Przepis na zapiekaną tortillę po meksykańsku krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso mielone i podsmażaj.

Dopraw do smaku, po chwili dodaj kukurydzę i fasolę.

Podsmażaj 10 minut i dodaj koncentrat pomidorowy.

Przełóż farsz na tortille i posyp startym serem.

Zawiń tortille i zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

tortilla po meksykańsku
Zapiekana tortilla po meksykańsku
Koszt przygotowania dania
16.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
455 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Zapiekana tortilla po meksykańsku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekanej tortilli po meksykańsku

Masz ochotę na pyszny, pożywny i sycący obiad z mięsem w połączeniu z warzywami? Nie wiesz, w jaki sposób włączyć do swojej diety czerwoną fasolę, która jest źródłem białka, wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? Koniecznie poznaj mój przepis na zapiekaną tortillę po meksykańsku i zacznij spożywać zdecydowanie więcej warzyw.

Zapiekana tortilla po meksykańsku świetnie sprawdzi się na obiad lub kolacje, możesz ją także przygotować wieczorem, zapakować i zabrać do pracy, na uczelnię czy do szkoły. Tortilla na drugi dzień jest tak samo smaczna, dlatego bardzo zachęcam.

Mój przepis jest z mięsem mielonym, które moim zdaniem idealne komponuje się z całą potrawą. Skoro mamy już mięso wystarczy, że krótko podsmażysz je na patelni z olejem rzepakowym w towarzystwie drobno pokrojonej cebuli i czosnku. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

W trakcie smażenia mięsa dodaj fasolę i kukurydzę. Pamiętaj aby fasolę wcześniej odcedzić i kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą. Warto skorzystać tutaj z fasoli i kukurydzy z puszki, ułatwi nam to przygotowanie potrawy i zdecydowanie oszczędzi czasu.

Dopraw całość aromatycznymi przyprawami. Ja zawsze dodaję czerwoną słodką paprykę, chili, paprykę wędzoną, oregano, sól i pieprz. Jeśli nie chcesz, aby farsz był pikantny pomiń papryczkę chili. Do farszu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość. Możesz dodać także pomidory z puszki lub odrobinę wody, jeśli farsz jest zbyt suchy.

Podsmażaj 10 minut, a następnie wyłóż farsz na placki tortilli.

Dodaj start na tarce ser i zawiń dokładnie tortille.

Zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ser się rozpuści i połączy wszystkie składniki. Skoro już wiesz jak zrobić zapiekaną tortillę po meksykańsku masz już pomysł na pyszny obiad. Tortilla po meksykańsku to zawsze dobra propozycja na posiłek.

Wartości odżywcze zapiekanej tortilli po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
227.93 kcal
455.87 kcal
Białko
12.61 g
25.22 g
Fenyloalanina
0.60 mg
1.20 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w zapiekanej tortilli po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
21.82 g
43.65 g
Węglowodany przyswajalne
17.51 g
35.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.31 g
8.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.45 g
20.90 g
Tłuszcze nasycone
4.60 g
9.19 g
Tłuszcze nienasycone
5.85 g
11.70 g
Tłuszcze jednonasycone
4.52 g
9.05 g
Tłuszcze wielonasycone
1.33 g
2.66 g
Cholesterol
25.96 mg
51.91 mg

Witaminy w przepisie na zapiekaną tortillę po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
25.43 µg (mcg)
50.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
0.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.09 mg
8.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
23.13 µg (mcg)
46.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.93 mg
3.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
105.83 µg (mcg)
211.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
29.11 µg (mcg)
58.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekaną tortillę po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
163.83 mg
327.65 mg
Potas
451.76 mg
903.52 mg
Wapń
105.65 mg
211.30 mg
Fosfor
204.50 mg
409.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
46.24 mg
92.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.01 mg
4.02 mg
Cynk
1.73 mg
3.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanej tortilli po meksykańsku 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekanej tortilli po meksykańsku

Lista alergenów dla zapiekanej tortilli po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanej tortilli po meksykańsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
40 g
2 placki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 40 g
Mięso mielone wieprzowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Fasola czerwona
200 g
1/2 puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser Mozzarella
120 g
1/2 kuli
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Koszt składników
42.30
Jak oceniasz przepis na zapiekaną tortillę po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób