Zapiekana owsianka
- Płatki owsiane (100 g)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Jabłko - 1 jabłko (150 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
Przepis na zapiekaną owsiankę krok po kroku
Płatki owsiane przesypujemy do naczynia żaroodpornego, a mleko wlewamy do rondelka i doprowadzamy je do wrzenia.
Ciepłym mlekiem zalewamy płatki owsiane. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.
Owoce układamy na płatki. Całość posypujemy cukrem.
Owsiankę pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Upieczoną skrapiamy sokiem z cytryny.
Więcej informacji na temat zapiekanej owsianki
Pyszna zapiekana owsianka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, lunch lub na kolację. Płatki owsiane z mlekiem i owocami zapiekane w piekarniku są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna owsianka z jabłkami zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zapiekaną owsiankę? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku płatki owsiane przesypujemy do naczynia żaroodpornego, a mleko wlewamy do rondelka i doprowadzamy je do wrzenia. Ciepłym mlekiem zalewamy płatki owsiane. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Owoce układamy na płatki. Całość posypujemy cukrem. Ile czasu ją pieczemy? Owsiankę trzymamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną skrapiamy sokiem z cytryny.
Sprawdzony przepis na zapiekankę owsianą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z płatków owsianych, które posiadają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim produktem bezglutenowym, dzięki czemu osoby z alergią lub celiakią mogą swobodnie włączyć je do diety. Ponadto zawierają duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Płatki mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi chronią nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.
Dietetyczna owsianka z jabłkami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na fit posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w zapiekanej owsiance
Lista alergenów dla zapiekanej owsianki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze zapiekanej owsianki
Owsianka ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.