Przepis na zalewa do papryki krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do garnka wlej 1 l wody, dodaj ocet, sól i cukier.

Zagotuj i dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gorczyce i liście wiśni.

Gorącą marynatą zalewaj paprykę.

Zalewa do papryki podana w słoiczkach z papryką.
Zalewa do papryki
Koszt przygotowania dania
6.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1295 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
65

Zalewa do papryki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zalewie do papryki

Zalewa do papryki to bardzo dobry pomysł na pyszne przetwory na zimę. Papryka konserwowa przygotowana w domu jest świetna na zimę. Przygotowywać można różnokolorowe papryki. Zalewa dobra będzie także do ogórków lub słoików z sałatkami z różnych warzyw. Zalewa octowa pozwala na zachowanie wartości odżywczych warzyw oraz na ich chrupiącej konsystencji. Przepis na zalewę octową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zalewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, liście wiśni.

Jak zrobić zalewę do papryki? Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól i cukier. Zagotuj i dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gorczyce i liście wiśni. Gorącą marynatą zalewaj paprykę. Słoiki należy zagotować. Można je także podgrzać w piekarniku.

Ocet spirytusowy bardzo często wykorzystujemy w naszej kuchni do wielu potraw. Świetnie sprawdza się on jako konserwant do przetworów warzywnych. Ocet jest jednak dość niekorzystny dla naszego żołądka. Nie powinny go spożywać osoby z wrzodami żołądka. Osoby mające wrażliwy żołądek mogą zamienić ocet spirytusowy na jabłkowy. Ocet jabłkowy jest delikatniejszy. Przygotowuje się go na bazie fermentacji jabłek. Ocet z jabłek jest bogaty w składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B, a także pektyny i cenny prekursor witaminy A beta-karoten. Papryka to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Papryki mają różne odmiany, kolory i kształty. Występują papryki o ostrym i słodkim smaku. Papryka zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność.

Podsumowując proporcje na zalewę można dowolnie modyfikować. Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodką zalewę, dodaj większą ilość cukru lub miodu. Papryka czerwona najlepiej wygląda w słoiku pokrojona w grube paski. Tak pokrojona papryka zachowa także więcej chrupkości. Zalewa jest dobra do użycia od razu po przygotowaniu. Zalewa do słoików na zimę powinna być bardzo wyrazista w smaku.

Wartości odżywcze zalewy do papryki

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w zalewie do papryki

Na 100g
Na porcję
(1300g)
Węglowodany przyswajalne
22.33 g
290.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1300g)
Tłuszcze nasycone
0.07 g
0.93 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewy do papryki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zalewie do papryki

Lista alergenów dla zalewy do papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na zalewa do papryki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście wiśni
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania zalewy do papryki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ocet spirytusowy
1000 ml
4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
6.00
Za 1000 ml
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Liście wiśni
40 g
Jak oceniasz przepis na zalewa do papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób