Przepis na zalewę do ogórków małosolnych krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liście laurowe

Ogórki dokładnie umyj i umieść w garnku lub dużym słoiku.

Dodaj koper, kawałki chrzanu i obrane ząbki czosnku.

Zagotuj 2 l wody i rozpuść w nich 2 łyżki soli.

Zagotowaną wodą zalej przygotowane ogórki i zamknij słoik lub przykryj talerzem tak, aby nie wypłynęły na wierzch.

Ogórki będą dobre po około 2-3 dniach.

zalewa do ogórków małosolnych
Zalewa do ogórków małosolnych
Koszt przygotowania dania
16.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
22 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
20

Zalewa do ogórków małosolnych - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zalewie do ogórków małosolnych

Ogórki małosolne lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu masz pewność jakości swoich produktów.

Do jednych z ulubionych produktów, które Polacy przygotowują w swoich domach, należą ogórki małosolne. Wiąże się to jednak z odrobiną cierpliwości. Samo przygotowanie jest bardzo proste, zostaje jednak kwestia czasu, która jest potrzebna przy domowych wyrobach.

Wielu z nas nie wie jak przygotować odpowiednią zaprawę, aby ogórki były dobre i kruche w smaku.

Zatem poznaj mój przepis na zalewę do ogórków małosolnych.

Do ich przygotowania będą potrzebne takie składniki jak: ogórki, chrzan, koper i czosnek.

Dodatkowo woda, sól i szklany słoik lub naczynie gliniane.

W pierwszej kolejności dokładnie umyj ogórki i przełóż do słoika, dodaj koper, pokrojony chrzan i rozgniecione ząbki czosnku.

Nasuwa się pytanie kluczowe, jak zrobić zalewę do ogórków małosolnych ile soli użyć?

W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj dwie łyżki soli. To będzie najlepsza, domowa zalewa do ogórków małosolnych.

Ogórki odstaw na 3-4 dni, po tym czasie pyszne, domowe i kruche ogórki małosolne są gotowe do spożycia.

Będzie to idealny pomysł na dodatek do kanapek czy sałatek. Postaw na domowe przetwory.

Ogórki to warzywo, które jest wartościowe pod względem żywieniowym, ogólnodostępne i tanie, dlatego warto włączać je do diety. Charakteryzują się one niską ilością kcal, w 100 g produktu występuje tylko kilkanaście kcal to naprawdę bardzo niewiele. Oprócz tego są lekkostrawne, zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.

Zawierają bakterie probiotyczne, co jest bardzo ważne i korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz naszego układu pokarmowego, ale nie należy mówić, że kiszonki należą do naturalnych probiotyków. Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane grupy kultur bakteryjnych, które występują w danych ilościach. Nie wiadomo, ile kwasu mlekowego znajduje się w ogórkach, które spożywamy.

Nie mniej jednak warto wykorzystać mój prosty przepis na ogórki małosolne, dla smaku i zdrowia!

Wartości odżywcze zalewy do ogórków małosolnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
22.20 kcal
22.20 kcal
Białko
1.02 g
1.02 g

Węglowodany w zalewie do ogórków małosolnych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
5.02 g
5.02 g
Węglowodany przyswajalne
4.13 g
4.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.89 g
0.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
0.25 g
0.25 g
Tłuszcze nasycone
0.10 g
0.10 g
Tłuszcze nienasycone
0.15 g
0.15 g
Tłuszcze jednonasycone
0.08 g
0.08 g
Tłuszcze wielonasycone
0.06 g
0.06 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zalewę do ogórków małosolnych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
35.74 µg (mcg)
35.74 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
11.81 mg
11.81 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.05 mg
Niacyna
0.25 mg
0.25 mg
Foliany
22.75 µg (mcg)
22.75 µg (mcg)
Beta karoten
46.07 µg (mcg)
46.07 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zalewę do ogórków małosolnych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
41.34 mg
41.34 mg
Potas
207.72 mg
207.72 mg
Wapń
37.72 mg
37.72 mg
Fosfor
30.13 mg
30.13 mg
Magnez
17.79 mg
17.79 mg
Żelazo
0.83 mg
0.83 mg
Cynk
0.33 mg
0.33 mg
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewy do ogórków małosolnych 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zalewie do ogórków małosolnych

Lista alergenów dla zalewy do ogórków małosolnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na zalewę do ogórków małosolnych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania zalewy do ogórków małosolnych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Koperek
100 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 100 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Chrzan
100 g
2 kawałki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na zalewę do ogórków małosolnych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób