Zalewa na korniszony
- Sól - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Cukier (150 g)
- Ocet spirytusowy - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na zalewę na korniszony krok po kroku
Do garnka wlej 2 litry wody.
Następnie do wody dodaj 8 liści laurowych, 12 ziarenek ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziarenek pieprzu.
Wodę z przyprawami zagotuj.
Do gotującej się wody dodaj sól oraz cukier, składniki dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz soli.
Zalewę ponownie zagotuj, zmniejsz moc palnika na minimalną i zalewę gotuj 10 minut pod przykryciem.
Ugotowaną zalewę zdejmij z palnika, dodaj do niej ocet i dokładnie wymieszaj.
Gotową zalewę wykorzystaj do przygotowania korniszonów.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat zalewy na korniszony
Zalewa na korniszony to doskonały pomysł na zalewę do domowych przetworów na zimę. Sprawdzony przepis na zalewę do korniszonów jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zalewy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: woda, sól, cukier, ocet spirytusowy, ziele angielskie, dość laurowy oraz pieprz ziarnisty.
A jak zrobić zalewę na korniszony? Do garnka wlej 2 litry wody. Następnie do wody dodaj 8 liści laurowych, 12 ziarenek ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziarenek pieprzu. Wodę z przyprawami zagotuj. Do gotującej się wody dodaj sól oraz cukier, składniki dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz soli. Zalewę ponownie zagotuj, zmniejsz moc palnika na minimalną i zalewę gotuj 10 minut pod przykryciem. Ugotowaną zalewę zdejmij z palnika, dodaj do niej ocet i dokładnie wymieszaj. Gotową zalewę wykorzystaj do przygotowania korniszonów.
A ile octu wykorzystać do przygotowania zalewy? Najlepsze są proporcje wynoszące 1 szklankę octu na każdy litr wody wykorzystany do przygotowania zalewy.
Biały cukier składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne - długotrwałe spożywanie większej ilości kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie, może wpłynąć na rozwój otyłości.
Podsumowując domowa zalewa octowa to doskonała propozycja na zalewę do przygotowania przetworów na zimę. Najlepsza zalewa jest prosta w przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania zalewy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Ogórki konserwowe warto przygotować jako dodatek do obiadów w sezonie zimnym, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw.
Alergeny w zalewie na korniszony
Lista alergenów dla zalewy na korniszony przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zalewę na korniszony
Wartości odżywcze zalewy na korniszony
Zalewa na korniszony świetnie sprawdzi się w sezonie letnim do przygotowania pysznych przetworów. Ogórki w zalewie octowej są bardzo chrupiące.
Energia i białka
(2500g)
Węglowodany
(2500g)
Tłuszcze
(2500g)
Witaminy
(2500g)
Składniki mineralne
(2500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.