- Bułka pszenna 320 g podłużne
- Jajko 2 szt.
- Ser gouda 100 g
- Kiełbasa z kurczaka 250 g
- Szczypiorek 30 g 1 pęczek
Przepis na zapiekane bułki z farszem krok po kroku
Z bułek obetnij wierzch i wyciągnij środek.
Szczypior posiekaj, a kiełbasę pokrój w kostkę.
Ser zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Do miski włóż kiełbasę, szczypior, ser żółty oraz wbij jajka.
Masę w misce dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką słodką oraz dokładnie wymieszaj.
Farsz włóż do każdej wydrążonej bułki.
Bułki z farszem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
Gotowe bułki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanki
Informacje dietetyczne - zapiekane bułki z farszem
Wartości odżywcze zapiekanych bułek z farszem
Zapiekane bułki z farszem to doskonały pomysł na smaczne śniadanie lub kolację na ciepło. Bułki zapiekane z farszem stanowią dobre źródło białka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekanych bułkach z farszem
Lista alergenów dla zapiekanych bułek z farszem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Więcej informacji na temat zapiekanych bułek z farszem
Zapiekane bułki z farszem to doskonały pomysł na kolację lub śniadanie na ciepło. Smaczne bułki z farszem pieczone w piekarniku świetnie sprawdzą się również jako przekąska. Przepis na zapiekane bułki z farszem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zapiekanych bułek potrzebne są następujące produkty spożywcze: bułki pszenne, jajka, ser żółty, kiełbasa z kurczaka, szczypiorek oraz przyprawy (sól, pieprz i papryka słodka).
Jak zrobić zapiekane bułki z farszem? Z bułek obetnij wierzch i wyciągnij środek. Szczypior posiekaj, a kiełbasę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do miski włóż kiełbasę, szczypior, ser żółty oraz wbij jajka. Masę w misce dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką słodką oraz dokładnie wymieszaj. Farsz włóż do każdej wydrążonej bułki. Bułki z farszem piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Gotowe bułki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Jajko jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Obecność luteiny w żółtku przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób wzroku, w tym zwyrodnienia plamki żółtej. Obecność witaminy A oraz E pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Cynk poprawi kondycję włosów oraz skóry. Niesłusznie klasyfikuje się jajka jako szkodliwe w naszej diecie, stwierdzenie to możemy zaliczyć do mitów, ponieważ spożywanie jajek poprawia kondycję wzroku i przeciwdziała wielu chorobom. Należy jednak uważać z ich ilością w diecie jak z nadmiarem każdego innego produktu spożywczego.
Podsumowując pyszne zapiekane bułki z farszem stanowią doskonały pomysł na kolację oraz na śniadanie podawane na ciepło. Bułki są dobre bezpośrednio po przygotowaniu i stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Bułki z farszem są dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanych bułek z farszem
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023