Zalewa octowa do grzybów
- Borowiki (2000 g)
- Ocet spirytusowy - 3/4 szklanki (190 ml)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
Przepis na zalewę octową do grzybów krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 1 litr wody.
Wodę wlej do garnka i wsyp cukier, gotuj do jego rozpuszczenia.
Dodaj przyprawy i wlej ocet, gotuj 3 minuty i pozostaw do ostygnięcia.
Grzyby dokładnie umyj i osusz.
Przełóż grzyby do słoiczka, dodaj pokrojoną marchewkę.
Całość zalej przygotowaną zalewą.
Szczelnie zakręć i pasteryzuj około 20 minut.
-
Zalewa octowa do ryb
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Zalewa octowa do śledzia
-
Zalewa na korniszony
-
Ryba w zalewie pomidorowej
-
Marynata do grzybów
-
Ryba w zalewie octowej do słoika
-
Pomidory w zalewie
-
Kanie w zalewie octowej
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Karp w zalewie octowej
-
Sałatka szwedzka z ogórków
-
Ryba opiekana w zalewie octowej
-
Zalewa do papryki konserwowej
-
Pieczarki w occie
-
Dynia w zalewie octowej
-
Ryby smażone w zalewie octowej
-
Klopsiki w zalewie octowej
-
Dania w zalewie octowej
Więcej informacji na temat zalewy octowej do grzybów
Tradycyjne grzyby marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili.
Przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, na pewno poradzi sobie z nią każdy nawet osoba początkująca w kuchni. Przetwory na zimę, kiedy nie wszystkie warzywa i owocowe są ogólnie dostępne to bardzo dobry pomysł. Warto poświęcić chwilę i takowe przygotować.
W tym wypadku wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione grzyby. Śmiało możesz postawić na borowiki, podgrzybki, maślanki, opieńki, kurki czy pieczarki. Tak naprawdę każdy rodzaj grzybów sprawdzi się do marynowania.
Jak powstaje najlepsza zalewa octowa do grzybów, ile cukru i ile octu powinniśmy dać? Poznaj moje proporcje.
W pierwszej kolejności oczyść dokładnie grzyby, teraz ugotuj je delikatnie w lekko osolonej wodzie. W tym przypadku postawiłam na grzyby bez żadnych dodatków, jeśli jednak chcesz, możesz zamarynować grzyby z cebulą i czosnkiem, mają one działanie antybakteryjne i antywirusowe, co ma ogromne znaczenie w kontekście naszej odporności szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Krótko sparzone grzyby przełóż do słoików. Teraz zalewa, która jest tak samo prosta do przygotowania. Teraz zalewa. W garnku zagotuj wodę z octem i przyprawami. Zalej nią słoiki z grzybami.
Ocet i proces domowej pasteryzacji zadziała konserwująco i sprawi, że domowe przetwory będą zdatne do spożycia przez naprawdę długi czas. Nie braknie historii z piwnicami naszych babć pełnych słoików z domowymi przetworami. Kiedyś wykonywanie ich było na pewno dużo bardziej popularne, aczkolwiek w ostatnich czasach powraca się do tego. Każdy z nas chce odżywiać się zdrowo i świadomie. Samodzielne przygotowanie marynowanych grzybów, surówek, dżemów, konfitur sprawi, że będziemy wiedzieć co jest w środku i jak zostały te przetwory przygotowane.
Dodatkowo, domowe przetwory będą cennym źródłem witamin i składników mineralnych.
Grzyby w occie idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań, będą także dobre jako przekąska.
Mój sprawdzony przepis na grzyby marynowane dokładnie opisuję nieco niżej.
Skoro już znasz mój przepis na zalewę octową do grzybów marynowanych koniecznie zrób zapasy na zimę.
Alergeny w zalewie octowej do grzybów
Lista alergenów dla zalewy octowej do grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zalewę octową do grzybów
Wartości odżywcze zalewy octowej do grzybów
W podobny sposób możesz zamarynować dowolne grzyby.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.