Zalewajka na maślance
- Ziemniaki średnie (1000 g)
- Maślanka 3% (1000 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (150 g)
- Cebula (100 g)
- Masło (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 (10 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na zalewajkę na maślance krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój w kostkę.
Umieść ziemniaki w garnku i dodaj 1 litr wody. Ziemniaki ugotuj z dodatkiem soli, szczypty pieprzu oraz cukru i liściem laurowym.
W maślance rozmieszaj mąkę i dodaj do ugotowanych ziemniaków, które nadal są w wodzie.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle.
Dodaj boczek z cebulą do garnka z ziemniakami i maślanką.
Chwilę podgotuj, ewentualnie dopraw do smaku.
Jajka ugotuj na twardo i podawaj z zupą.
Więcej informacji na temat zalewajki na maślance
Zalewajka na maślance to pyszna, tradycyjna zupa, którą wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki znajdziesz w każdym sklepie i powstanie z nich sycąca i dobra polewka.
Przepis na zalewajkę na maślance jest bardzo prosty. Najpierw ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój w kostkę. Umieść ziemniaki w garnku i dodaj 1 litr wody. Ziemniaki ugotuj z dodatkiem soli, szczypty pieprzu oraz cukru i liściem laurowym. W maślance rozmieszaj mąkę i dodaj do ugotowanych ziemniaków, które nadal są w wodzie. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle. Dodaj boczek z cebulą do garnka z ziemniakami i maślanką. Chwilę podgotuj, ewentualnie dopraw do smaku. Jajka ugotuj na twardo i podawaj z zupą. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić zalewajkę na maślance. Taka zupa to świetny pomysł na posiłek, jeśli potrzebna Ci smaczna zupa.
Zalewajka to jedna z bardziej charakterystycznych zup w kuchni polskiej. Według historii to ona obroniła przed głodem i uratowała zdrowie Polaków podczas i po wojnie. Zupa ta po raz pierwszy powstała w Łodzi w XIX wieku. Stanowiła swego rodzaju codzienność w polskich domach. W zależności od możliwości zdobycia produktów mogła być przygotowana z dodatkiem marchwi lub grzybów. W dni bardziej świąteczne podawało się ją z dodatkiem zasmażki lub skwarków ze słoniny. Z czasem te ostatnie zmieniono na boczek lub kiełbasę. Wraz z pojawieniem się nowych produktów w polskich sklepach oprócz czosnku, soli i pieprzu zaczęto do zalewajki dodawać również liść laurowy oraz bulion.
W 2008 roku zalewajka została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii „gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim”. Wygląd tradycyjnej zalewajki opisywany jest jako jasnożółto-kremowy z widocznymi „okami” tłuszczu. Zupa ta powinna być gęsta, ale użyte w niej warzywa powinny być miękkie i nierozgotowane.
Alergeny w zalewajce na maślance
Lista alergenów dla zalewajki na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- maślanka 3%
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zalewajki na maślance
Zupy to bardzo dobry pomysł na danie obiadowe, które ma być sycące, ale również niskokaloryczne.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.