Zalewa octowa do śledzia

Opublikowano: 28.05.2022 r., 10:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane śledzie w zalewie octowej
Zalewa octowa do śledzia
Masz już przygotowane filety śledziowe, ale brakuje Ci pomysłu jak zrobić zalewę octową? Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się jakie to proste.
Przygotowanie 0 min
Gotowanie 30 min
153 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ocet spirytusowy - 1/4 szklanki (60 ml)
  • Cebula (1 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (10 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zalewę octową do śledzia krok po kroku

Do garnka wlej wodę (1 litr) i ocet, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj.

Następnie dodaj pokrojoną w plastry cebulę, po chwili wrzuć cukier i sól, wymieszaj.

Gdy cukier i sól się rozpuszczą odstaw zalewę do ostygnięcia.

Zalej nią przygotowane wcześniej śledzie.

Jak oceniasz przepis na zalewę octową do śledzia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat zalewy octowej do śledzia

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić zalewę octową do śledzia. Wystarczy, że zaopatrzysz się w zwykłą wodę, ocet, liście laurowe, ziele angielskie oraz cebulę.

Z tych składników nasza zalewa do śledzia powstanie w 30 minut.

Do dużego garnka wlej wodę – 1 litr, wlej ocet i zacznij gotować. Następnie postaw na przyprawy, idealnie sprawdzi się tutaj ziele angielskie i liście laurowe. Gdy woda już będzie delikatnie wrzeć, dodaj cukier i sól, gotuj delikatnie do ich rozpuszczenia, w tym momencie przestań już podgrzewać naszą zalewę.

Odstaw ją do ostygnięcia, a następnie zalej przygotowane wcześniej filety śledziowe.

Skoro już znasz proporcję, wiesz ile octu i ile wody użyć do przygotowania idealnej zalewy koniecznie spróbuj sam.

Ta tradycyjna, domowa zalewa idealnie nadaje się też do słoików, dzięki nim możesz przechowywać takie przysmaki nawet kilka tygodni.

Śledzie w zalewie to idealny pomysł na dodatek do dań głównych lub jako przekąska.

Alergeny w zalewie octowej do śledzia

Lista alergenów dla zalewy octowej do śledzia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na zalewę octową do śledzia nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zalewy octowej do śledzia

na 100g gotowej potrawy

Śledzie w zalewie to bardzo dobry pomysł na włączenie cennych ryb do naszego jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
61.36
153.40
Białko (g)
0.01
0.03
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.44
31.10
Węglowodany przyswajalne (g)
12.42
31.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.04
0.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.04
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.09
0.23
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.00
0.01
Niacyna (mg)
0.00
0.00
Foliany (µg (mcg))
0.23
0.59
Beta karoten (µg (mcg))
0.01
0.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
4791.78
11979.44
Potas (mg)
4.52
11.30
Wapń (mg)
7.81
19.54
Fosfor (mg)
3.32
8.30
Magnez (mg)
0.99
2.47
Żelazo (mg)
0.07
0.18
Cynk (mg)
0.02
0.06
Miedź (mg)
0.01
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewy octowej do śledzia 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zalewy octowej do śledzia

Koszt składników
9.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ocet spirytusowy
60 ml
1/4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 60 ml
Cebula
1 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Cukier
10 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Sól
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
9.50