- Piersi kurczaka bez skóry 500 g
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki stołowe
- Sos sojowy 10 ml 1 łyżka stołowa
- Masło 30 g
- Pieczarki 120 g
- Ser Mozzarella 50 g
Przepis na zapiekaną pierś z kurczaka krok po kroku
Mięso drobiowe podziel na porcje.
Do miseczki wlej olej oraz sos sojowy, dodaj po pół łyżeczki przypraw oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do marynaty włóż mięso i wstaw je do lodówki na 2 godziny.
Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym ułóż pierś z kurczaka, posyp ją pieczarkami oraz wiórkami masła.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 30 minut.
Po tym czasie mięso posyp startym serem i piecz jeszcze przez 5 minut.
Upieczoną pierś podawaj z ulubionymi dodatkami.

-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po chińsku
-
Butter chicken
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Filet z kurczaka
Informacje dietetyczne - zapiekana pierś z kurczaka
Wartości odżywcze zapiekanej piersi z kurczaka
Zapiekana pierś z kurczaka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z piersi kurczaka stanowi doskonale źródło białka.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekanej piersi z kurczaka
Lista alergenów dla zapiekanej piersi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser Mozzarella
Więcej informacji na temat zapiekanej piersi z kurczaka
Zapiekana pierś z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepsze danie warto podać z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw i owoców. Przepis na zapiekaną pierś z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filet z kurczaka, czosnek, oliwa z oliwek, sos sojowy, masło, pieczarki, mozzarella, sól, pieprz, papryka słodka oraz oregano.
A jak zrobić zapiekaną pierś z kurczaka? Mięso drobiowe podziel na porcje. Do miseczki wlej olej oraz sos sojowy, dodaj po pół łyżeczki przypraw oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj. Do marynaty włóż mięso i wstaw je do lodówki na 2 godziny. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. W naczyniu żaroodpornym ułóż pierś z kurczaka, posyp ją pieczarkami oraz wiórkami masła. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut. Po tym czasie mięso posyp startym serem i piecz jeszcze przez 5 minut. Upieczoną pierś podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mięso z piersi kurczaka jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, które szczególnie potrzebne jest do rozbudowy masy tkanki mięśniowej sportowców siłowych. Dodatkowo w mięsie tym znajdziemy spore ilości witaminy B6, która wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Jest ona niezbędna do przemiany aminokwasów i syntezy białek oraz kwasów nukleinowych, które są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu.
Podsumowując smaczne piersi zapiekane to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu piersi świetnie smakuje z dodatkiem ugotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw i owoców. Zapiekana pierś z kurczaka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanej piersi z kurczaka
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023