Przepis na zapiekaną tortillę po meksykańsku krok po kroku
- Tortilla pełnoziarnista 40 g 2 placki
- Mięso mielone wieprzowe 200 g
- Fasola czerwona 200 g 1/2 puszki
- Kukurydza konserwowa 200 g 1/2 puszki
- Koncentrat pomidorowy 20 g 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Ser Mozzarella 120 g 1/2 kuli
Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj mięso mielone i podsmażaj.
Dopraw do smaku, po chwili dodaj kukurydzę i fasolę.
Podsmażaj 10 minut i dodaj koncentrat pomidorowy.
Przełóż farsz na tortille i posyp startym serem.
Zawiń tortille i zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Często zadawane pytania
-
Tortilla
-
Tortilla z kurczakiem
-
Tortilla z łososiem
-
Roladki z tortilli
-
Roladki z indyka
-
Tortilla na zimno
-
Tortilla domowa
-
Tortilla z jajkiem
-
Roladki z łososia
-
Tortilla z mięsem mielonym
-
Wrap z kurczakiem
-
Ciasto na tortillę
-
Tortilla z szynką
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Roladki z tortilli

(liczba kalorii)
Zapiekana tortilla po meksykańsku - cechy przepisu
Więcej o zapiekanej tortilli po meksykańsku
Masz ochotę na pyszny, pożywny i sycący obiad z mięsem w połączeniu z warzywami? Nie wiesz, w jaki sposób włączyć do swojej diety czerwoną fasolę, która jest źródłem białka, wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? Koniecznie poznaj mój przepis na zapiekaną tortillę po meksykańsku i zacznij spożywać zdecydowanie więcej warzyw.
Zapiekana tortilla po meksykańsku świetnie sprawdzi się na obiad lub kolacje, możesz ją także przygotować wieczorem, zapakować i zabrać do pracy, na uczelnię czy do szkoły. Tortilla na drugi dzień jest tak samo smaczna, dlatego bardzo zachęcam.
Mój przepis jest z mięsem mielonym, które moim zdaniem idealne komponuje się z całą potrawą. Skoro mamy już mięso wystarczy, że krótko podsmażysz je na patelni z olejem rzepakowym w towarzystwie drobno pokrojonej cebuli i czosnku. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
W trakcie smażenia mięsa dodaj fasolę i kukurydzę. Pamiętaj aby fasolę wcześniej odcedzić i kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą. Warto skorzystać tutaj z fasoli i kukurydzy z puszki, ułatwi nam to przygotowanie potrawy i zdecydowanie oszczędzi czasu.
Dopraw całość aromatycznymi przyprawami. Ja zawsze dodaję czerwoną słodką paprykę, chili, paprykę wędzoną, oregano, sól i pieprz. Jeśli nie chcesz, aby farsz był pikantny pomiń papryczkę chili. Do farszu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość. Możesz dodać także pomidory z puszki lub odrobinę wody, jeśli farsz jest zbyt suchy.
Podsmażaj 10 minut, a następnie wyłóż farsz na placki tortilli.
Dodaj start na tarce ser i zawiń dokładnie tortille.
Zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ser się rozpuści i połączy wszystkie składniki. Skoro już wiesz jak zrobić zapiekaną tortillę po meksykańsku masz już pomysł na pyszny obiad. Tortilla po meksykańsku to zawsze dobra propozycja na posiłek.
Wartości odżywcze zapiekanej tortilli po meksykańsku
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w zapiekanej tortilli po meksykańsku
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na zapiekaną tortillę po meksykańsku
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na zapiekaną tortillę po meksykańsku
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekanej tortilli po meksykańsku
Lista alergenów dla zapiekanej tortilli po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella