Zapiekana pierś z kurczaka

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekana pierś z kurczaka podana w naczyniu do zapiekania.
Zapiekana pierś z kurczaka
Zapiekana pierś z kurczaka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na szybkie w przygotowaniu danie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 35 min
288 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Sos sojowy 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Masło (30 g)
  • Pieczarki (120 g)
  • Ser Mozzarella (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na zapiekaną pierś z kurczaka krok po kroku

Mięso drobiowe podziel na porcje.

Do miseczki wlej olej oraz sos sojowy, dodaj po pół łyżeczki przypraw oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do marynaty włóż mięso i wstaw je do lodówki na 2 godziny.

Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

W naczyniu żaroodpornym ułóż pierś z kurczaka, posyp ją pieczarkami oraz wiórkami masła.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 30 minut.

Po tym czasie mięso posyp startym serem i piecz jeszcze przez 5 minut.

Upieczoną pierś podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na zapiekaną pierś z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat zapiekanej piersi z kurczaka

Zapiekana pierś z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepsze danie warto podać z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw i owoców. Przepis na zapiekaną pierś z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filet z kurczaka, czosnek, oliwa z oliwek, sos sojowy, masło, pieczarki, mozzarella, sól, pieprz, papryka słodka oraz oregano.

A jak zrobić zapiekaną pierś z kurczaka? Mięso drobiowe podziel na porcje. Do miseczki wlej olej oraz sos sojowy, dodaj po pół łyżeczki przypraw oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj. Do marynaty włóż mięso i wstaw je do lodówki na 2 godziny. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. W naczyniu żaroodpornym ułóż pierś z kurczaka, posyp ją pieczarkami oraz wiórkami masła. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut. Po tym czasie mięso posyp startym serem i piecz jeszcze przez 5 minut. Upieczoną pierś podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso z piersi kurczaka jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, które szczególnie potrzebne jest do rozbudowy masy tkanki mięśniowej sportowców siłowych. Dodatkowo w mięsie tym znajdziemy spore ilości witaminy B6, która wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Jest ona niezbędna do przemiany aminokwasów i syntezy białek oraz kwasów nukleinowych, które są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu.

Podsumowując smaczne piersi zapiekane to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu piersi świetnie smakuje z dodatkiem ugotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw i owoców. Zapiekana pierś z kurczaka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w zapiekanej piersi z kurczaka

Lista alergenów dla zapiekanej piersi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze zapiekanej piersi z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Zapiekana pierś z kurczaka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z piersi kurczaka stanowi doskonale źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
160.54
288.97
Białko (g)
17.43
31.38
Fenyloalanina (mg)
0.70
1.25
Brak danych dla: sos sojowy, pieczarki.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
1.21
2.17
Węglowodany przyswajalne (g)
1.01
1.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
9.33
16.79
Tłuszcze nasycone (g)
4.72
8.49
Tłuszcze nienasycone (g)
4.61
8.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.83
6.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
1.39
Cholesterol (mg)
63.38
114.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
45.91
82.63
Witamina B6 (mg)
0.59
1.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.56
Witamina C (mg)
0.76
1.37
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.05
Witamina E (mg)
0.88
1.58
Retinol (µg (mcg))
45.04
81.07
Tiamina (mg)
0.08
0.14
Ryboflawina (mg)
0.21
0.38
Niacyna (mg)
7.12
12.82
Foliany (µg (mcg))
9.66
17.39
Beta karoten (µg (mcg))
10.32
18.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
139.01
250.22
Potas (mg)
294.68
530.42
Wapń (mg)
41.71
75.08
Fosfor (mg)
187.07
336.72
Magnez (mg)
23.15
41.67
Żelazo (mg)
0.42
0.75
Cynk (mg)
0.77
1.39
Miedź (mg)
0.08
0.15
Mangan (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: sos sojowy, pieczarki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanej piersi z kurczaka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanej piersi z kurczaka

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sos sojowy
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Pieczarki
120 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Ser Mozzarella
50 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Koszt składników
60.50