56.50