Zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym
- Masło klarowane (10 g)
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Ser gouda (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Ziemniaki późne (800 g)
- Masło (20 g)
- Czosnek (25 g)
- Mrożone warzywa na patelnię (450 g)
- Bulion drobiowy (100 g)
Przepis na zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym krok po kroku
Na patelni rozgrzej masło klarowane.
Polędwiczkę pokrój w paski o grubość 3 centymetry. Lekko rozbij je pięściami. Przypraw odrobiną soi i pieprzu.
Na rozgrzanym maśle obsmaż polędwiczki z każdej strony przez 3 minuty. Rozgrzej również piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Ziemniaki obierz i pokrój je w łódeczki. Wymieszaj je z roztopionym masłem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz tymiankiem.
Ułóż obsmażone kotlety w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i wstaw do piekarnika razem z ziemniakami.
Na patelnię po smażeniu mięsa wyłóż pokrojony drobniej ser i dodaj śmietankę, 1/4 łyżeczki curry oraz sól i pieprz do smaku. Rozpuść wszystko i zagotuj przez 10 minut, by powstał gęsty sos. W razie potrzeby można dodać wodę lub domowy bulion.
Po 20 minutach pieczenia polędwiczek zalej je sosem. Na osobnej blaszce wyłóż mrożoną mieszankę warzyw. Piecz kolejne 25 minut.
Piecz do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i chrupiące.
Podawaj mięso w sosie z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat zapiekanych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-serowym
Smaczny pomysł na fantastyczne wykorzystanie polędwiczek wieprzowych zapiekanych – w śmietanie z dodatkiem sera żółtego – z ziemniakami oraz warzywami pieczonymi.
Wszystkie składniki są zapiekane. Jest to bardzo wygodna opcja na przygotowanie obiadu – zapiekane składniki można przeprowadzić z użyciem dwóch naczyń. Polecam gotową mieszankę warzyw mrożonych. Do ziemniaków doskonale sprawdzą się przyprawy takie jak na przykład przyprawa do ziemniaków. Idealnie pasuje także tymianek oraz czosnek. Ziemniaki są dodatkowo wymieszane z masłem, co nadaje im wspaniały, maślany smak.
Alergeny w zapiekanych polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo-serowym
Lista alergenów dla zapiekanych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-serowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser gouda
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zapiekanych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-serowym
Danie jest dobre w diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawiera glutenu. Zawiera dobre źródło białka pochodzącego z mięsa oraz pieczone warzywa. Sos serowy jest wysokokaloryczyny, warto więc jeść je z umiarem.
Energia i białka
(480g)
Węglowodany
(480g)
Tłuszcze
(480g)
Witaminy
(480g)
Składniki mineralne
(480g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.