Zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym

Opublikowano: 25.05.2021 r., 13:19 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki w kremowym sosie serowym
Zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym
Smaczny pomysł na fantastyczne wykorzystanie polędwiczek wieprzowych zapiekanych – w śmietanie z dodatkiem sera żółtego – z ziemniakami oraz warzywami pieczonymi.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Obsmażanie 50 min
679 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Masło klarowane (10 g)
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Ser gouda (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Ziemniaki późne (800 g)
  • Masło (20 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Mrożone warzywa na patelnię (450 g)
  • Bulion drobiowy (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm

Przepis na zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym krok po kroku

Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Polędwiczkę pokrój w paski o grubość 3 centymetry. Lekko rozbij je pięściami. Przypraw odrobiną soi i pieprzu.

Na rozgrzanym maśle obsmaż polędwiczki z każdej strony przez 3 minuty. Rozgrzej również piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Ziemniaki obierz i pokrój je w łódeczki. Wymieszaj je z roztopionym masłem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz tymiankiem.

Ułóż obsmażone kotlety w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i wstaw do piekarnika razem z ziemniakami.

Na patelnię po smażeniu mięsa wyłóż pokrojony drobniej ser i dodaj śmietankę, 1/4 łyżeczki curry oraz sól i pieprz do smaku. Rozpuść wszystko i zagotuj przez 10 minut, by powstał gęsty sos. W razie potrzeby można dodać wodę lub domowy bulion.

Po 20 minutach pieczenia polędwiczek zalej je sosem. Na osobnej blaszce wyłóż mrożoną mieszankę warzyw. Piecz kolejne 25 minut.

Piecz do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i chrupiące.

Podawaj mięso w sosie z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami.

Jak oceniasz przepis na zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat zapiekanych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-serowym

Smaczny pomysł na fantastyczne wykorzystanie polędwiczek wieprzowych zapiekanych – w śmietanie z dodatkiem sera żółtego – z ziemniakami oraz warzywami pieczonymi.

Wszystkie składniki są zapiekane. Jest to bardzo wygodna opcja na przygotowanie obiadu – zapiekane składniki można przeprowadzić z użyciem dwóch naczyń. Polecam gotową mieszankę warzyw mrożonych. Do ziemniaków doskonale sprawdzą się przyprawy takie jak na przykład przyprawa do ziemniaków. Idealnie pasuje także tymianek oraz czosnek. Ziemniaki są dodatkowo wymieszane z masłem, co nadaje im wspaniały, maślany smak.

Alergeny w zapiekanych polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo-serowym

Lista alergenów dla zapiekanych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-serowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser gouda
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zapiekanych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-serowym

na 100g gotowej potrawy

Danie jest dobre w diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawiera glutenu. Zawiera dobre źródło białka pochodzącego z mięsa oraz pieczone warzywa. Sos serowy jest wysokokaloryczyny, warto więc jeść je z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
141.59
679.61
Białko (g)
8.41
40.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
9.20
44.16
Węglowodany przyswajalne (g)
7.66
36.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
7.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
7.86
37.74
Tłuszcze nasycone (g)
6.20
29.76
Tłuszcze nienasycone (g)
1.66
7.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.41
6.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
1.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.48
136.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
66.19
317.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
1.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.48
35.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.05
125.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
1.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.91
9.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.78
51.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
392.02
1881.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
141.90
681.13
Potas (mg)
272.23
1306.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
84.95
407.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
137.75
661.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.71
99.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
3.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.00
4.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-serowym 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-serowym

Koszt składników
77.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Ser gouda
250 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Ziemniaki późne
800 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 800 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Czosnek
25 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Mrożone warzywa na patelnię
450 g
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 450 g
Bulion drobiowy
100 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 g
Koszt składników
77.40