Zalewa octowa do śledzia
- Ocet spirytusowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Cebula (1 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (10 g)
- Sól - 1 łyżeczka (10 g)
Przepis na zalewę octową do śledzia krok po kroku
Do garnka wlej wodę (1 litr) i ocet, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj.
Następnie dodaj pokrojoną w plastry cebulę, po chwili wrzuć cukier i sól, wymieszaj.
Gdy cukier i sól się rozpuszczą odstaw zalewę do ostygnięcia.
Zalej nią przygotowane wcześniej śledzie.
-
Zalewa octowa do ryb
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Zalewa octowa do grzybów
-
Zalewa na korniszony
-
Ryba w zalewie pomidorowej
-
Marynata do grzybów
-
Ryba w zalewie octowej do słoika
-
Pomidory w zalewie
-
Kanie w zalewie octowej
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Karp w zalewie octowej
-
Sałatka szwedzka z ogórków
-
Ryba opiekana w zalewie octowej
-
Zalewa do papryki konserwowej
-
Pieczarki w occie
-
Dynia w zalewie octowej
-
Ryby smażone w zalewie octowej
-
Klopsiki w zalewie octowej
-
Dania w zalewie octowej
Więcej informacji na temat zalewy octowej do śledzia
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić zalewę octową do śledzia. Wystarczy, że zaopatrzysz się w zwykłą wodę, ocet, liście laurowe, ziele angielskie oraz cebulę.
Z tych składników nasza zalewa do śledzia powstanie w 30 minut.
Do dużego garnka wlej wodę – 1 litr, wlej ocet i zacznij gotować. Następnie postaw na przyprawy, idealnie sprawdzi się tutaj ziele angielskie i liście laurowe. Gdy woda już będzie delikatnie wrzeć, dodaj cukier i sól, gotuj delikatnie do ich rozpuszczenia, w tym momencie przestań już podgrzewać naszą zalewę.
Odstaw ją do ostygnięcia, a następnie zalej przygotowane wcześniej filety śledziowe.
Skoro już znasz proporcję, wiesz ile octu i ile wody użyć do przygotowania idealnej zalewy koniecznie spróbuj sam.
Ta tradycyjna, domowa zalewa idealnie nadaje się też do słoików, dzięki nim możesz przechowywać takie przysmaki nawet kilka tygodni.
Śledzie w zalewie to idealny pomysł na dodatek do dań głównych lub jako przekąska.
Alergeny w zalewie octowej do śledzia
Lista alergenów dla zalewy octowej do śledzia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na zalewę octową do śledzia nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze zalewy octowej do śledzia
Śledzie w zalewie to bardzo dobry pomysł na włączenie cennych ryb do naszego jadłospisu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.