Zapiekanka
- Bagietka francuska - 1 sztuka (140 g)
- Ser gouda - W kostce (100 g)
- Ketchup - 4 łyżki (60 g)
- Pieczarki - 6 sztuk (120 g)
- Cebula - 1/2 cebuli (50 g)
- Szynka wieprzowa - 4 plastry (60 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (240 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (48 ml)
Przepis na zapiekankę krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Szynkę pokrój w kostkę.
Pieczarki oczyścić i pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej 2 łyżki oleju i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie przysmażania dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy, ½ łyżeczkę soli, 1/3 łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżkę oregano. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez ok. 15 min.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę i przysmażaj ją ok. 3-4 min. Następnie dodaj pieczarki. Po ok. 5 minutach dodaj 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Często mieszając, smaż do momentu, aż woda całkiem odparuje.
Bagietkę przetnij wzdłuż i kolejno umieść na niej: sos pomidorowy, szynkę, pieczarki z cebulą oraz starty ser.
Piekarnik rozgrzej do 185 stopni. Zapiekanki umieść na kratce z piekarnika i piecz je do stopienia sera i zarumienienia bagietki (ok. 10 min).
Upieczoną zapiekankę polej ketchupem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki
Zapiekanka z bagietki to dobry pomysł na kolację. Taką zapiekankę można podać także dla swoich gości. Nie jest to typowe obiadowe danie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby taką zapiekankę przygotować właśnie na obiad. Przepis na dobrą zapiekankę jest bardzo prosty.
Zapiekankę z piekarnika możesz przygotować z różnymi dodatkami. Na imprezę w granie znajomych i najbliższych możesz przygotować fajne zapiekanki z pieczarkami i szynką, ale dobre będą też te z samym sosem oraz żółtym serem. Ciekawe połączenie to także rukola, ser feta, pomidorki koktajlowe i oliwki. Można też zrobić zapiekankę z sosem szpinakowo-serowym z dodatkiem czosnku i bazylii.
Jeżeli zależy ci na tym, aby było to szybkie danie, to zdecyduj się na zapiekankę z gotowych składników. Bagietkę francuską posmarują ketchupem lub ostrym sosem, a potem dodaj szynkę i ser. Taka zapiekanka również będzie dobra.
Pod słowem „zapiekanka” kryje się tak naprawdę coś więcej, niż zwykła bagietka z zapieczonymi dodatkami. Istnieją różne zapiekanki, które można przygotować na obiad dla siebie i swoich bliskich. Jedną z nich jest zapiekana makaronowa. Jest bardzo smaczna, ale warto wziąć pod uwagę to, że czas jej przygotowania jest dłuższy, niż w przypadku zapiekanej bagietki.
Zapiekankę makaronową można przygotować z mięsem mielonym lub np. z przysmażoną piersią z kurczaka. Mięso mielone można przygotować w podobny sposób jak na spaghetti: z cebulką, czosnkiem, oregano oraz innymi przyprawami. Do takiej zapiekanki jak najbardziej będzie pasować sos pomidorowy. Może być zrobiony z przecieru lub passaty z dodatkiem koncentratu pomidorowego, ale ten sos można zrobić też z pomidorów z puszki. Później nie trzeba ich miksować za pomocą blendera. Takie kawałki pomidorów będą idealnie pasowały do mielonego mięsa, makaronu oraz żółtego sera.
Zapiekanka z bagietki jest prosta i szybka do przygotowania. Ten pomysł na zapiekankę z serem, pieczarkami, szynką i domowym sosem nadaje się nie tylko na obiad lub kolację. Taką zapiekankę może też śmiało podać w czasie imprezy. Sprawdzone przepisy warto sobie zapisywać, bo nigdy nie wiadomo, kiedy okażą się potrzebne.
Alergeny w zapiekance
Lista alergenów dla zapiekanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze zapiekanki
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.